1. 20 juni 2024

  Invasiv sammetsgeting hotar honungsbiet

  Namnet må vara lent. Men den sydostasiatiska sammetsgetingen som rör sig mot Sverige är ett fruktat rovdjur. Favoritfödan är honungsbin.

 2. Gräsliknande växt i åkerfält.
  2 maj 2024

  Drönare spanar efter invasiva arter

  Den invasiva arten renkavle kan innebära ett hot mot skördar. Forskare vid Blekinge tekniska högskola har nu tagit hjälp av drönare och AI för att spåra den svårupptäckta växten.

 3. Grön buskliknande växt med avlånga blad
  29 november 2023

  Invasiv växt sänder signaler som stör grödor

  Växter för en ständig kemisk dialog med sina grannar för att kunna anpassa sig. Men när den invasiva malörtsambrosian "pratar" stör den andra växtarter ­– samtidigt som den egna släkten skyddas. Det visar en studie.

 4. Forskare håller en 10-15 centimeter lång mörkgrå smörbult med kraftigt huvud och tjocka läppar.
  7 november 2023

  Svartmunnad smörbult – en nykomling som påverkar Östersjöns fiskar

  Den invasiva svartmunnade smörbulten har gjort sig hemmastadd i många kustområden. Här tar den för sig av andra fiskar – men kan även själv bli ett byte. Det visar en avhandling som undersökt samspelet med inhemska arter.

 5. 20 september 2023

  Trädgårdsägare viktiga i kampen mot invasiva växter

  Främmande växter finns i många rabatter, men innebär ett hot mot biologisk mångfald. För att hindra deras framfart är det viktigt att trädgårdsodlare förstår riskerna och bekämpar växterna, menar forskare.

 6. Ostron i havsvik
  29 juni 2023

  Invasiva ostron har tagit över i Bohuslän

  Stillahavsostronet är här för att stanna. Det konstaterar forskare som sett att den invasiva arten snabbt tagit över i de grunda havsvikarna på västkusten.

 7. Händer som håller ett ljust jätteostron lika stort som en hand.
  17 juni 2022

  Lupiner, björnloka och smaskiga jätteostron – så tar vi kål på dem

  Lupin och jätteloka översvämmar vägrenarna, parkslide väller in från grannens tomt, vi trampar illa på vassa jätteostron. Allt fler främmande invasiva arter invaderar och hotar den biologiska mångfalden. En lösning är att äta upp dem.

 8. Enkel rosa rosenblomma av sorten Vresros
  28 maj 2009

  Invasiva arter lika dyra som övergödningen

  Vresros, gråbo, råtta och spansk skogssnigel – under årens lopp har många främmande arter kommit in i landet, avsiktligt eller oavsiktligt. Dessa så kallade invasiva arter har förorsakat större eller mindre förödelse i vatten, på land och bland människor och djur.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera