1. Person med handprotes framför dator.
  17 maj 2024

  Robotar kan få lika bra känsel som människor

  Robotar kan utrustas med elektronisk hud som gör dem känsliga för beröring. Det här kan få handproteser att kännas som en del av kroppen. Det visar forskning vid Uppsala universitet och Karolinska institutet.

 2. 15 maj 2024

  Så kan AI underlätta framtidens välfärd

  I takt med att efterfrågan på välfärdstjänster ökar ställs vi inför en utmaning: tillgången på arbetskraft ökar inte i samma takt. För att möta denna utmaning har välfärdsteknik, robotar och artificiell intelligens, AI, identifierats som potentiella lösningar.

 3. 8 maj 2024

  Snabbtest tas fram för att spåra sepsis

  Ett enkelt blodprov i kombination med artificiell intelligens. Forskare vid Lunds universitet utvecklar nu en metod för att snabbt identifiera patienter som riskerar att utveckla livshotande sepsis.

 4. Rengöringsprodukter
  6 maj 2024

  Giftiga kemikalier upptäcks med ny AI-metod

  Idag finns en omfattande användning av kemikalier både inom hushåll och industriella processer. Många av kemikalierna når vattendrag och ekosystem. Ett exempel är ämnesgruppen PFAS, som bland annat förekommer i brandskum och många konsumentprodukter som återfunnits i både grund- och...

 5. Terapi under ett fysiskt möte.
  3 maj 2024

  Chattbotar som terapeuter – inte riskfritt

  Appar som lovar lindring av psykisk ohälsa växer lavinartat. Men eftersom många klassas som friskvård skyddas inte sårbara användare av en ny EU-förordning. Forskare manar därför till försiktighet vid val av appar som inte utvecklats av vårdgivare.

 6. 24 april 2024

  Spel hjälpte elever att granska nyheter

  I myllret av inlägg på sociala medier är det inte alltid lätt att avgöra om informationen är korrekt och trovärdig. Men genom att använda ett datorspel blev gymnasieelever bättre på att skilja mellan pålitliga och vilseledande nyheter. Det visar en studie vid Uppsala universitet.

 7. Istappar och snö på tak.
  8 april 2024

  AI håller koll på risker med tung snö

  . Forskare har skapat en AI-modell som kontaktlöst kan mäta vikten på snö. Tekniken är en vidareutveckling av en snödjupsmätare som forskare vid STC forskningscentrum vid Mittuniversitetet tidigare tagit fram i samarbete med ett teknikföretag i Härnösand. AI kombinerar information...

 8. Arm med krycka, vit tegelvägg bakom.
  25 mars 2024

  AI skriver journalen tio gånger snabbare än doktorn

  Forskare från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, i samarbete med bland annat Danderyds sjukhus, har visat att AI-modellen Chat GPT kan skriva medicinska anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare, utan att kvaliteten blir sämre.

 9. Läkare med app och patient.
  21 mars 2024

  App kan hjälpa läkare att hitta melanom

  En mobilapp som använder AI kan med stor precision ställa rätt diagnos vid malignt melanom. Det visar en studie där appen testats på vårdcentraler. Tidig upptäckt av cancerformen malignt melanom är viktig. Men denna allvarliga form av hudcancer kan vara svår att skilja från andra...

 10. Radiologer diskuterar röntgenbilder på en dator.
  20 mars 2024

  Ny AI-modell spårar lymfcancer

  Med hjälp av artificiell intelligens kan röntgenläkare få hjälp att bedöma förändringar som kan tyda på cancer. Nu har forskare vid Chalmers utvecklat en ny datormodell som i nio fall av tio hittar tecken på lymfkörtelcancer.

 11. En liten vit cylinderformad maskin med två lila ögon som sticker ut högst upp.
  12 mars 2024

  Lättare att snacka med robot som ger ögonkontakt

  Människor och maskiner, som robotar, kan kommunicera bättre om det finns ögonkontakt. Det visar forskning där försökspersoner bland annat har fått laga mat med hjälp av en liten köksassistent med "ögon".

 12. 16 januari 2024

  AI – konkurrent eller kollega?

  De nya AI-verktygen kan effektivisera många arbetsuppgifter – och kommer att påverka arbetsmarknaden. Exakt hur är oklart, men den artificiella hjälpredan lär skapa nya professioner snarare än orsaka massarbetslöshet. Och nån måste ju hålla koll på AI:n.

 13. Ambulans på väg kvällstid
  8 januari 2024

  AI kan hjälpa ambulanspersonal att rädda liv

  Ambulanspersonal måste snabbt kunna avgöra hur allvarlig en skada är och vilket sjukhus patienten ska skickas till. Om AI kan fungera som en "extra kollega" skulle fler liv kunna räddas, enligt en studie.

 14. 14 november 2023

  Ny AI-metod ska ge en bättre bild av tumörer

  AI-teknik som används för att tolka satellitbilder kan hjälpa forskare att analysera tumörer. De hoppas kunna avslöja detaljer som kan ha betydelse för cancerbehandlingar.

 15. 14 november 2023

  Bubblande mikromotor ska rena avloppsvatten

  Forskare har konstruerat mikromotorer för att åka runt och rena avloppsvatten – som på sikt kan bli en källa till grön energi. Artificiell intelligens ska hjälpa till att trimma de små motorerna.

 16. Pipett med lila vätska inuti sticks ned i provrör, närbild.
  12 oktober 2023

  AI-modell avslöjar ålder och rökvanor från ditt dna

  AI-modeller från Linköping kan avgöra din ålder och om du varit rökare, bara av att syna ditt dna. Nu hoppas forskarna att detta ska hjälpa till att skapa medicinska behandlingar som skräddarsys för varje enskild människa.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera