1. Svartvit flugsnappare kvittrar från en gren.
    21 maj 2024

    Gener påverkar fågelungars dialekt

    Nu vet forskare mer om hur vilda fåglar lär sig sångdialekter. Genetiska anlag påverkar melodin även när fågelungarna växer upp i en ny miljö, enligt en studie från Stockholms universitet.

  2. Lövsångaren har grönt bröst och grå vingar.
    5 mars 2024

    Dyster trend för Sveriges vanligaste fågel

    Lövsångarna har blivit betydligt färre i Sverige. Den senaste räkningen av ringmärkta fåglar visar att den vikande trenden tycks fortsätta.

  3. Hackspett med rött huvud i ett träd
    1 mars 2024

    Insatser för att rädda vitryggig hackspett räcker inte

    Under 20 år har lövskog återställts för att gynna den vitryggiga hackspetten. Nu visar en studie att restaurerade områden inte lever upp till hackspettarnas speciella behov.

  4. Närbild på en kungsörns huvud.
    12 februari 2024

    Färre lyckade häckningar för Sveriges kungsörnar

    Antalet lyckade häckningar i revir med kungsörn minskade under 2023. En förklaring kan vara mycket snö och sämre tillgång på föda.

  5. Trast med bruna vingar och vitt bröst med bruna fläckar.
    9 februari 2024

    Fåglarna krymper – men varmare klimat inte boven

    Under de senaste årtiondena har många fåglar blivit mindre. Forskarna har trott att det allt varmare klimatet är anledningen till att djuren krymper. En ny studie från Lunds universitet visar att det förmodligen inte stämmer.

  6. Rödhake sitter på en gren med öppen näbb.
    24 januari 2024

    Daglig sångträning krävs för att charma fågelhonor

    Fågelhonor uppskattar vacker sång och är mycket kräsna lyssnare. Om kärlekskranka hannar ska lyckas fånga deras uppmärksamhet gäller det att inte slarva med dagliga sångövningar.

  7. Svart och vit fågel som liknar en pingvin
    20 december 2023

    Människans fel att många fåglar utrotats

    På många av världens öar har fåglar försvunnit i snabb takt. Människan kan ha bidragit till att cirka 1 400 fågelarter nu är utdöda, enligt en studie.

  8. Gråbrun fågel med vitt bröst
    19 december 2023

    Nya lärkor har upptäckts i Afrika

    Släktbanden mellan olika lärkor i Afrika har tidigare inte varit helt tydligt. Men nu har forskare undersökt arternas bakgrund och justerat grenarna i släktträdet.

  9. Struts med huvud i närbild
    10 november 2023

    Strutsen håller huvudet kallt – och lägger fler ägg

    Strutshonor kan reglera värme och skydda sitt huvud mot överhettning. Det gör att de kan producera fler ägg under perioder med varmare temperaturer. Det visar forskning från Lunds universitet.

  10. Skrattmåsar i en klunga, på en klippa.
    16 oktober 2023

    Måsar sprider farliga bakterier över världen

    Måsar kan vara bärare av gener som gör bakterier resistenta mot antibiotika. Genom sina flygturer och sökande efter mat på soptippar, stränder och åkrar riskerar måsarna att bidra till spridningen av resistenta bakterier. Det visar forskning från...

  11. Dubbelbeckasin flyger över berg
    4 oktober 2023

    Hög flygtur kan kyla ner flyttfåglar

    Fåglar med lång resväg skiftar höjd under dygnet, men varför? Enligt forskare kan det röra sig om en omvänd Ikaroseffekt. Fåglarna stiger till extrema höjder dagtid för att undvika solens värme.

  12. 2 oktober 2023

    Kartläggning ger ny inblick i Darwinfinkarnas evolution

    Arvsmassan hos 4000 Darwinfinkar på Galápagosöarna har nu kartlagts i detalj. Forskare kan därför avslöja genetiska förändringar hos fåglarna under de senaste 30 åren.

  13. 18 september 2023

    Flytthjälp norrut gav fågelungar en bättre start

    Flyttfåglar har svårt att hänga med i svängarna när våren kommer tidigare – och missar maten vid häckning. Forskare har testat att ge dem skjuts norrut för att hjälpa fågelungar att överleva.

  14. 31 augusti 2023

    Sjukdom rubbar koltrastens vardagsliv

    När koltrastar blir sjuka tvingas de dra ner på sina dagliga aktiviteter – i upp till tre veckor. De lägger sig tidigare och har mindre tid att söka livsviktig föda.

  15. 14 augusti 2023

    Livet i stan gör talgoxen blekare

    Stadsfåglar får inte i sig rätt kost och det påverkar deras utseende. Fjäderdräkten hos urbana talgoxar är ljusare jämfört med fåglar som lever på landsbygden.

  16. talgoxe sitter på utskjutande bräda.
    7 juni 2023

    Talgoxar i stan är mindre stressade än talgoxar i skogen

    Är livet som talgoxe i stan ett rätt okej liv, måntro? Enligt en studie från Lunds universitet har talgoxar i stadsmiljö lägre nivåer av stresshormon än skogslevande talgoxar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera