1. En pojke och en flicka leker med en drake på gräs.
    11 juni 2024

    Fysisk aktivitet kan minska risk för barndiabetes

    Barn kan ha en förhöjd ärftlig risk att drabbas av typ 1-diabetes. Men vad påverkar om sjukdomen utvecklas eller inte? Genom flera studier har forskare sett att mycket rörelse och färre kalorier kan minska risken.

  2. Rosafärgade ojämna celler i förstoring.
    22 maj 2024

    Kroppens budbärare rustas för målstyrd cancerbehandling

    Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en målsökande cancerbehandling som utnyttjar kroppens egen "flaskpost" – små membranbubblor. En studie visar att behandlingen minskar tumörers tillväxt och förbättrar överlevnaden hos möss.

  3. Patient får blodtransfusion på sjukhus.
    30 april 2024

    Tarmbakterie öppnar för universalblod

    Forskare har upptäckt att enzymer i tjocktarmen kan hjälpa till att ta bort delar som skiljer blodgrupper från varandra. Metoden är ett steg närmare ett universalblod som kan underlätta blodtransfusioner och organtransplantationer.

  4. Ljushårig kvinna i grön kappa funderar på en bänk i skogsmiljö.
    17 april 2024

    Immunceller påverkar risk för återfall vid svår bröstcancer

    Kvinnor med trippelnegativ bröstcancer, och hög nivå av immunceller i tumörerna, har lägre återfallsrisk efter operation. Det visar en studie från forskare vid bland annat Göteborgs universitet.

  5. Blodkärl där fett rör sig och samlas vid väggarna
    15 mars 2024

    Immunceller i levern äter upp skadligt kolesterol

    Höga kolesterolnivåer får leverns immunceller att rycka ut till kroppens försvar. En studie visar att de snabbt bekämpar det ”onda” kolesterolet, som kan skada blodkärlen och orsaka åderförfettning.

  6. Astronaut flyter i rymde, ovanför jorden
    22 januari 2024

    Så klarar kroppen en resa till Mars

    Musklerna förtvinar och immunförsvaret försvagas i tyngdlöshet. Och ingen vet hur rymdstrålningen påverkar oss i längden. Forskare undersöker hur vår biologi skulle klara den långa resan till Mars.

  7. En vit dryck hälls upp i genomskinligt dricksglas på bord.
    10 januari 2024

    Tarmbakterier kan påverka effekten av covidvaccinet

    Den som har många ”goda” bakterier i tarmarna har ökad chans att få en god effekt av covid-vaccin. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet. I framtiden kan man eventuellt ge vissa människor en dos med nyttiga bakterier inför vaccinationer,...

  8. 4 oktober 2023

    Immunförsvarets åldrande kan avslöjas med datortomografi

    Det lilla organet thymus är lite av en doldis som kan spela roll för immunförsvaret även hos vuxna. Med tiden förändras utseendet – men takten kopplas till både kön, ålder och livsstil. Det visar ny forskning där fynden tyder på att...

  9. 31 augusti 2023

    Pollen aktiverar tidiga mastceller i blodet

    Under björkpollensäsongen ökar mängden förstadieceller till mastceller hos astmapatienter – särskilt hos personer med svåra symtom. Det visar en studie.

  10. 21 augusti 2023

    Därför drabbas vissa värre av mördarbakterier

    Infektioner som orsakas av invasiva streptokocker, eller mördarbakterier, kan vara livshotande. Men varför får vissa människor ett värre sjukdomsförlopp? Enligt en studie finns svaret i våra gener.

  11. 7 augusti 2023

    Tre doser covidvaccin ger skydd för extra sårbara patienter

    Även personer som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19 kan få ett bra skydd efter tre doser mRNA-vaccin. Det visar en studie på patienter med nedsatt immunförsvar.

  12. Två ben utomhus, fötter med gymnastikskor på, mot stenbeläggning.
    28 juni 2023

    Ny upptäckt ger hopp om att bekämpa svår MS

    Forskare har funnit en MS-gen-variant som kopplas till sjukdomens svårighetsgrad. De hoppas nu på behandlingar som hejdar den ökande funktionsnedsättningen hos människor med MS.

  13. Person med gravidmage står i träningskläder och med gångstav och tittar till vänster. Högt berg och träd med gula löv i bakgrunden.
    14 juni 2023

    Därför mår kvinnor med MS bättre när de är gravida

    Gravida med MS brukar få en tillfällig lindring i sin sjukdom, under graviditeten. Nu har forskare kartlagt de gynnsamma förändringar som sker under en graviditet och hoppas att det ska visa vägen till nya behandlingar.

  14. 31 maj 2023

    Rökning kan öka risken för inflammatorisk tarmsjukdom

    Risken för rökare att drabbas av ulcerös kolit ökar på samma sätt som för andra inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.

  15. Odling i labb
    29 maj 2023

    Mjölksyrabakterier kan skynda på läkning av sår

    Stora och kroniska sår är ofta mycket svåra att få bukt med. Men nu kan forskare visa att behandling med modifierade mjölksyrebakterier har bra effekt på sårläkningen.

  16. 10 maj 2023

    Biomarkörer kan förbättra behandling av tarmsjukdom

    Immunsystemet i tarmen hos barn med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, har nu kartlagts. Målet är mer individanpassade behandlingar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera