1. Kamera med flera linser på ett stativ.
    14 juni 2024

    AI-kamera hjälper till att hitta allvarliga infektioner

    Snart räcker det kanske att skanna ansiktet med en kamera för att mäta puls, andning och blodtryck. Tekniken kan i framtiden bli ett hjälpmedel när läkare snabbt ska bedöma akuta infektioner, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

  2. Person med handprotes framför dator.
    17 maj 2024

    Robotar kan få lika bra känsel som människor

    Robotar kan utrustas med elektronisk hud som gör dem känsliga för beröring. Det här kan få handproteser att kännas som en del av kroppen. Det visar forskning vid Uppsala universitet och Karolinska institutet.

  3. 15 maj 2024

    Så kan AI underlätta framtidens välfärd

    I takt med att efterfrågan på välfärdstjänster ökar ställs vi inför en utmaning: tillgången på arbetskraft ökar inte i samma takt. För att möta denna utmaning har välfärdsteknik, robotar och artificiell intelligens, AI, identifierats som potentiella lösningar.

  4. Samling med blodprovstuber.
    8 maj 2024

    Snabbtest tas fram för att spåra sepsis

    Ett enkelt blodprov i kombination med artificiell intelligens. Forskare vid Lunds universitet utvecklar nu en metod för att snabbt identifiera patienter som riskerar att utveckla livshotande sepsis.

  5. Rengöringsprodukter
    6 maj 2024

    Giftiga kemikalier upptäcks med ny AI-metod

    Idag finns en omfattande användning av kemikalier både inom hushåll och industriella processer. Många av kemikalierna når vattendrag och ekosystem. Ett exempel är ämnesgruppen PFAS, som bland annat förekommer i brandskum och många konsumentprodukter...

  6. Terapi under ett fysiskt möte.
    3 maj 2024

    Chattbotar som terapeuter – inte riskfritt

    Appar som lovar lindring av psykisk ohälsa växer lavinartat. Men eftersom många klassas som friskvård skyddas inte sårbara användare av en ny EU-förordning. Forskare manar därför till försiktighet vid val av appar som inte utvecklats av vårdgivare.

  7. Fyra tonårstjejer kollar sina mobiler.
    24 april 2024

    Spel hjälpte elever att granska nyheter

    I myllret av inlägg på sociala medier är det inte alltid lätt att avgöra om informationen är korrekt och trovärdig. Men genom att använda ett datorspel blev gymnasieelever bättre på att skilja mellan pålitliga och vilseledande nyheter. Det visar en studie vid Uppsala universitet.

  8. Istappar och snö på tak.
    8 april 2024

    AI håller koll på risker med tung snö

    . Forskare har skapat en AI-modell som kontaktlöst kan mäta vikten på snö. Tekniken är en vidareutveckling av en snödjupsmätare som forskare vid STC forskningscentrum vid Mittuniversitetet tidigare tagit fram i samarbete med ett teknikföretag i...

  9. Arm med krycka, vit tegelvägg bakom.
    25 mars 2024

    AI skriver journalen tio gånger snabbare än doktorn

    Forskare från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, i samarbete med bland annat Danderyds sjukhus, har visat att AI-modellen Chat GPT kan skriva medicinska anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare, utan att kvaliteten blir sämre.

  10. Läkare med app och patient. På skärmen ses en hudförändring med information.
    21 mars 2024

    App kan hjälpa läkare att hitta melanom

    En mobilapp som använder AI kan med stor precision ställa rätt diagnos vid malignt melanom. Det visar en studie där appen testats på vårdcentraler. Tidig upptäckt av cancerformen malignt melanom är viktig. Men denna allvarliga form av hudcancer kan vara...

  11. Radiologer diskuterar röntgenbilder som ses på en dator.
    20 mars 2024

    Ny AI-modell spårar lymfcancer

    Med hjälp av artificiell intelligens kan röntgenläkare få hjälp att bedöma förändringar som kan tyda på cancer. Nu har forskare vid Chalmers utvecklat en ny datormodell som i nio fall av tio hittar tecken på lymfkörtelcancer.

  12. En liten vit cylinderformad maskin med två lila ögon som sticker ut högst upp.
    12 mars 2024

    Lättare att snacka med robot som ger ögonkontakt

    Människor och maskiner, som robotar, kan kommunicera bättre om det finns ögonkontakt. Det visar forskning där försökspersoner bland annat har fått laga mat med hjälp av en liten köksassistent med "ögon".

  13. 16 januari 2024

    AI – konkurrent eller kollega?

    De nya AI-verktygen kan effektivisera många arbetsuppgifter – och kommer att påverka arbetsmarknaden. Exakt hur är oklart, men den artificiella hjälpredan lär skapa nya professioner snarare än orsaka massarbetslöshet. Och nån måste ju...

  14. Ambulans på väg kvällstid
    8 januari 2024

    AI kan hjälpa ambulanspersonal att rädda liv

    Ambulanspersonal måste snabbt kunna avgöra hur allvarlig en skada är och vilket sjukhus patienten ska skickas till. Om AI kan fungera som en "extra kollega" skulle fler liv kunna räddas, enligt en studie.

  15. 14 november 2023

    Ny AI-metod ska ge en bättre bild av tumörer

    AI-teknik som används för att tolka satellitbilder kan hjälpa forskare att analysera tumörer. De hoppas kunna avslöja detaljer som kan ha betydelse för cancerbehandlingar.

  16. 14 november 2023

    Bubblande mikromotor ska rena avloppsvatten

    Forskare har konstruerat mikromotorer för att åka runt och rena avloppsvatten – som på sikt kan bli en källa till grön energi. Artificiell intelligens ska hjälpa till att trimma de små motorerna.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera