1. Ambulans i stadstrafik.
    3 oktober 2024

    Video i ambulansen sparar tid vid stroke

    Vid en stroke är snabb vård avgörande för att rädda liv och undvika bestående skador. Nu visar en studie från Chalmers att videosamtal från ambulansen kan korta tiden från bedömning till behandling på ett sjukhus med rätt resurser.

  2. Kvinna med syrgasgrimma ligger i en säng.
    25 september 2024

    Lungsjuka kan slippa syrgas dygnet runt

    Det finns ingen tydlig fördel med påfrestande syrgasbehandling dygnet runt. Enligt en studie kan det räcka med kortare tid. – Detta får stor påverkan för patienter med KOL och andra lungsjukdomar som långtidsbehandlas med syrgas hemma, konstaterar forskaren Magnus Ekström vid Lunds...

  3. Droppbehållare i närbild, säng och person i bakgrunden, i oskärpa. Sjukhusmiljö.
    23 september 2024

    Sjuksköterskor med autism och adhd håller tyst om diagnosen

    Det händer att sjuksköterskor med autism eller adhd håller tyst om sin diagnos inför chefer och kollegor, enligt en ny studie från Högskolan i Gävle. De kan vara rädda att stämplas som mindre dugliga. Men många av sjuksköterskorna upplever tvärtom att de har särskilda styrkor i jobbet...

  4. En sked med socker.
    19 september 2024

    Mindre socker i maten bra vid IBS

    Idag rekommenderas patienter med IBS kostbehandling enligt FODMAP. Men en ny studie visar att symtomen förbättras lika mycket av en diet där socker och stärkelse i maten skippas.

  5. Läkare använder en dator.
    18 september 2024

    Allt fler läkare tar hjälp av AI

    Artificiell intelligens är på frammarsch inom sjukvården. Det visar en studie bland brittiska läkare, där allt fler låter chattbottar hjälpa till med administration och stöd vid diagnoser. Men den ökade användningen reser också frågor om etik och patientsäkerhet, menar forskare.

  6. Armen på person som ligger i sjukhussäng, bredvid står bord med mat och dryck.
    18 september 2024

    Många äldre är undernärda – men det måste inte vara så

    Upp till en tiondel av alla gamla personer i Sverige beräknas vara undernärda. Bland dem som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är uppemot hälften undernärda. Tillståndet går att vända, med ganska enkla medel. Men den kunskapen får inte tillräcklig uppmärksamhet och alltför...

  7. Man håller händerna på ländryggen.
    17 september 2024

    Ny gel kan lindra smärta efter diskbråck

    Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en gel för att hjälpa patienter efter en diskbråcksoperation. Gelen har hämtat inspiration från skyddande koslem.

  8. Folkmassa utomhus i rörelse på gata, alla med ryggen mot kameran.
    10 september 2024

    Tvångsvård vid borderline kan slå fel

    Personer med borderline personlighetssyndrom som bedöms ha självmordsrisk får ofta tvångsvård, trots att forskning och erfarenhet talar för att tvångsvård kan öka självmordsrisken. Det framgår av en avhandling från Karolinska Institutet.

  9. Kvinna tränar på gym.
    10 september 2024

    Oklart om råd för bättre livsstil gör nytta

    Allt fler patienter får råd och tips om hur de kan förbättra sin hälsa, men oftast saknas vetenskapligt stöd för att rådgivningen verkligen leder till en livsstilsförändring. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

  10. Kvinna i grå tröja sitter på en säng och hostar.
    19 augusti 2024

    Kronisk hosta kan vara ärftligt

    Kronisk hosta är en vanlig orsak till att människor söker vård. Mest drabbade är kvinnor i medelåldern. Studier vid Uppsala universitet tyder även på att hostan kan vara ärftlig.

  11. Vit liten robothund klappas på huvudet.
    12 augusti 2024

    Robotdjur allt vanligare inom äldrevården

    Sällskapsrobotar i skepnad av hundar eller katter finns numera på många demensboenden, men utvärderingar om effekter har saknats. Nu visar en avhandling att de artificiella husdjuren kan ha en lugnande effekt, men de innebär också merarbete för personalen.

  12. Äldre par promenerar utomhus hand i hand.
    26 juni 2024

    Sex på äldreboenden väcker dubbla känslor

    Boendemiljön, fasta rutiner och rädsla för rykten kan försvåra samlivet på ett äldreboende. Dessutom kan vårdpersonal ha en positiv attityd kring äldres sexuella behov – men känna sig obekväma och osäkra när känslorna uttrycks. Det visar en studie.

  13. Äldre dam i rullstol omgiven av två personer.
    14 juni 2024

    Bra vård börjar med personalen

    Framtidens äldreomsorg står inför flera stora utmaningar. Den kanske viktigaste handlar om att lyssna på och ta hand om personalen. Det stärker kvaliteten och gynnar i slutändan de äldres hälsa och välbefinnande, visar forskning.

  14. Kamera med flera linser på ett stativ.
    14 juni 2024

    AI-kamera hjälper till att hitta allvarliga infektioner

    Snart räcker det kanske att skanna ansiktet med en kamera för att mäta puls, andning och blodtryck. Tekniken kan i framtiden bli ett hjälpmedel när läkare snabbt ska bedöma akuta infektioner, visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

  15. 15 maj 2024

    Så kan AI underlätta framtidens välfärd

    I takt med att efterfrågan på välfärdstjänster ökar ställs vi inför en utmaning: tillgången på arbetskraft ökar inte i samma takt. För att möta denna utmaning har välfärdsteknik, robotar och artificiell intelligens, AI, identifierats som potentiella lösningar.

  16. Kvinnlig personal håller äldre kvinnas hand.
    13 maj 2024

    Könsroller lever kvar inom äldreomsorgen

    Kvinnliga enhetschefer förväntas komma ihåg födelsedagar och vara empatiska. Män i motsvarande roll betraktas som mer kompetenta men saknar samtidigt stöd. En avhandling från Linköpings universitet visar hur könsroller påverkar lärande och utveckling inom äldreomsorgen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera