1. Kvinna funderar på en bänk i skogsmiljö.
  17 april 2024

  Immunceller påverkar risk för återfall vid svår bröstcancer

  Kvinnor med trippelnegativ bröstcancer, och hög nivå av immunceller i tumörerna, har lägre återfallsrisk efter operation. Det visar en studie från forskare vid bland annat Göteborgs universitet.

 2. Blodkärl där fett rör sig och samlas vid väggarna
  15 mars 2024

  Immunceller i levern äter upp skadligt kolesterol

  Höga kolesterolnivåer får leverns immunceller att rycka ut till kroppens försvar. En studie visar att de snabbt bekämpar det ”onda” kolesterolet, som kan skada blodkärlen och orsaka åderförfettning.

 3. Astronaut flyter i rymde, ovanför jorden
  22 januari 2024

  Så klarar kroppen en resa till Mars

  Musklerna förtvinar och immunförsvaret försvagas i tyngdlöshet. Och ingen vet hur rymdstrålningen påverkar oss i längden. Forskare undersöker hur vår biologi skulle klara den långa resan till Mars.

 4. En vit dryck hälls upp i genomskinligt dricksglas på bord.
  10 januari 2024

  Tarmbakterier kan påverka effekten av covidvaccinet

  Den som har många ”goda” bakterier i tarmarna har ökad chans att få en god effekt av covid-vaccin. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet. I framtiden kan man eventuellt ge vissa människor en dos med nyttiga bakterier inför vaccinationer, menar forskaren och läkaren Piotr...

 5. 4 oktober 2023

  Immunförsvarets åldrande kan avslöjas med datortomografi

  Det lilla organet thymus är lite av en doldis som kan spela roll för immunförsvaret även hos vuxna. Med tiden förändras utseendet – men takten kopplas till både kön, ålder och livsstil. Det visar ny forskning där fynden tyder på att thymus även kan spegla immunförsvarets åldrande.

 6. 31 augusti 2023

  Pollen aktiverar tidiga mastceller i blodet

  Under björkpollensäsongen ökar mängden förstadieceller till mastceller hos astmapatienter – särskilt hos personer med svåra symtom. Det visar en studie.

 7. 21 augusti 2023

  Därför drabbas vissa värre av mördarbakterier

  Infektioner som orsakas av invasiva streptokocker, eller mördarbakterier, kan vara livshotande. Men varför får vissa människor ett värre sjukdomsförlopp? Enligt en studie finns svaret i våra gener.

 8. 7 augusti 2023

  Tre doser covidvaccin ger skydd för extra sårbara patienter

  Även personer som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19 kan få ett bra skydd efter tre doser mRNA-vaccin. Det visar en studie på patienter med nedsatt immunförsvar.

 9. Två ben utomhus, fötter med gymnastikskor på, mot stenbeläggning.
  28 juni 2023

  Ny upptäckt ger hopp om att bekämpa svår MS

  Forskare har funnit en MS-gen-variant som kopplas till sjukdomens svårighetsgrad. De hoppas nu på behandlingar som hejdar den ökande funktionsnedsättningen hos människor med MS.

 10. Person med gravidmage står i träningskläder och med gångstav och tittar till vänster. Högt berg och träd med gula löv i bakgrunden.
  14 juni 2023

  Därför mår kvinnor med MS bättre när de är gravida

  Gravida med MS brukar få en tillfällig lindring i sin sjukdom, under graviditeten. Nu har forskare kartlagt de gynnsamma förändringar som sker under en graviditet och hoppas att det ska visa vägen till nya behandlingar.

 11. 31 maj 2023

  Rökning kan öka risken för inflammatorisk tarmsjukdom

  Risken för rökare att drabbas av ulcerös kolit ökar på samma sätt som för andra inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.

 12. Odling i labb
  29 maj 2023

  Mjölksyrabakterier kan skynda på läkning av sår

  Stora och kroniska sår är ofta mycket svåra att få bukt med. Men nu kan forskare visa att behandling med modifierade mjölksyrebakterier har bra effekt på sårläkningen.

 13. 10 maj 2023

  Biomarkörer kan förbättra behandling av tarmsjukdom

  Immunsystemet i tarmen hos barn med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, har nu kartlagts. Målet är mer individanpassade behandlingar.

 14. Person i vit mössa och munskydd står i halvprofil till höger, håller upp en spruta med handskbeklädd hand.
  9 maj 2023

  Vissa har väldigt lite antikroppar – kan behöva extra covidvaccin

  Gamla människor med ovanligt låga nivåer av antikroppar mot covid 19-viruset löper extra stor risk att dö om de får infektionen. Dessa personer har redan vaccinerats flera gånger men kan behöva en extra vaccinboost för att minska risken för dödsfall, enligt forskare.

 15. Glas med grön dryck, mörk bakgrund.
  2 maj 2023

  Rätt dryck i spenatsmoothien ger mest antioxidant

  Vilken dryck du blandar i din spenatsmoothie kan ha betydelse. Det enligt en studie där forskare gjort spenatsmoothies på drycker som komjölk och sojadryck.

 16. Kvinna håller sig om magen.
  26 april 2023

  Tarmsjukdomar kopplas till ökad cancerrisk

  Patienter med Crohns sjukdom och ulcerös kolit har en förhöjd risk att drabbas av lymfkörtelcancer, lymfom. Det kan bero på sjukdomen men behandlingen kan också spela en roll, enligt forskare.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera