Tillgänglighet för forskning.se

Vetenskapsrådet står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Här beskriver vi hur forskning.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.

Hur tillgänglig är webbplatsen?

Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?

Om du behöver innehåll från forskning.se som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget från lagens tillämpningsområde enligt beskrivning nedan, kan du kontakta oss på följande sätt:
– skicka e-post till registrator@vr.se
– ring 08-546 44 000.

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns.

Rapportera brister i tillgängligheten via formulär på Vetenskapsrådet.se

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har ansvaret för tillsyn förlagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta DIGG och påtala det.

Innehåll som inte är /är tillgängligt

Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs nedan.

Bristande förenlighet med lagkraven

Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt:

 • Pressmeddelanden i vårt pressmeddelandearkiv kommer från flera olika aktörer. Vi arbetar löpande med att informera dem om vikten av att formatera innehållet med korrekt rubrikstruktur, skriva tillgängliga länktexter med mera.
 • Artiklar i vårt arkiv med forskningsnyheter publicerade före 22 september 2018 saknar i vissa fall mellanrubriker och alt-texter på bilder.
 • Det läggs till “type” på script-taggar. Detta fel kommer från webbplatsens webbpubliceringssystem WordPress och vi har inte hittat något sätt att rätta detta.
 • Rubriken i vår funktion för kakhantering är på nivå H5. Den ska vara H2 för att ge korrekt rubrikstruktur. Felet kommer från webbplatsens kakhanteringsfunktionen, Webtoffee, och är påpekat för dem.
 • På många sidor har vi en yta som tipsar om vårt nyhetsbrev. Denna har i nuläget en rubrik på nivå H3. Ska inom kort korrigeras till H2.

I tjänsten för journalister:

startsidan för tjänsten för journalister döljs ytan för att logga in rutan under en av de blå puffytorna om man förstorar texten och i vissa fall blir det en horisontell scroll när man zoomar till 400 procent.

För inloggning, hantering av användaruppgifter, frågor och svar med mera använder vi ett tilläggsprogram, ett så kallat plugin: WP UF. Samtliga fel nedan har påpekas till leverantören av pluginet, weDev, som har lovat att felen ska rättas i en kommande version.

 • I vissa fall finns tomma bakgrundsfärger i formulären
 • Krävande fält bör ha attributet ”required” om inte alla fält är krävande.
 • Fält saknar labels och deras beskrivningar saknar programmatiskt koppling till input elementen (till exempel med aria-describedby).
 • Fältens felmeddelanden saknar programmatiskt koppling till input elementen.
 • Felmeddelandetexten ”Vänligen fixa felen för att fortsätta” är lätt att missa om man använder skärmläsare. (Går att lösa med aria-live=”assertive”.)
 • Skapa konto: Felmeddelandetexten under fälten lösenord och bekräfta lösenord är på engelska, ska bytas till svenska.
 • Skapa konto som kommunikatör: Rullisten för arbetsgivare/organisation har inte korrekt koppling till sin label, olika id:n.
 • Inloggning och lösenord: Det går inte att tabba till det lilla ögat för att toggla fram lösenordet i klartext.
 • Byta lösenord som inloggad (på sidan Mina inställningar): Fältet är inte implementerat optimalt, bör vara ett fieldset med legend samt checkbox
 • Ställa fråga-funktionen: Det går ej att navigera datumväljaren med tangentbord. Den saknar även koppling till sin label .

Hur vi testat webbplatsen

Under de tekniska utvecklingen av forskning.se testades tillgänglighet löpande. Inför att webbplatsen publicerades lät vi även göra en tillgänglighetsgranskning. I denna valdes ett antal representativa sidor och viktiga funktioner ut. Granskningen levererades i form av en rapport i mars 2024. Därefter genomfördes rättningar.

Huvudorsaken till kvarstående brister i tillgänglighet på Forskning.se är att felen är av sådan karaktär att de kräver ändringar i tredjepartsprodukter.

Vår ambition är att ha åtgärdat alla kända tillgänglighetsproblem som vi själva kan påverka senast den 31 december 2024.

Nya funktioner och annat som kan skapa bristande tillgänglighet granskas löpande av Vetenskapsrådet.

Webbplatsen publicerades i mars 2024.

Tillgänglighetsredogörelsen uppdaterades senast den 30 maj 2024

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera