1. Tatuerare arbetar med en tatuering på ett ben.
  23 maj 2024

  Tatueringar kan öka risken för lymfom

  Det finns ett samband mellan tatueringar och ökad risk att drabbas av lymfkörtelcancer, lymfom. Och storleken på gaddningen tycks inte spela någon roll för risken. Det visar en studie vid Lunds universitet.

 2. 22 maj 2024

  Kroppens budbärare rustas för målstyrd cancerbehandling

  Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en målsökande cancerbehandling som utnyttjar kroppens egen "flaskpost" – små membranbubblor. En studie visar att behandlingen minskar tumörers tillväxt och förbättrar överlevnaden hos möss.

 3. 2 april 2024

  Lungcancer minskar inte i takt med nya rökvanor

  Allt färre röker numera i Sverige. Idag uppger cirka fem procent bland män och kvinnor att de röker dagligen. Enligt tidigare forskning ska risken att utveckla lungcancer minska kraftigt och snabbt efter valet att sluta röka. Enligt en brittisk studie sjönk antalet som hade fått lungcancer...

 4. Person med vita kläder, kirurgmunskydd och pannlampa tittar nedåt. Operationssituation.
  26 mars 2024

  Bättre vård för högutbildade vid prostatacancer

  Prostatacancervården i Sverige är ojämlik, på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer av viss vård och behandling för prostatacancer. Deras risk att dö av sjukdomen är dessutom lägre än för andra, visar en studie vid Göteborgs universitet.

 5. Läkare med app och patient.
  21 mars 2024

  App kan hjälpa läkare att hitta melanom

  En mobilapp som använder AI kan med stor precision ställa rätt diagnos vid malignt melanom. Det visar en studie där appen testats på vårdcentraler. Tidig upptäckt av cancerformen malignt melanom är viktig. Men denna allvarliga form av hudcancer kan vara svår att skilja från andra...

 6. Radiologer diskuterar röntgenbilder på en dator.
  20 mars 2024

  Ny AI-modell spårar lymfcancer

  Med hjälp av artificiell intelligens kan röntgenläkare få hjälp att bedöma förändringar som kan tyda på cancer. Nu har forskare vid Chalmers utvecklat en ny datormodell som i nio fall av tio hittar tecken på lymfkörtelcancer.

 7. En person med skyddskläder och visir sitter på huk och svetsar, i industrimiljö.
  5 mars 2024

  Människor utsätts för cancerframkallande ämnen i onödan

  I Sverige exponeras ungefär 18 000 arbetare för det cancerframkallande ämnet sexvärt krom. Forskare har nu gjort en kartläggning vid ett antal svenska arbetsplatser – och menar att människor utsätts för risker i onödan.

 8. 12 februari 2024

  Blockerat protein väcker hopp om bromsad cancertillväxt

  Forskare har hittat en läkemedelskandidat som kan bromsa skadlig aktivitet av så kallade aquaporiner - ett protein som spelar roll vid cancer. Förhoppningen är att minska leukemicellers förmåga att växa.

 9. Kvinna står på en våg i badrum.
  25 januari 2024

  Snabb viktnedgång kan bero på cancer

  En plötslig och oavsiktlig viktnedgång är förknippad med en ökad risk för en cancerdiagnos under det kommande året. Det visar en studie.

 10. Rader med provrör i grått, lila, gult och ljusblått.
  13 december 2023

  Sockeranalys kan avslöja olika cancerformer

  I framtiden kan det räcka att lämna lite saliv för att upptäcka en begynnande cancer, enligt forskare vid Göteborgs universitet. – Jag tror att vi kanske kan göra kliniska tester på mänskliga prover om fyra-fem år, säger forskaren Daniel Bojar.

 11. 14 november 2023

  Ny AI-metod ska ge en bättre bild av tumörer

  AI-teknik som används för att tolka satellitbilder kan hjälpa forskare att analysera tumörer. De hoppas kunna avslöja detaljer som kan ha betydelse för cancerbehandlingar.

 12. Höstvy över samhälle, flygbild, vatten och skog i olika färger.
  13 november 2023

  Viss canceruppgång i Sverige efter Tjernobylolyckan

  Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 ledde till att radioaktivitet spreds över Sverige och Europa. I en långtidsstudie visar forskare, med nya beräkningsmetoder, på samband mellan stråldoser och vissa typer av cancer.

 13. 9 november 2023

  HPV-vaccin även till pojkar skyddar bäst mot cancer

  Det mest effektiva sättet att förebygga livmoderhalscancer är att vaccinera både pojkar och flickor mot HPV, visar en studie. Förutom att ge ett personligt skydd skapas även en flockimmunitet som bidrar till att utrota cancerframkallande HPV-virus.

 14. 30 oktober 2023

  Sömnapné ökar inte cancerrisken i befolkningen

  Svår sömnapné kan innebära en ökad risk för cancer hos vissa patientgrupper, men kopplingen till cancersjukdomar i den allmänna befolkningen har inte varit klarlagd. Enligt en ny stor studie finns dock inga belägg för en ökad risk.

 15. Modell av en mänsklig hjärna
  13 oktober 2023

  Cellerna i vår hjärna kartlagda – ledtråd till sjukdomar

  Forskare har skapat unika atlaser över den mänskliga hjärnans celler – från utveckling under fosterstadium till vuxen ålder. Kartläggningen kan bidra till ökad förståelse av hjärnsjukdomar och bättre behandlingar.

 16. 11 oktober 2023

  Så kan cellgifter användas som antibiotika

  Det pågår en intensiv jakt på läkemedel för att ersätta antibiotika som inte biter på vissa bakterier. Forskare vid Linköpings universitet hoppas nu att en substans i cancerläkemedel kan bli en ny typ av antibiotika.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera