1. Kvinna i vit tröja och vit rock tittar på sin mobiltelefon.
  20 februari 2024

  Tveksamma medicinska tester marknadsförs med feministiska argument

  Fertilitet och bröstcancer är områden där tester och behandlingar med tveksam effekt saluförs till kvinnor. Reklamargumenten har ofta en feministisk ton samtidigt som de säljande företagen tiger om att vetenskapligt stöd saknas, skriver forskare i en analys.

 2. Kvinna håller sina händer över bröstet
  29 januari 2024

  Genetiska förändringar kan förutsäga svår bröstcancer

  Mutationer i kända riskgener kan förutsäga allvarlig bröstcancer som inte upptäcks vid mammografiscreening. Det visar en studie.

 3. Kvinna och sjuksköterska under mammografi
  15 december 2023

  AI upptäcker kvinnor med hög risk för bröstcancer

  En AI-modell som utvärderar mammografibilder kan hitta kvinnor med hög risk för bröstcancer, och därför behöver extra undersökningar. En studie i tre länder visar att metoden fungerar bra.

 4. 3 november 2023

  Högre risk för bröstcancer hos kvinnor med falskt mammografisvar

  Kvinnor som får falskt positiva svar efter mammografin – och som återkallas till nya undersökningar – har högre risk att på sikt utveckla bröstcancer. Störst är risken för kvinnor över 60 år, visar en studie.

 5. 11 oktober 2023

  Aggressiv bröstcancer kan upptäckas med snabb metod

  En undersökning med PET-kamera ger säkrare diagnos av aggressiv HER2-positiv bröstcancer jämfört med ett tumörprov. Det visar en studie.

 6. 9 oktober 2023

  Blodprov kan visa risk för spridd bröstcancer

  Höga nivåer av ämnet kollagen 4 kan signalera att bröstcancer har spridit sig. Det kan upptäckas med ett enkelt blodprov, visar en avhandling.

 7. Läkare bedömer bilder från mammografi
  9 augusti 2023

  Mammografi med stöd av AI säkert och effektivt

  AI-stödd mammografiscreening är ett säkert alternativ till traditionella bedömningar av röntgenbilder. Dessutom minskar radiologernas arbetsbörda med 44 procent.

 8. 21 mars 2023

  Algoritmernas träffsäkerhet kan testas vid bröstcancer

  Många regioner ligger i startgropen för att använda artificiell intelligens vid mammografi. Men hur skickliga är algoritmerna på att upptäcka bröstcancer? En ny plattform som utvärderar olika AI-system ska ge svar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera