1. Humla sitter på en växt i kanten av väg där en bil kör förbi.
  11 juni 2024

  Rätt skötsel får vägrenar att surra av humlor och bin

  Anpassad skötsel av vägrenar får blommor, bin och fjärilar att trivas bättre. Men det finns begränsningar. Mycket trafik längs en väg motverkar den positiva effekten för pollinatörerna.

 2. Rosa svagt genomskinligt djur med rosa fötter på havsbottnen.
  4 juni 2024

  Rosa havsgris – en av doldisarna i Stilla havets djup

  Rosa havsgrisar med små fötter och skålformade svampdjur med hisnande lång livslängd. Det är några okända arter som forskare från bland annat Göteborgs universitet upptäckt under en djuphavsexpedition till Stilla havet.

 3. Naturbesökare på väg mot vatten.
  30 maj 2024

  Sjöar, träd och grillplatser dragplåster i naturen

  När vi ägnar oss åt friluftsliv står fin utsikt, sjöar och gamla träd högt på topplistan – men många uppskattar även att vindskydd och grillplatser finns på plats. Tät skog och kalhyggen får däremot nobben, visar en avhandling från SLU.

 4. Gräsliknande växt i åkerfält.
  2 maj 2024

  Drönare spanar efter invasiva arter

  Den invasiva arten renkavle kan innebära ett hot mot skördar. Forskare vid Blekinge tekniska högskola har nu tagit hjälp av drönare och AI för att spåra den svårupptäckta växten.

 5. Kran arbetar vid berg med gruvdrift.
  19 april 2024

  Mänsklig aktivitet hotar livet i underjorden

  Långt ner i berggrunden finns ett känsligt ekosystem där mängder av mikroorganismer lever. Men gruvdrift och andra mänskliga aktiviteter kan störa livet i underjorden dramatiskt, enligt en studie.

 6. Blåbocken liknar en antilop med kraftiga horn och brunaktig päls.
  15 april 2024

  Utrotad blåbock var sårbar för förändring

  Blåbocken med det vetenskapliga namnet Hippotragus leucophaeus var en gräsätande antilop. Arten levde i södra Afrika under tusentals år innan den föll offer för kolonisatörers jakt runt år 1800. Det finns bara fyra bevarade exemplar av blåbock i världen. En av dem är utställd på...

 7. Närbild på humla och rosa klöver.
  29 februari 2024

  Så kan betesmarker återställas för att gynna växter och insekter

  Hur kan betes- och gräsmarker restaureras på bästa sätt för att förbättra den biologiska mångfalden? En studie visar att insekter snabbt kommer tillbaka, men omgivningen är viktig för att samspelet med växter ska fungera bra.

 8. Två fladdermöss med mörk bakgrund. De flyger samtidigt som de äter nektar från en blomma.
  19 februari 2024

  Målet: Fladdermusvänlig tequila

  Produktionen av tequila i Mexiko är ofta dålig för fladdermössen. Men det finns sätt att göra tequilaproduktionen mer fladdermusvänlig.

 9. Fjaril sitter på ett blad. Den har vingar som är orange med svartvita fält.
  15 februari 2024

  Fler arter ingen garanti för biologisk mångfald

  I Storbritannien ses en ökning av växt- och djurarter – trots förändrade livsmiljöer. Men det behöver inte vara goda nyheter för den biologiska mångfalden. En del arter kan gynnas lokalt av nya miljöer samtidigt som specialiserade arter försvinner. 

 10. Närbild på en kungsörns huvud.
  12 februari 2024

  Färre lyckade häckningar för Sveriges kungsörnar

  Antalet lyckade häckningar i revir med kungsörn minskade under 2023. En förklaring kan vara mycket snö och sämre tillgång på föda.

 11. Vattendrag med en mindre fåra mellan stenbumlingar
  9 februari 2024

  Istiden kan ge svar när vattendrag ska återställas

  Viktiga livsmiljöer för lax och öring har förstörts i svenska bäckar och älvar. Nu har forskare upptäckt avgörande ledtrådar för att återställa vattendragen till sitt naturliga tillstånd.

 12. Vit hare skuttar i stenigt landskap
  8 februari 2024

  Mindre snö fara för djur i vinterskrud

  En del fåglar och harar byter till vinterpäls för att smälta in i snörik natur. Men i takt med klimatförändringarna kan tillgången på snö minska framöver. Djur som inte matchar omgivningen kan då lättare upptäckas av rovdjur, visar en studie.

 13. Närbild på huvudet av en ål.
  12 december 2023

  Flest ålar dör i ett vattenkraftverk

  Efter 800 mil över Atlanten når de små ynglen den svenska kusten. Vad som händer sedan är en sorglig historia. Nu krävs krafttag för att rädda de redan utrotningshotade ålarna från döden i svenska vattenkraftverk.

 14. Kvinnor med insamlad ved på en skogsväg i Afrik.a
  27 november 2023

  Lokalt inflytande kan gynna tropiska skogar

  Vilka lösningar behövs för att både förbättra kolinlagring, biologisk mångfald och människors försörjning i världens tropiska skogar? Ett sätt kan vara att ge lokalbefolkningar makt över skogsförvaltningen.

 15. Fyra elefanter vid träd i Tarangire nationalpark i Tanzania.
  2 november 2023

  Stora och glupska djur viktiga för träden

  Elefanter och andra stora växtätande djur bidrar till en större variation av träd i skyddade områden. Det visar en internationell studie.

 16. 23 oktober 2023

  Stor artrikedom gynnar lagring av kol

  Savanner och andra gräsmarker är viktiga för att binda kol i marken. Men lagringen riskerar att minska i takt med förlusten av biologisk mångfald, visar en global studie.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera