Autism
Autism påverkar hur hjärnan hanterar information. Den som har autism kan få svårare med socialt samspel och att generalisera – överföra kunskap från en situation till en annan. Vanligt är också att ha problem lukt, ljus, beröring etc. Forskning pågår om hur autism uppstår, hur det syns i hjärnan och varför autism är så olika.
-
Sjuksköterskor med autism och adhd håller tyst om diagnosen
Det händer att sjuksköterskor med autism eller adhd håller tyst om sin diagnos inför chefer och kollegor, enligt en ny studie från Högskolan i Gävle. De kan vara rädda att stämplas som mindre dugliga. Men många av sjuksköterskorna upplever tvärtom att de har särskilda styrkor i jobbet...
-
AI-modell upptäcker autism hos de allra yngsta
En modell som bygger på maskininlärning kan förutsäga autism hos barn under två år – trots knapp information. Enligt forskarna kan AI-verktyget underlätta tidig diagnos och bättre stödinsatser.
-
Autism och adhd kopplas till störd tarmflora
Störningar i bakteriefloran i tarmen under ett barns första levnadsår är kopplat till neuropsykiatriska diagnoser senare i livet. Enligt en studie kan ett samband med antibiotikabehandling finnas.
-
Medelålders och äldre med autism får oftare skador och sjukdomar
Äldre och medelålders autistiska personer löper en kraftigt ökad risk för skador och flera fysiska åkommor som typ 2-diabetes, blodbrist, hjärtsvikt och KOL. Det framgår av en studie från Karolinska Institutet.
-
Autism kan skönjas hos bebisar − här är tecknen som forskare sett
Barn som uppfyller kriterierna för autism verkar redan som bebisar reagera lite annorlunda på bland annat ljud och visuella mönster jämfört med andra bebisar. Här är tecknen som forskare har sett.
-
Autism märks redan hos spädbarn
Barn med autism har redan som bebisar en annorlunda aktivitet i hjärnan när de tittar på mönster och saker som rör sig. Kunskap om skillnaden kan leda till bättre förståelse av den tidiga utvecklingen vid autism.
-
Därför är autism så olika
Tre faktorer är avgörande för att upptäcka autism, visar forskning. Tillsammans leder de till ett beteende som uppfyller kriterierna för en autismdiagnos. De kan också förklara varför autism är så olika.
-
Så får elever med autism det bättre i skolan
Barn med autism far ofta illa i skolan. Lärare vill lära mer om autism för att möta elevernas behov. Men forskning visar att det krävs mer än så, framför allt tid och resurser, för att elever med npf-diagnoser ska få det bättre i skolan.
-
Kvinnor med autism har ökad risk för psykisk ohälsa
Unga kvinnor med autism drabbas i högre utsträckning än män av psykiatriska tillstånd som depression, självskadebeteende och ångestsyndrom. Det visar en studie från Karolinska institutet.
-
Infektion under graviditet ingen ökad risk för autism
Infektioner hos gravida har kopplats till ökad risk för neuropsykiatriska tillstånd, som autism, hos barnet senare i livet. Men det verkar inte vara infektionerna i sig som orsakar autism, visar ny forskning.
-
Terapi anpassad till autism minskade stress i skolan
En anpassad variant av terapiformen ACT kan hjälpa personer med autismspektrumtillstånd, visar forskning vid Karolinska institutet. Behandling anpassad till autism är ovanlig, men den nya terapiformen har visat sig fungera både i skola och psykiatrisk öppenvård.
-
Riskfaktorer i tidig barndom kopplas till autism
Ärftlighet spelar stor roll vid autism, men en studie på tvillingar visar att även låg födelsevikt, kramper och infektioner under de första levnadsåren kan öka risken för neuropsykiatriska diagnoser.
-
Paracetamol kan påverka fostret
Paracetamol, som finns i till exempel värktabletten Alvedon, kan påverka fostret, framförallt när det tas tidigt i graviditeten. Gravida bör använda paracetamol med ”försiktighet”, anser forskarna.
-
Gruppdynamik på idrotten viktig för barn med NPF-diagnos
Goda kunskaper i gruppsykologi hos läraren, ödmjukhet och en aktiv kommunikation. Det är nyckeln till en lyckad integrering av elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer på idrottslektionerna. Allt enligt en studie av Anna Thorén, universitetsadjunkt i Pedagogiskt arbete med inriktning...
-
Lagom immunaktivering vid födseln kan skydda mot autism
Forskare vid Karolinska Institutet har undersökt sambandet mellan vissa immunmarkörer i blodet hos nyfödda barn och risken att senare utveckla autism. De fann att medelhöga nivåer av en klassisk inflammationsmarkör, C-reaktivt protein (CRP), var kopplat till lägst risk, medan både höga och...
-
Hjärnavbildning avslöjar skillnader i hjärnan vid autism
Personer med autismspektrumtillstånd har lägre nivåer av ett protein som reglerar mängden serotonin i hjärnan. Det visar en studie från Karolinska Institutet där hjärnavbildning använts för att jämföra personer med och utan autism. Resultaten ger hopp om att i framtiden kunna hitta en...