1. Man sitter på flygplats, i kostym, och gnuggar sig i ögonen.
  27 mars 2024

  Skydda sömnen om du vill känna dig ung

  En känsla av att man är "yngre än sin faktiska ålder" kan kopplas till ett längre och friskare liv. Och känslan av att vara yngre kan i sin tur kopplas till sömnen man får. Att känna sig sömnig kan öka ens upplevda ålder med tio år, enligt forskare i psykologi vid Stockholms...

 2. Äldre kvinna med gipsad arm.
  22 mars 2024

  Ny metod kan stärka benvävnad efter frakturer

  Ny forskning visar att det går att öka benbildning kring kirurgiska implantat hos bensköra patienter. Studien publiceras i Acta Biomaterialia.

 3. 19 mars 2024

  Sjunga tillsammans är mumma för hjärnan

  Omkring 600 000 personer i Sverige sjunger i kör. Det är en populär aktivitet för såväl yngre som äldre. Men körsång är inte bara roligt och socialt, utan kan också ge mätbara hälsoeffekter.

 4. Närbild på händer och ansikte av äldre kvinna som leker med ett barn.
  20 februari 2024

  Alla äldre är inte gamla

  Äldre människor har ofta klumpats ihop till en homogen grupp – i statistik, inom forskning och i media. Oavsett om du är 65 eller 90 år, och oavsett kön, klass och pigghetsgrad. Tack vare forskning får vi en mer nyanserad bild av de äldre, så att människors olika behov kan mötas på ett...

 5. Person med kort grått hår och brun jacka sitter på bänk i stadsmiljö, rygg och bakhuvud syns.
  6 november 2023

  Hög biologisk ålder kan öka risk för demens och stroke

  Människor vars biologiska ålder är högre än den faktiska kronologiska åldern löper en ökad risk att drabbas av stroke och demens. Det framgår av en studie från Karolinska Institutet.

 6. 24 oktober 2023

  Må bra tills du dör

  Det går att förlänga livet och må bra ända till slutet. Forskning pekar på fem säkra sätt att själv påverka sin hälsa. Det är aldrig för sent att börja tänka på en bra ålderdom, säger Olle Melander, som forskar om proaktivt åldrande.

 7. 17 oktober 2023

  Tidsuppfattning kan avslöja demens

  För en demenssjuk kan tio minuter kännas som en dag. Ny forskning visar att elektroniska kalendrar är en bra hjälp i vardagen. Men studien visar också att en mätning av människors tidsuppfattning skulle kunna leda till att fler får diagnos och insatser tidigt.

 8. 7 september 2023

  Äldre kan ha grön starr – utan att veta om det 

  Tidig upptäckt av grön starr, glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men det kan vara svårt att veta att man har ögonsjukdomen, visar en studie på 70-åringar.  

 9. Äldre person med mörkrosa skjorta, armbandsur.
  22 juni 2023

  Moraliska problem med smarta teknikprylar till äldre

  Det kan låta praktiskt och smart att en gammal person som bor hemma har gps-larm, övervakning via kamera nattetid och en telefon som påminner om att ta medicinen. Men det finns etiska och moraliska problem kopplade till den här sortens teknik, enligt en ny avhandling.

 10. Arm i krycka, hand håller i handtaget. Liten del av kropp syns, rosa tröja och rutigt plagg nedanför. Vit tegelvägg i bakgrunden.
  7 juni 2023

  Medelålders och äldre med autism får oftare skador och sjukdomar

  Äldre och medelålders autistiska personer löper en kraftigt ökad risk för skador och flera fysiska åkommor som typ 2-diabetes, blodbrist, hjärtsvikt och KOL. Det framgår av en studie från Karolinska Institutet.

 11. Ett halvfullt glas med whisky som en man håller i.
  24 mars 2023

  Äldre med alkoholberoende har olika vårdbehov

  Äldre med alkoholberoende är långt ifrån en enhetlig grupp, visar en avhandling. Skillnaderna innebär att de har varierade och komplexa vårdbehov.

 12. Ansiktet av en äldre kvinna med makeup syns bara delvis genom ett fönster med ljusreflexioner.
  16 mars 2023

  Därför kan äldre kvinnor vara bättre modeller i reklam

  Äldre kvinnor har lyst med sin frånvaro i reklam. Det kan ha varit ett misstag. En studie visar nämligen att äldre modeller ökar köpviljan, stärker varumärket och bidrar till en känsla av samhörighet.

 13. 20 februari 2023

  Tio minuter extra träning stärker äldres muskler

  Daglig lågintensiv träning minskar risken för muskelförtvining hos äldre. Och det räcker att öka tiden för rörelse med tio minuter för att få en positiv effekt.

 14. 14 februari 2023

  Rullstol minskar risken för frakturer bland äldre

  Rullstol som hjälpmedel har ansetts öka risken för frakturer hos äldre. Men en studie visar att det är tvärtom. Rullstolsanvändning minskar risken rejält för dessa skador.

 15. 10 februari 2023

  Livet som jobbonär lockar allt fler äldre

  Många pensionärer i Sverige fortsätter att jobba för att dryga ut sina inkomster. Och trenden ser ut att växa sig starkare.

 16. Gata i Bangladesh
  25 januari 2023

  Familjerelationer avgörande för äldre i extrem fattigdom

  För äldre personer utan inkomster är relationer ofta avgörande för trygghet och välbefinnande. Men ofta blir de försummade och lever isolerade från samhället, visar en avhandling som studerat äldres livsvillkor i Bangladesh.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera