1. Fasaden på ett flerfamiljshus, balkonger och fönster med blå lister mot beige betong. Växter på flera av balkongerna.
  7 mars 2024

  Krisforskaren: Lär känna dina grannar – det kan rädda liv

  Att ha en krislåda är bra om krisen kommer. Men minst lika viktigt är att ha lärt känna grannarna, i alla fall lite grann. Det kan bli livsavgörande, menar statsvetaren och krisforskaren Veronica Strandh.

 2. Svartvit bild av kyrka fylld med buntar av saker. Soldat på golvet.
  30 januari 2024

  Så ser hoten ut mot Sveriges kulturarv

  Byggnader, arkiv, samlingar, språk och traditioner – Sveriges kulturarv kan hotas på många sätt, både i freds- och krigstid. Så här kan hoten se ut, enligt en rapport från FOI.

 3. Ung kvinna sitter i profil framför skärmar med spel, mörk miljö.
  9 november 2023

  Så används tv-spel för att manipulera och spionera

  Stater och olika typer av grupperingar, till exempel IS och Hizbollah, kan enkelt utnyttja tv-spel för att påverka människor. De använder också spel till rekrytering. Det framgår av ny forskningsrapport.

 4. En person med munskydd tittar på sin telefon, i stadsmiljö. Andra personer bakom.
  8 november 2023

  Därför fungerar det ukrainska samhället trots anfallskriget

  Ukrainas samhälle och ekonomi har inte har kollapsat trots anfallskriget. Barn går till skolan och vuxna kan fortfarande göra sådant som att jobba och använda internetbanken. Och det är ingen slump att samhället står pall. Här är nycklarna, enligt forskare, till ett motståndskraftigt...

 5. Fredsdemonstranter håller upp plakat med "Stop war" och "Stop Putin"
  23 oktober 2023

  Hur hanterar vi vår oro?

  Det är krig i vår närhet och det pratas om terrorhot mot Sverige. Diffusa hot skapar stress. Forskaren och psykologen Kristina Bondjers förklarar vad man kan göra för att hantera sin oro: Låtsas inte att du är opåverkad av situationen.

 6. 7 september 2023

  EU-kommissionen har stärkt greppet om utrikespolitiken

  Kriser i omvärlden har stärkt EU-kommissionens roll i den europeiska säkerhets- och utrikespolitiken. Inte minst har ordförande Ursula von der Leyen blivit mäktigare, enligt en studie.

 7. Övergiven lekplats i bostadsområde.
  30 augusti 2023

  Armskador vanligast hos civila i krig

  Civila i väpnade konflikter drabbas främst av skador på armar och huvud. Det visar en rapport.

 8. En förrödd stad, i ruiner. Hjälparbetare på marken.
  30 juni 2023

  Alla grupper måste vara med i fredsarbetet

  Ett lyckat fredsarbete behöver involvera alla grupper i ett samhälle, som kvinnor, barn och funktionsnedsatta. I Ukraina är det också viktigt för lokala organisationer att få höra hur andra har gjort − eftersom det helt enkelt saknas tid att ta fram nya arbetsmetoder. Det säger forskaren...

 9. Stad med rök ovanför vid horisonten.
  7 juni 2023

  Dubbelt så många dödade i väpnade konflikter i världen

  Minst 237 000 människor dog i organiserat våld i världen under 2022. Det är en ökning med 97 procent jämfört med året före, visar statistik från Uppsala universitet.

 10. En åker, mot blå himmel.
  5 maj 2023

  Minnet av svältkatastrof enande kraft i Ukraina

  Ett sätt att kuva en befolkning är att radera, eller skriva om, befolkningens gemensamma minnen. Under Sovjetåren förbjöds allt prat om den svältkatastrof som på 1930-talet krävt miljontals ukrainares liv. Men idag fungerar minnet av svälten som en enande kraft i Ukraina, enligt...

 11. En genomskinlig låda innehållande bland annat stearinljus, vevradio, tändstickor, majsburkar och flaskor med olja.
  3 maj 2023

  Svensken villig försvara landet – men hur länge räcker krislådan?

  90 procent i Sverige anser att Sverige "absolut" eller "troligen" bör göra väpnat motstånd vid militärt angrepp från ett annat land. Försvarsviljan är med andra ord god, enligt forskare vid FOI. Däremot är det oklart hur väl förberedda hushållen är. Hur länge klarar vi oss utan...

 12. massor av grönsaker på grönsaksmarknad, utomhus.
  11 april 2023

  Krig ger ofta hög inflation − här är kända exempel

  Skenande priser på mat och bränsle är inget nytt − i den moderna historien finns gott om exempel på inflation. Krig och konflikt är ofta gemensamma nämnare, då som nu. Det säger Staffan Granér, universitetslektor i ekonomisk historia.

 13. mobiltelefon i förgrunden, där Ukrainas president syns. I bakgrunden större bild på Kinas ledare.
  6 april 2023

  Därför är Ukrainas krigskommunikation unik

  Välregisserade videor, bilder på friande soldater, statistik över döda. Ukrainas kommunikation utåt kring kriget är på många sätt unik i världen. Här är skälen till det, enligt Göran Bolin, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

 14. Liten hund liggande på armen till person med vit skjorta.
  3 april 2023

  Hunden bör få plats i skyddsrummet

  Husdjur bör inkluderas i planeringen av totalförsvaret, menar forskare vid Försvarshögskolan. Till exempel bör hunden kunna hänga med till skyddsrummet vid krig.

 15. 25 januari 2023

  Psykisk ohälsa 30 år efter giftgasattack mot kurdisk stad

  Det kemiska stridsmedlet senapsgas orsakar skador på syn, hud och andning. Men tre decennier efter gasattacken mot staden Halabja vittnar kurdiska överlevare främst om depressioner och lägre livskvalitet.

 16. Bild, sett ovanifrån, som delvis kör i vatten
  13 oktober 2022

  När krisen kommer – här finns luckor i beredskapen

  Hur gör vi oss förberedda på kris? Risken finns att många utestängs från denna diskussion – nämligen människor med funktionsnedsättningar, visar studie.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera