1. Spädbarn i blöja ligger på en säng.
  4 april 2024

  Autism och adhd kopplas till störd tarmflora

  Störningar i bakteriefloran i tarmen under ett barns första levnadsår är kopplat till neuropsykiatriska diagnoser senare i livet. Enligt en studie kan ett samband med antibiotikabehandling finnas.

 2. Barn vårdas på sjukhus.
  26 januari 2024

  Vart tredje barn får livslånga skador efter hjärnhinneinflammation

  En av tre som drabbats av bakteriell hjärnhinneinflammation som barn lever med permanenta neurologiska funktionsnedsättningar efter infektionen. Det visar en registerstudie.

 3. Badbrygga och sjö med skog i bakgrunden.
  6 december 2023

  Klimatförändringar kan gynna bakterier i sjöar och hav

  I Östersjön och insjöar finns en mängd bakterier som kan orsaka sjukdomar. I takt med stigande temperaturer finns en risk att de blir ännu fler, särskilt i områden med brunare vatten. Det visar en avhandling.

 4. Stenar och vatten längs kusten
  13 november 2023

  Bakterier stressas av varmare kustvatten

  Bakterier som är viktiga för balansen i Östersjöns ekosystem har svårt anpassa sig till högre temperaturer. Det visar forskning vid en uppvärmd vik utanför Oskarshamn.

 5. 11 oktober 2023

  Så kan cellgifter användas som antibiotika

  Det pågår en intensiv jakt på läkemedel för att ersätta antibiotika som inte biter på vissa bakterier. Forskare vid Linköpings universitet hoppas nu att en substans i cancerläkemedel kan bli en ny typ av antibiotika.

 6. Gris vilar i en stia
  28 september 2023

  Så kan grisar skyddas mot multiresistenta bakterier

  En viss typ av multiresistent bakterie är vanlig i grisbesättningar i flera länder. För att skydda svenska grisar från smitta behövs förebyggande insatser, menar forskare.

 7. 30 augusti 2023

  Sepsis är lika vanligt som cancer

  Varje år drabbas cirka 70 000 vuxna av sepsis, eller blodförgiftning. En studie visar att tillståndet är lika vanligt som cancer och lika dödligt som hjärtinfarkt. Forskare jämför nu sepsis med en epidemi.

 8. 21 augusti 2023

  Därför drabbas vissa värre av mördarbakterier

  Infektioner som orsakas av invasiva streptokocker, eller mördarbakterier, kan vara livshotande. Men varför får vissa människor ett värre sjukdomsförlopp? Enligt en studie finns svaret i våra gener.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera