1. Fasaden på ett flerfamiljshus, balkonger och fönster med blå lister mot beige betong. Växter på flera av balkongerna.
  7 mars 2024

  Krisforskaren: Lär känna dina grannar – det kan rädda liv

  Att ha en krislåda är bra om krisen kommer. Men minst lika viktigt är att ha lärt känna grannarna, i alla fall lite grann. Det kan bli livsavgörande, menar statsvetaren och krisforskaren Veronica Strandh.

 2. Svartvit bild av kyrka fylld med buntar av saker. Soldat på golvet.
  30 januari 2024

  Så ser hoten ut mot Sveriges kulturarv

  Byggnader, arkiv, samlingar, språk och traditioner – Sveriges kulturarv kan hotas på många sätt, både i freds- och krigstid. Så här kan hoten se ut, enligt en rapport från FOI.

 3. Ung kvinna sitter i profil framför skärmar med spel, mörk miljö.
  9 november 2023

  Så används tv-spel för att manipulera och spionera

  Stater och olika typer av grupperingar, till exempel IS och Hizbollah, kan enkelt utnyttja tv-spel för att påverka människor. De använder också spel till rekrytering. Det framgår av ny forskningsrapport.

 4. En person med munskydd tittar på sin telefon, i stadsmiljö. Andra personer bakom.
  8 november 2023

  Därför fungerar det ukrainska samhället trots anfallskriget

  Ukrainas samhälle och ekonomi har inte har kollapsat trots anfallskriget. Barn går till skolan och vuxna kan fortfarande göra sådant som att jobba och använda internetbanken. Och det är ingen slump att samhället står pall. Här är nycklarna, enligt forskare, till ett motståndskraftigt...

 5. Fredsdemonstranter håller upp plakat med "Stop war" och "Stop Putin"
  23 oktober 2023

  Hur hanterar vi vår oro?

  Det är krig i vår närhet och det pratas om terrorhot mot Sverige. Diffusa hot skapar stress. Forskaren och psykologen Kristina Bondjers förklarar vad man kan göra för att hantera sin oro: Låtsas inte att du är opåverkad av situationen.

 6. 7 september 2023

  EU-kommissionen har stärkt greppet om utrikespolitiken

  Kriser i omvärlden har stärkt EU-kommissionens roll i den europeiska säkerhets- och utrikespolitiken. Inte minst har ordförande Ursula von der Leyen blivit mäktigare, enligt en studie.

 7. Övergiven lekplats i bostadsområde.
  30 augusti 2023

  Armskador vanligast hos civila i krig

  Civila i väpnade konflikter drabbas främst av skador på armar och huvud. Det visar en rapport.

 8. En förrödd stad, i ruiner. Hjälparbetare på marken.
  30 juni 2023

  Alla grupper måste vara med i fredsarbetet

  Ett lyckat fredsarbete behöver involvera alla grupper i ett samhälle, som kvinnor, barn och funktionsnedsatta. I Ukraina är det också viktigt för lokala organisationer att få höra hur andra har gjort − eftersom det helt enkelt saknas tid att ta fram nya arbetsmetoder. Det säger forskaren...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera