1. Varningsskylt för fästingar i en skog.
  4 april 2024

  Så tar sig farligt fästingvirus in i cellerna

  Forskare vet nu hur det fästingburna viruset som orsakar Krim-Kongo blödarfeber tar sig in i kroppens celler. Det här är betydelsefullt för att kunna utveckla läkemedel mot den dödliga sjukdomen.

 2. En brun sork bland löv och grenar
  21 mars 2024

  Sorkfeber allt längre söderut i Sverige

  Skogssorkar i Skåne bär på ett virus som kan orsaka sorkfeber hos människor. Det visar en ny studie. Flera fall av sorkfeber har tidigare upptäckts i områden norr om Uppsala. Men vid två tillfällen, 2018 och 2020, har även personer i Skåne insjuknat. De som drabbats har smittats på...

 3. Kvinna med munsår
  19 februari 2024

  Herpesvirus dubblerade risken för demens

  Personer som haft munsårsvirus löper dubbelt så stor risk att utveckla demens. Det visar en ny studie som bekräftar forskning att herpesvirus kan vara en riskfaktor.

 4. Bin flyger in mot kupa
  17 januari 2024

  Invasivt kvalster stort hot mot honungsbin

  Varrokvalster har haft stor påverkan på vilka virus som finns hos bin, visar en internationell studie. Resultaten är viktiga för att kunna övervaka honungsbins hälsa.

 5. Fästing på ett fat
  12 januari 2024

  Många fall av fästingsjukdomen TBE upptäcks inte

  Antalet fästingburna TBE-infektioner som inte upptäcks av vården är mycket högre än man tidigare trott. Det visar en ny studie som undersökt svenska blodgivare.

 6. Flygbild av delvis nedhuggen skog i tropiskt område.
  5 december 2023

  Finansjättar kan minska risk för ny pandemi – om de gör rätt

  En förhållandevis liten grupp av mäktiga finansinstitutioner, däribland svenska pensionsfonder, kan bidra till att minska riskerna för nya pandemier. Det visar en ny studie.

 7. Blodprov tas på en man
  16 november 2023

  Nytt herpesvirus kopplas till MS

  Herpesviruset 6A kan ha en pådrivande roll vid utvecklingen av sjukdomen multipel skleros, MS. Det visar en studie vid Umeå universitet.

 8. 16 november 2023

  Svåra skallskador kan väcka vilande retrovirus

  Forskarna kan för första gången visa att traumatiska hjärnskador aktiverar nedärvda retrovirus. De kan driva på inflammationer som förvärrar skadorna.

 9. 9 november 2023

  HPV-vaccin även till pojkar skyddar bäst mot cancer

  Det mest effektiva sättet att förebygga livmoderhalscancer är att vaccinera både pojkar och flickor mot HPV, visar en studie. Förutom att ge ett personligt skydd skapas även en flockimmunitet som bidrar till att utrota cancerframkallande HPV-virus.

 10. Illustration av virus som närmar sig en bakterie.
  8 november 2023

  Höjd temperatur triggar virusinfektion

  Forskare har på atomnivå kartlagt vad som sker i en viruspartikel när kroppstemperaturen höjs. Då byter virusets dna form och kan snabbt infektera celler.

 11. 27 oktober 2023

  Så ska barn som drabbas värst av RS-virus upptäckas

  RS-virus kan leda till allvarliga infektioner hos små barn. Forskare har nu utvecklat en prognosmodell för att identifiera vilka barn som har störst nytta av förebyggande läkemedel.

 12. 26 september 2023

  Är covid-19 över nu?

  Snart blir coronaviruset ett förkylningsvirus bland andra, menar forskare. Men hur vet vi att coronaviruset inte muterar till något dödligare innan dess?

 13. Fästing på stickat plagg
  11 augusti 2023

  Fästingar tar inte paus under vintern

  Sommaren är fästingarnas tid, men de tycks även vakna till på vintern. De kan vara aktiva även när termometern kryper ner till några få plusgrader, visar en studie.

 14. 13 juni 2023

  Kroppens minsta partiklar synas med ny metod

  Forskare kan nu studera de allra minsta beståndsdelarna som cirkulerar i kroppen. Ökad kunskap om de viktiga nanopartiklarna kan leda till mer effektiva vaccin.

 15. närbild på fästing som kryper på hand.
  2 juni 2023

  Svensk TBE-variant kan orsaka extra svår sjukdom

  En svensk variant av det fruktade TBE-viruset orsakar ovanligt svår sjukdom i försök på möss. Om samma även gäller människor skulle det kunna hjälpa till förklara varför vissa TBE-smittade blir mycket sjukare än andra.

 16. Skogssork
  12 december 2022

  Därför smittas människor av sjukdomar från gnagare

  Forskare från bland annat SLU har dels identifierat drivkrafterna bakom gnagarburna sjukdomar men också identifierat regioner där smittorisken är hög. Studien, som är global, visar att de nordiska länderna tillhör riskregionerna.  

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera