Relaterade artiklar - Biologisk mångfald

  1. 11 december 2024

    Oväntat fynd av små musslor i svenska sjöar

    Små ärtmusslor har varit lite av doldisar i svenska vattendrag. Men en studie visar att de är betydligt vanligare än man tidigare trott. Forskare vid Högskolan i Skövde har nu lyckats kartlägga musslornas utbredning med hjälp av dna-spår.

  2. Fjäril med svartvitt mönster och ett brunt parti i mitten,
    25 november 2024

    Nya insekter kan hittas med snabbt dna-test

    Så kallad streckkods-dna kan användas för att snabbt och exakt kunna identifiera olika insekter. Det här är ett viktigt steg för att bevara biologisk mångfald, menar forskare som har utvärderat metoden.

  3. 21 november 2024

    Klimatångest kan ge kraft att förändra

    Världen går mot 3 graders uppvärmning. Många menar att en klimatkatastrof redan är ett faktum. Betyder det att människor ger upp och struntar i klimatet? Tvärtom menar forskare, kan en mörk syn på framtiden bli en drivkraft för förändring.

  4. Berg med omgivande moln. Nedanför breder regnskog ut sig.
    21 november 2024

    Växter viktig del av kulturen på Borneo

    Borneos unika växter kan användas till byggmaterial och mediciner, men ger även inkomster för människor. Många arter är dessutom viktiga för olika befolkningsgruppers kultur och traditioner. Det framkommer i en ny biokulturell databas som tagits fram av forskare vid SLU.

  5. Svartvita fåglar tätt samlade i en koloni.
    18 november 2024

    Därför kan olika sjöfåglar samsas på samma plats

    Olika arter sjöfåglar kan leva tillsammans på små och isolerade öar – trots att de konkurrerar om samma föda. En ny matematisk modell, som utvecklats av forskare vid bland annat Uppsala universitet, kan hjälpa till att förklara hur sådan samexistens i naturen är möjlig.

  6. Grå buskar, ungefär 30 centimeter höga på en bergssluttning.
    13 november 2024

    Nya arter upptäcks med modern dna-teknik

    Ibland är växter så snarlika varandra att metoderna som botanikern Carl von Linné utvecklade för artbestämning inte räcker till. I en avhandling från Göteborgs universitet har helt nya arter av asterfamiljen upptäckts med hjälp av förfinad dna-teknik.

  7. Soppsvamp i skog.
    8 november 2024

    Invasiva svampar ett ökat hot i Sverige

    I skogar i USA och Kanada dyker plötsligt en asiatisk matsvamp upp på stubbar och fallna träd. Troligen har den ”rymt” från odlingar – något som även kan hända i Sverige. Och forskare är oroade.

  8. Två vita fjällrävar i snö.
    28 oktober 2024

    Fler nyfödda fjällrävar

    Fjolåret blev något av ett bottenår för fjällrävskullarna i Sverige. Men enligt årets inventering har fjällsrävsungarna blivit fler. Ett positivt steg, enligt forskare från Stockholms universitet.

  9. Skog med höga träd som gult solljus strilar genom.
    25 oktober 2024

    Kritiskt möte för att skydda världens arter

    Biologisk mångfald krävs för en fortsatt beboelig planet. Just nu hålls en stor konferens om biologisk mångfald i Colombia, COP16. Syftet är att komma överens om hur mångfalden i världen ska övervakas, mätas och finansieras.

  10. Ostron med grönbruna skal.
    10 oktober 2024

    Platta ostron frodades i Europa – men reven försvann

    För mer än 200 år sedan bredde ostron ut sig i vidsträckta rev längs stora delar av Europas kustlinje, visar en studie. Men dessa viktiga ekosystem försvann till följd av överfiske.

  11. Grönt landskap med kor på äng, röd träbyggnad och skog i bakgrunden. Blå himmel med vita moln.
    7 oktober 2024

    Jordbruksstöd i skogsbygder kan förbättras

    Jordbrukspolitiken för skogsbygder skulle kunna förbättras, enligt en ny studie från Lunds universitet och SLU. En omfördelning av pengar mellan olika jordbruksstöd skulle kunna ge mer sammanhängande stöd där målen bättre uppfylls.

  12. Uggla omgiven av två andra fåglar.
    4 oktober 2024

    Utrotning av fågelarter stör ekosystemen

    Människan har utrotat hundratals fågelarter. Men när de försvinner blir fåglarnas viktiga jobbuppgifter i naturen inte utförda. Det leder i sin tur till störningar i ekosystemen, visar en studie med forskare från Göteborgs universitet.

  13. Betande kor vid havet.
    19 augusti 2024

    Växter hotas när strandängarna krymper

    Kustnära strandängar i Sverige växer igen i allt högre takt. Effekterna kan bli allvarliga för specialiserade växtarter, menar forskare vid Stockholms universitet. Många är redan hårt trängda när vassen breder ut sig.

  14. Spade med jord från mark med omgivande gräsmark.
    27 juni 2024

    Igenväxta gräsmarker stör bakterier och svampar

    Det är inte bara växter och insekter som hotas när gräsmarker och naturbeten växer igen. Även svampar och bakterier påverkas när mer skog tar plats, visar en avhandling.

  15. Närbild på getingar som suger nektar.
    20 juni 2024

    Invasiv sammetsgeting hotar honungsbiet

    Namnet må vara lent. Men den sydostasiatiska sammetsgetingen som rör sig mot Sverige är ett fruktat rovdjur. Favoritfödan är honungsbin.

  16. Humla sitter på en växt i kanten av väg där en bil kör förbi.
    11 juni 2024

    Rätt skötsel får vägrenar att surra av humlor och bin

    Anpassad skötsel av vägrenar får blommor, bin och fjärilar att trivas bättre. Men det finns begränsningar. Mycket trafik längs en väg motverkar den positiva effekten för pollinatörerna.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera