1. 16 januari 2025

    Digital tvilling varnar för korkade livsstilsval

    Hur skulle det vara att ha en ständig närvarande hälsocoach i mobilen? Som ser ut som du, talar om hur du mår och testar hur din kropp skulle reagera om du till exempel går ner tio kilo eller slutar röka. Forskare vid Linköpings universitet bygger just nu sådana digitala tvillingar, som 300...

  2. Kvinna med dator i säng.
    7 januari 2025

    Digital vård räcker inte vid halsfluss

    Ett digitalt läkarbesök räcker inte för att bedöma viktiga kriterier för halsfluss och behov av antibiotika. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

  3. 2 december 2024

    Lyssna på funktionsnedsatta – det kan rädda liv

    Liv värderas olika beroende på om man har en funktionsnedsättning. Rätten att få göra sin röst hörd kan till och med vara en fråga om liv och död, visar forskning.

  4. 26 november 2024

    Tuff vardag för sjuksköterskor i hemsjukvården

    Sjuksköterskor inom hemsjukvården känner sig osynliga sedan de flyttade över till kommunen. Ofta är förhållandena dåliga och resurserna knappa, samtidigt som stöd saknas. Mentorskap för nya sjuksköterskor och mer närvarande chefer skulle förbättra arbetsmiljön, menar forskare.

  5. Äldre kvinna i rullstol och omsorgspersonal.
    15 november 2024

    Otydligt ansvar kan sätta äldres munhälsa på spel

    Bra munhälsa är viktigt för att äldre personer ska slippa smärta, kunna tugga mat och inte gå ner i vikt. Men det är inte helt enkelt för personal på särskilda boenden att hjälpa till med munhygienen, visar en studie vid Göteborgs universitet. En förklaring är otydliga rutiner.

  6. Hand vid dörr till toalett.
    13 november 2024

    Enklare prov dammsuger tarmen på bakterier

    Ett avföringsprov inför läkarbesöket kan få många att rygga tillbaka, men framöver kanske det går att slippa. Forskare vid Örebro universitet kan visa att även enklare topsning kan spegla bakterier i tjocktarmen.

  7. Tre unga kvinnor, sedda bakifrån, gående i stadsmiljö. Flerfamiljshus och solstrålar syns.
    8 november 2024

    Adhd kan påverka sex och relationer hos unga

    Adhd kan kopplas till svårigheter i sexuella relationer. Till exempel kan impulsivitet göra att man gör saker som man sedan ångrar. För vårdens del är det viktigt att skapa förtroendefulla möten med unga kvinnor med adhd, i vård som rör relationer och sex. Det framgår av ny forskning...

  8. Vårdpersonal i samtal med patient i sjukhussäng.
    5 november 2024

    Bättre samtal om mediciner behövs för äldre

    När äldre personer skrivs ut från sjukhus kan missförstånd göra att medicinerna tas fel i hemmet. Enligt en ny studie behöver samtal om läkemedel förbättras och anpassas mer efter patienterna. Även anhöriga behöver bli mer delaktiga i den fortsatta behandlingen.

  9. Yngre person håller en äldre mans händer.
    31 oktober 2024

    Tidig palliativ vård ger bättre livskvalitet

    Den sista tiden i livet blir bättre om palliativ vård inleds direkt efter diagnos av en dödlig sjukdom. Besök på akutmottagning och sjukhusvård minskar också drastiskt. Det visar en avhandling från Lunds universitet.

  10. Äldre kvinna får hjälp att gå.
    15 oktober 2024

    Så kan höftfrakturer bland äldre undvikas

    Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram en modell som kan förutsäga risken för höftfrakturer hos äldre – utan att skelettets styrka behöver mätas. Det här kan snabba på läkarnas bedömningar och förenkla beslut om förebyggande behandling.

  11. Ambulans i stadstrafik.
    3 oktober 2024

    Video i ambulansen sparar tid vid stroke

    Vid en stroke är snabb vård avgörande för att rädda liv och undvika bestående skador. Nu visar en studie från Chalmers att videosamtal från ambulansen kan korta tiden från bedömning till behandling på ett sjukhus med rätt resurser.

  12. Kvinna med syrgasgrimma ligger i en säng.
    25 september 2024

    Lungsjuka kan slippa syrgas dygnet runt

    Det finns ingen tydlig fördel med påfrestande syrgasbehandling dygnet runt. Enligt en studie kan det räcka med kortare tid. – Detta får stor påverkan för patienter med KOL och andra lungsjukdomar som långtidsbehandlas med syrgas hemma, konstaterar forskaren Magnus Ekström vid Lunds...

  13. Droppbehållare i närbild, säng och person i bakgrunden, i oskärpa. Sjukhusmiljö.
    23 september 2024

    Sjuksköterskor med autism och adhd håller tyst om diagnosen

    Det händer att sjuksköterskor med autism eller adhd håller tyst om sin diagnos inför chefer och kollegor, enligt en ny studie från Högskolan i Gävle. De kan vara rädda att stämplas som mindre dugliga. Men många av sjuksköterskorna upplever tvärtom att de har särskilda styrkor i jobbet...

  14. En sked med socker.
    19 september 2024

    Mindre socker i maten bra vid IBS

    Idag rekommenderas patienter med IBS kostbehandling enligt FODMAP. Men en ny studie visar att symtomen förbättras lika mycket av en diet där socker och stärkelse i maten skippas.

  15. Läkare använder en dator.
    18 september 2024

    Allt fler läkare tar hjälp av AI

    Artificiell intelligens är på frammarsch inom sjukvården. Det visar en studie bland brittiska läkare, där allt fler låter chattbottar hjälpa till med administration och stöd vid diagnoser. Men den ökade användningen reser också frågor om etik och patientsäkerhet, menar forskare.

  16. Armen på person som ligger i sjukhussäng, bredvid står bord med mat och dryck.
    18 september 2024

    Många äldre är undernärda – men det måste inte vara så

    Upp till en tiondel av alla gamla personer i Sverige beräknas vara undernärda. Bland dem som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är uppemot hälften undernärda. Tillståndet går att vända, med ganska enkla medel. Men den kunskapen får inte tillräcklig uppmärksamhet och alltför...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera