1. Istappar och snö på tak.
  8 april 2024

  AI håller koll på risker med tung snö

  . Forskare har skapat en AI-modell som kontaktlöst kan mäta vikten på snö. Tekniken är en vidareutveckling av en snödjupsmätare som forskare vid STC forskningscentrum vid Mittuniversitetet tidigare tagit fram i samarbete med ett teknikföretag i Härnösand. AI kombinerar information...

 2. Arm med krycka, vit tegelvägg bakom.
  25 mars 2024

  AI skriver journalen tio gånger snabbare än doktorn

  Forskare från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, i samarbete med bland annat Danderyds sjukhus, har visat att AI-modellen Chat GPT kan skriva medicinska anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare, utan att kvaliteten blir sämre.

 3. Läkare med app och patient.
  21 mars 2024

  App kan hjälpa läkare att hitta melanom

  En mobilapp som använder AI kan med stor precision ställa rätt diagnos vid malignt melanom. Det visar en studie där appen testats på vårdcentraler. Tidig upptäckt av cancerformen malignt melanom är viktig. Men denna allvarliga form av hudcancer kan vara svår att skilja från andra...

 4. Radiologer diskuterar röntgenbilder på en dator.
  20 mars 2024

  Ny AI-modell spårar lymfcancer

  Med hjälp av artificiell intelligens kan röntgenläkare få hjälp att bedöma förändringar som kan tyda på cancer. Nu har forskare vid Chalmers utvecklat en ny datormodell som i nio fall av tio hittar tecken på lymfkörtelcancer.

 5. En liten vit cylinderformad maskin med två lila ögon som sticker ut högst upp.
  12 mars 2024

  Lättare att snacka med robot som ger ögonkontakt

  Människor och maskiner, som robotar, kan kommunicera bättre om det finns ögonkontakt. Det visar forskning där försökspersoner bland annat har fått laga mat med hjälp av en liten köksassistent med "ögon".

 6. 16 januari 2024

  AI – konkurrent eller kollega?

  De nya AI-verktygen kan effektivisera många arbetsuppgifter – och kommer att påverka arbetsmarknaden. Exakt hur är oklart, men den artificiella hjälpredan lär skapa nya professioner snarare än orsaka massarbetslöshet. Och nån måste ju hålla koll på AI:n.

 7. Ambulans på väg kvällstid
  8 januari 2024

  AI kan hjälpa ambulanspersonal att rädda liv

  Ambulanspersonal måste snabbt kunna avgöra hur allvarlig en skada är och vilket sjukhus patienten ska skickas till. Om AI kan fungera som en "extra kollega" skulle fler liv kunna räddas, enligt en studie.

 8. 14 november 2023

  Ny AI-metod ska ge en bättre bild av tumörer

  AI-teknik som används för att tolka satellitbilder kan hjälpa forskare att analysera tumörer. De hoppas kunna avslöja detaljer som kan ha betydelse för cancerbehandlingar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera