1. Trump talar till anhängare på en flygplats
  7 mars 2024

  Demokratisk tillbakagång präglar supervalår

  I mer än hälften av de länder som håller nationella val i år syns bakslag för demokratin. Men oroväckande tendenser finns också i USA, och kommande presidentval kan bli avgörande för demokratins framtid i landet. Det menar forskare bakom en ny rapport.

 2. Skylt på dörr. Skylten säger "Här kan du förtidsrösta".
  22 januari 2024

  SD-väljare förtidsröstar mer

  I valen 2014 och 2018 förtidsröstade SD:s väljare i högre utsträckning än andra, visar forskning från Göteborgs universitet. Förtidsröstandet verkar ha varit en strategi för väljarna att bevara valhemligheten.

 3. Person med gul stickad kofta och silverarmband sitter med händerna på en bärbar dator.
  17 oktober 2023

  Hot och trakasserier mot kvinnor i politiken stör demokratin

  Att politiker drabbas av hot, trakasserier och skrämseltekniker blir vanligare. Och framträdande politiker som är kvinnor trakasseras och tystas i högre utsträckning än manliga kollegor. Denna klyfta får följder för demokratin, enligt en ny avhandling.

 4. Elever pluggar vid trädbord utomhus, med uppslagna böcker, sommarväder.
  9 oktober 2023

  Oroande gap när skolan lär ut samhällskunskap

  Undervisningen i samhällskunskap skiljer sig mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program på gymnasiet. Det betyder att en del elever inte får viktiga kunskaper om demokrati, enligt en ny avhandling.

 5. 22 september 2023

  Långa köer påverkade valdeltagandet negativt

  Färre röstade i distrikt som hade långa köer till valurnorna under det senaste valet i Sverige. Men väntetiden kan bara förklara en liten del av minskningen i valdeltagandet.

 6. Närbild av svart kamera på svart uniformsklädsel.
  27 juni 2023

  Kroppskameror på ordningsvakter – en utveckling att hålla ögonen på

  Ett extra vakande öga på uniformsbröstet – allt fler ordningsvakter bär så kallade kroppskameror med inspelningsfunktion. Men det finns risker med utvecklingen, bland annat gällande etik och rättssäkerhet. Och ordningsvakterna själva är inte odelat positivt inställda till kamerorna,...

 7. En stenstaty av en kvinna som håller en vågskål i handen, Justitia. Grönska i förgrunden.
  16 juni 2023

  Åklagares känslor är viktiga för objektiva domar

  Åklagares känslor spelar en viktig roll i förundersökningar. Och medvetenhet om känslorna är inget som minskar objektiviteten och rättssäkerheten – det är tvärtom, enligt en studie.

 8. Äldre målning av vitklädd kung som får krona på huvudet, omgiven av människor, inomhus.
  15 maj 2023

  Då förändrades bilden av frihetstiden och Gustav III:s tid

  Heja kungen eller heja demokratin? Bilden av det förflutna förändrades mycket under 1800-talet och fram till sent 1900-tal i Sverige. Det visar en avhandling som tittar på hur frihetstiden och Gustav III:s regeringstid har beskrivits.

 9. Folkmassa utomhus, i fokus syns ung man som ropar i megafon.
  9 maj 2023

  Det avgör vem som blir politiskt aktiv, exempelvis i Ryssland

  Vem blir politiskt aktiv? I Ryssland och många andra länder är politiskt engagemang ett privilegium för de redan privilegierade – de som har hög status och tillhör de rätta sociala nätverken. Det är slutsatsen i en ny avhandling.

 10. En byggnad med glasfasad, tre flaggor med EU-stjärnor vajar framför.
  8 maj 2023

  Okänt EU-organ har för mycket makt, enligt forskare

  RSB, en nämnd som ska bidra till bättre EU-lagstiftning, har stor makt, utsätts för påverkan utifrån och agerar bakom stängda dörrar. Det framgår av forskning vid Linnéuniversitetet.

 11. Landsväg, sedd från passagerarsidan i bil, närmast syns bilens sidofönster samt sidospegeln.
  27 april 2023

  Rätten att köra bil dominerar riksdagsdebatter

  Vissa måste få fortsätta köra bil som de alltid gjort, annars är det orättvist. Ungefär så lyder argument ofta när politiker diskuterar omställningen till ett fossilfritt samhälle ur rättvisesynvinkel. Och det är inte särskilt konstruktivt. Det menar SLU-forskare som har synat...

 12. 3 mars 2023

  Bakslag för världens demokratier – men ljusglimtar finns

  För första gången på två decennier finns nu fler diktaturer än demokratier. Det innebär inte att utvecklingen är helt nattsvart – flera länder har svängt bort från auktoritärt styre.

 13. 16 februari 2023

  Nyfikenhet och skepsis får svenskar att följa ryska medier

  Långtifrån alla håller med om budskapen, men vill ändå ha koll. Andra är skeptiska till etablerade medier. Det finns en stor variation bakom svenskarnas vilja att ta del av ryska mediekanaler, visar en studie från Försvarshögskolan.

 14. 18 januari 2023

  Åldersglapp mellan väljare och ledare missgynnar amerikansk demokrati

  I USA är politikerna betydligt äldre än den genomsnittliga väljaren. Det är även svårt för unga kandidater att nå högre politiska poster. Situationen riskerar att undergräva ungas intresse för demokratin, visar forskning från Göteborgs universitet.

 15. 12 december 2022

  Väl genomfört val i Sverige 2022 – enligt röstmottagarna

  Allvarliga problem och ordningsstörningar är sällsynta när svenskar går till val. Det visar en enkätundersökning som gjorts bland 7 000 röstmottagare som arbetade i vallokalerna under valdagen.

 16. 8 november 2022

  Bilden av föreningsliv som en demokratiskola får sig en törn

  Sveriges civilsamhälle och föreningsliv beskrivs ofta som centrala för det demokratiska lärandet. Men i en ny avhandling nyanseras bilden. Mer fokus har lagts på fostran i föreningsteknik istället för att uppmuntra till delaktighet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera