Ett bröst i en maskin, en handskbeklädd hand framför bröstet
Mammografi. Bild: Johanna Ewald St Michaels, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Strålbehandling efter bröstcancerkirurgi rekommenderas. Men många skulle kunna slippa strålningen, tror forskare. Och här kan ett antal gener visa vägen.

De flesta patienter som har genomgått kirurgi i samband med bröstcancer rekommenderas att även få strålbehandling.

Avgör vem som kan slippa strålning

I en studie från Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har forskare tittat närmare på en så kallad genprofil från bröstcancertumörer. De 16 generna i genprofilen styr bland annat funktioner som rör immunsystemet och hur snabbt celler delar sig.

Forskarna undersökte effektiviteten av bröstbevarande kirurgi med och utan lokal strålbehandling och fann att genprofilen hjälper till att avgöra vilka patienter som inte har behov av strålbehandling.

Genprofilen har fått namnet Polar och har man ett lågt värde på Polar-genprofilen tycks man i regel klara sig lika bra utan strålbehandling, med avseende på risken för återfall.

Bra att slippa onödig strålbehandling

Ganska få upplever allvarliga biverkningar av strålning, men med tanke på att bröstcancer är vanligt utsätts många för strålbehandling totalt sett.

– Då behandling kan ha negativa sidoeffekter är det viktigt att kliniskt fastställa och identifiera patienter där strålbehandling inte behövs, säger Per Karlsson, professor i onkologi vid Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre.

Forskarna hoppas att denna typ av genprofilering kan förbättra livskvaliteten för människor framöver.

– Men utvecklingen av Polar kommer att behöva ytterligare validering och säkerhetstester innan den kan användas i det kliniska arbetet, säger Per Karlsson.

Mer om studien

I studien har en genprofil med namnet Polar, “Profile for the Omission of Local Adjuvant Radiotherapy” tagits fram. Den identifierar när man kan avstå strålbehandling.

Ett forskarteam från Sverige, Skottland och Kanada utförde validerande analyser av 623 patienter som deltog i en av tre kliniska randomiserade prövningar och undersökte effektiviteten av bröstbevarande kirurgi med och utan lokal strålbehandling.

Patienter med bröstcancertyp som inte har behov av strålbehandling efter bröstbevarande operation har kunnat identifieras med hjälp av genprofilen.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera