1. 26 oktober 2023

    Odlad havskatt kan bli alternativ till laxmiddagen

    I framtiden kan odlad havskatt dyka upp på våra tallrikar. Men jämfört med den populära laxen finns en del utmaningar vid storskalig odling, visar en <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En avhandling...

  2. 29 september 2023

    Matsvinn fortfarande ett stort problem

    Matsvinnet har minskat lite bland svenska hushåll, men globalt går utvecklingen trögt. För att nå FN:s hållbarhetsmål behövs fler insatser, menar forskare vid Karlstads universitet.

  3. 25 augusti 2023

    Muggar i papper eller plast – båda skadliga för naturen

    Det är inte problemfritt att byta ut kaffemuggen i plast till en i papper. Även en slängd pappersmugg innehåller giftiga kemikalier som gör skada i naturen, enligt forskare.

  4. 24 augusti 2023

    Larver läker sår bättre än antibiotika – om vi låter dem

    Larver kan både mätta oss och läka svåra sår bättre än både antibiotika och kirurgi. Om de får. Äckelkänslor kan lura oss att undvika också det som är bra för oss, visar forskning.

  5. 27 juni 2023

    Bred mix av havssallat finns längs kusterna

    20 olika arter havssallat växer i svenska kustvatten. Det är långt fler av de ätbara algerna än forskare hittills känt till.

  6. Kor som står i ladugård med rött och blått ljus.
    2 juni 2023

    Kor ser oväntat bra i mörker – och behöver inget färgat ljus

    Mjölkkor ser bra i mörker, så nattbelysning i ladugården behövs inte för kornas del. De behöver heller inte rött och blått ljus, som har förespråkats. Det framgår av forskning där kor bland annat har fått ta sig fram i...

  7. Interiör från en stor livsmedelsbutik, kundvagn, människor skymtas, kundvagn i förgrunden.
    1 juni 2023

    Mycket onyttig mat i matbutikers reklamblad

    Ohälsosam mat dominerar i mataffärernas veckoblad, enligt en genomgång som forskare vid Göteborgs universitet har gjort.

  8. Person som ligger på magen i säng med vitt täcke över, handen vilar ned mot golvet. Krukväxt på golvet bredvid.
    31 maj 2023

    Maten du äter kan försämra din djupsömn

    Äter du fryspizza och choklad till middag finns risken att du sover sämre jämfört med om du ätit en nyttig laxpytt. Det framgår av ett sömnexperiment vid Uppsala universitet. De deltagare som åt en jämförelsevis onyttig mat fick ytligare...

  9. Glas med grön dryck, mörk bakgrund.
    2 maj 2023

    Rätt dryck i spenatsmoothien ger mest antioxidant

    Vilken dryck du blandar i din spenatsmoothie kan ha betydelse. Det enligt en studie där forskare gjort spenatsmoothies på drycker som komjölk och sojadryck.

  10. 2 maj 2023

    Elektronisk näsa kollar vinets kvalitet

    Håller rödvinet hög kvalitet eller är det surt? Det kan en ny elektronisk näsa, som kan bli ett alternativ till manuell vinprovning, snabbt avgöra.

  11. Bord med två händer och påskpyssel i form av bland annat ägg.
    6 april 2023

    Visst går det att äta klimatsmart i påsk – här är matforskarens bästa tips

    En del av påskmaten är problematisk ur hållbarhetssynpunkt. Men bra alternativ finns. Här är matfilosofen och forskaren Henrik Lagerlunds bästa tips på hållbar påskmat.

  12. Man handlar mat i butik
    17 mars 2023

    Höjning av matpriser ungefär som resten av EU

    De snabbt ökande matpriserna gräver hål i konsumenternas plånböcker och eldar på inflationen. Men är situationen värre i Sverige än i andra europeiska länder? Svaret är att variationer finns över tid, men i stort sett följer de...

  13. 8 mars 2023

    Potatiskung fick gener från vilda släktingar – mögel försvann

    Den populära potatissorten King Edward är känslig för angrepp från bladmögel. Men med hjälp av tre nya gener lyckas den försvara sig mycket bra, visar en studie vid SLU.

  14. 23 februari 2023

    Klimatsmart sjömat kan bidra till bättre kostvanor

    Livsmedel från vatten kan spela en viktig roll för hälsosam och hållbar matproduktion. Men resurserna används inte fullt ut, menar forskare bakom en studie.

  15. Majskolv i odlingsfält
    24 januari 2023

    Gel från majsfibrer kan skydda tjocktarmen

    Livsmedel som går till spillo kan komma till nytta för vår hälsa, visar en studie från KTH. Forskare har nämligen uppfunnit en majsbaserad gel, som skulle kunna ingå i mat och skydda tjocktarmen mot inflammationer.

  16. Burgare sedd från sidan, på vit tallrik, mot mörk bakgrund
    8 december 2022

    Näring i vegokött tas inte upp av kroppen

    Forskare har analyserat 44 köttsubstitut som säljs i Sverige. Många produkter, visade det sig, innehåller mycket järn – men kroppen kan inte ta upp det. Det här borde stå på förpackningarna, anser forskarna.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera