1. 2 april 2024

  Lungcancer minskar inte i takt med nya rökvanor

  Allt färre röker numera i Sverige. Idag uppger cirka fem procent bland män och kvinnor att de röker dagligen. Enligt tidigare forskning ska risken att utveckla lungcancer minska kraftigt och snabbt efter valet att sluta röka. Enligt en brittisk studie sjönk antalet som hade fått lungcancer...

 2. Person med vita kläder, kirurgmunskydd och pannlampa tittar nedåt. Operationssituation.
  26 mars 2024

  Bättre vård för högutbildade vid prostatacancer

  Prostatacancervården i Sverige är ojämlik, på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer av viss vård och behandling för prostatacancer. Deras risk att dö av sjukdomen är dessutom lägre än för andra, visar en studie vid Göteborgs universitet.

 3. Läkare med app och patient.
  21 mars 2024

  App kan hjälpa läkare att hitta melanom

  En mobilapp som använder AI kan med stor precision ställa rätt diagnos vid malignt melanom. Det visar en studie där appen testats på vårdcentraler. Tidig upptäckt av cancerformen malignt melanom är viktig. Men denna allvarliga form av hudcancer kan vara svår att skilja från andra...

 4. Radiologer diskuterar röntgenbilder på en dator.
  20 mars 2024

  Ny AI-modell spårar lymfcancer

  Med hjälp av artificiell intelligens kan röntgenläkare få hjälp att bedöma förändringar som kan tyda på cancer. Nu har forskare vid Chalmers utvecklat en ny datormodell som i nio fall av tio hittar tecken på lymfkörtelcancer.

 5. En person med skyddskläder och visir sitter på huk och svetsar, i industrimiljö.
  5 mars 2024

  Människor utsätts för cancerframkallande ämnen i onödan

  I Sverige exponeras ungefär 18 000 arbetare för det cancerframkallande ämnet sexvärt krom. Forskare har nu gjort en kartläggning vid ett antal svenska arbetsplatser – och menar att människor utsätts för risker i onödan.

 6. 12 februari 2024

  Blockerat protein väcker hopp om bromsad cancertillväxt

  Forskare har hittat en läkemedelskandidat som kan bromsa skadlig aktivitet av så kallade aquaporiner - ett protein som spelar roll vid cancer. Förhoppningen är att minska leukemicellers förmåga att växa.

 7. Kvinna står på en våg i badrum.
  25 januari 2024

  Snabb viktnedgång kan bero på cancer

  En plötslig och oavsiktlig viktnedgång är förknippad med en ökad risk för en cancerdiagnos under det kommande året. Det visar en studie.

 8. Rader med provrör i grått, lila, gult och ljusblått.
  13 december 2023

  Sockeranalys kan avslöja olika cancerformer

  I framtiden kan det räcka att lämna lite saliv för att upptäcka en begynnande cancer, enligt forskare vid Göteborgs universitet. – Jag tror att vi kanske kan göra kliniska tester på mänskliga prover om fyra-fem år, säger forskaren Daniel Bojar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera