Om forskning.se

Hej. Välkommen till forskning.se.

Vill du ta del av forskningsresultat och veta mer om hur forskning går till? Eller är du journalist och vill få kontakt med forskare som har forskat om just det du rapporterar om?

Då har du kommit rätt. Forskning.se:

  • förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer,
  • tycker det är viktigt att sprida kunskap om hur forskning fungerar, se Fatta forskning
  • och hjälper journalister att få kontakt med forskare, se För dig som är journalist.

Från vikingar till virus

Forskning.se har samlat forskningsnyheter från svenska lärosäten och forskningsinstitut sedan 2002 och har över 26 000 sökbara artiklar – om allt från vikingar till coronaviruset, om demens till depression, om skolan, rymden, hundar

Vad är du intresserad av?

Alla ämnen från a till ö

Fatta forskning

Forskning.se:s uppdrag är att göra forskning tillgänglig för alla. Vi tycker att forskning ska vara lätt att nå och lätt att förstå. Därför jobbar vi också med att sprida kunskap om hur forskning går till. Ju mer du vet om hur forskning fungerar desto lättare blir det att ta del av den. Vår guide Fatta forskning är för dig som vill veta mer om själva forskningen.

Vi hjälper journalister hitta forskare

Syftet med vår tjänst för journalister är att inspirera och underlätta för journalister att använda och rapportera om forskning. Vi förmedlar kontakt med forskare via vårt nätverk på universitet, högskolor och forskningsinstitut. Tjänsten som är unik i Sverige och helt gratis har funnits sedan 1999, då under namnet Expertsvar.
Om journalisttjänsten (före detta Expertsvar)

Forskningsnyheter – helt gratis

Så jobbar redaktionen

Webbplatsen drivs utan kommersiellt intresse, av en självständig redaktion, och är inte beroende av annonsintäkter. Redaktionens uppgift är att se till att att resultat från svensk forskning når ut brett. Alla ska ha nytta av forskning oavsett bakgrund och förkunskaper. Det vi publicerar ska vara lätt att nå och lätt att förstå.

Text och bild

Många artiklar på forskning.se är baserade på pressmeddelanden från högskolor och universitet. Andra breddar och fördjupar olika ämnen, men alltid med svenska forskningsresultat som grund. Bilder på sajten kommer oftast från bildbyråerna Deposit eller Unsplash. Vi använder även bilder från Wikimedia Commons under licensen Wikimedia Commons licens CC BY 2.0, samt bilder med tillstånd från olika lärosäten, forskningsinstitut och forskande myndigheter.

Vem står bakom forskning.se?

Forskning.se finansieras av fyra statliga myndigheter: Vinnova, Forte, Naturvårdsverket och Vetenskapsrådet. Därför omfattas också forskning.se av offentlighetsprincipen. Läs mer om offentlighetsprincipen.

Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen, och strävar efter att uppfylla lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Så här jobbar vi med tillgänglighet på forskning.se

Information om kakor (cookies)
Information om behandling av personuppgifter

Det är din sajt om forskning

Forskning.se är en digital plattform där forskning möter allmänheten, och forskare möter media. Många bidrar till att plattformen växer och fyller sitt syfte. Vill du också bidra med idéer och tankar? Kontakta oss på red@forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera