Kvinna funderar på en bänk i skogsmiljö.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Kvinnor med trippelnegativ bröstcancer, och hög nivå av immunceller i tumörerna, har lägre återfallsrisk efter operation. Det visar en studie från forskare vid bland annat Göteborgs universitet.

Trippelnegativ bröstcancer utgör cirka 15 procent av alla bröstcancerdiagnoser.

I en stor internationell studie har forskargrupper från tre kontinenter undersökt hur immuncellers aktivitet i tumörerna påverkar cancerformen, som drabbar cirka tusen kvinnor i Sverige varje år.

För den svenska delen i studien ansvarar forskare vid Sahlgrenska akademin, skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Cancerformen innebär att tre så kallade receptorer saknas, vilket gör att behandlingsalternativen blir färre. Trippelnegativ bröstcancer är också mer snabbväxande och spridningsbenägen. Det finns även en större risk att cancern återkommer efter behandling.

Skillnad i överlevnad

I studien ingår data från nära 2 000 kvinnor med trippelnegativ bröstcancer i tidigt stadium. Tumörerna var alltså små och hade inte orsakat spridning. Patienterna hade behandlats med olika kombinationer av kirurgi och strålning, men inte med cellgifter, cytostatika.

Resultaten visar att nivån av immunceller – lymfocyter som kan känna igen och angripa cancerceller – utgjorde en stark prognostisk biomarkör, även när cytostatika inte ingick i behandlingen. Forskarna beskriver fyndet som viktigt.

Fem år efter operation levde 95 procent av studiedeltagarna vars tumörvävnadsprov visat höga nivåer av dessa immunceller tidigt i sjukdomsförloppet. I en grupp som hade låg nivå av immuncellerna var överlevnaden 82 procent.

De flesta behandlas med cytostatika

För närvarande mäts inte nivån av immunceller i vävnadsprover rutinmässigt vid trippelnegativ eller annan bröstcancer. Cytostatika är oftast en del av behandlingen.

– Enligt gällande vårdprogram får den absoluta majoriteten av patienter med trippelnegativ bröstcancer cytostatika, i kombination med kirurgi och strålning, även vid små tumörer, men våra resultat visar på mycket god prognos för denna grupp även utan cytostatika, hos dem som har naturligt förhöjda nivåer av immunceller i tumörerna, säger Barbro Linderholm som är forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i pressmeddelandet.

Forskarna vill nu göra fler studier och kliniska prövningar för att undersöka om patienter med en gynnsam prognos, det vill säga höga nivåer av tumörinfiltrerande lymfocyter i vävnadsprov, skulle kunna undvika intensiva cytostatikabehandlingar.

Vetenskaplig studie:

Tumor-Infiltrating Lymphocytes in Triple-Negative Breast Cancer, Jama.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera