Närbild på en kungsörns huvud.
Artikel från Naturhistoriska riksmuseet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Antalet lyckade häckningar i revir med kungsörn minskade under 2023. En förklaring kan vara mycket snö och sämre tillgång på föda.

Under förra året inventerade Naturvårdsverket drygt 800 revir för kungsörnar. Sammanlagt registrerades 166 lyckade häckningar i Sverige. Det är det lägsta resultatet sedan 2018.

Gotland har det högsta antalet besatta revir sedan inventeringen påbörjades. Dalarna hade det lägsta antalet lyckade häckningar.

Snö och sämre tillgång på sork

Vädret kan ha bidragit till sämre resultat av häckningen i vissa delar av landet, konstaterar Jessica Åsbrink vid Naturhistoriska riksmuseet.

– I Dalarna, Värmland, Västernorrland och Jämtland kom mellan 20 och 70 centimeter snö i slutet på april. Även tillgången på föda spelar roll. Förra året kom rapporter om att det var extremt dåligt med sork och andra bytesdjur i Dalarna, Gävleborg och Västernorrland, säger hon.

Framgång i Västra Götaland

Inventeringen visar dock att framgången för häckningar i Västra Götaland fortsatte under förra året. Länet hade sin första lyckade häckning i modern tid under 2021.

Enligt regeringens proposition ”En hållbar rovdjursförvaltning” är målet för kungsörnspopulationen i Sverige minst 150 lyckade häckningar varje år och att fåglarna ska finnas i hela landet.

– Kunskapen om hur många kungsörnar som finns i Sverige och var de häckar spelar stor roll bland annat i ärenden som handlar om till exempel skogsavverkning och planering av vindkraftparker. Det ger också ett underlag för den ersättning som samebyar får för förekomst av stora rovdjur, säger Jessica Åsbrink.

Sedan 2006 har det genomsnittliga antalet  lyckade häckningar varit 187 per år. Under 2023 märktes en minskning till 166.

191 nyfödda kungsörnar

Drygt 800 revir av kungsörn inventerades, varav tre delas med Norge. I 194 revir registrerades häckningar. 166 av dem lyckades medan 24 misslyckades. Totalt observerades 191 ungar i Sverige under 2023.

Länsstyrelserna ansvarar för att inventeringen av kungsörn utförs varje år, i samarbete med lokala ornitologföreningar. Resultatet av inventeringen sammanställs sedan av Naturhistoriska riksmuseet, på uppdrag av Naturvårdsverket.

Rapport:

Resultat från inventeringen av kungsörn i Sverige 2023, Naturhistoriska riksmuseet.

Kontakt:

Jessica Åsbrink, koordinator för kungsörnsinventeringen i Sverige, Naturhistoriska riksmuseet, jessica.asbrink@nrm.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera