1. 13 december 2024

    Du är inte ensam om att oroa dig för klimatet

    6 av 10 barn är oroliga för klimatet. Och många tycker att vuxenvärlden har svikit. Ungefär varannan vuxen har också klimatoro – så stark att den utgör hinder i vardagen, visar ny forskning. Ta oron på allvar och våga möta den, säger forskaren Maria Ojala.

  2. Händer håller i ett rött hjärtformat paket med rosett på.
    11 december 2024

    Religiösa är inte mer generösa – med ett undantag

    Troende är inte mer generösa än ateister – men ger gärna mer till människor med samma tro som de själva. Det är slutsatsen i forskning från Linköpings universitet.

  3. Shopping i galleria.
    11 november 2024

    Ekonomisk stress kan trigga impulsköp av julklappar

    Julen rycker allt närmare och för många ökar oron för ekonomin. Oväntat nog kan denna stress leda till att vi köper ännu fler julklappar – ofta på ren impuls. – Det är ett sätt för människor att hitta kortvarig lindring från negativa känslor kring sin ekonomi, säger Jalal...

  4. 22 oktober 2024

    Superkraften som hjälper oss att förstå varandra

    Mentalisering är konsten att reflektera över känslor, tankar och intentioner, både för att förstå sig själv och andra. Förmågan är viktig för vår hälsa, våra relationer – och våra barn, enligt forskning. Och den kan tränas upp.

  5. Fundersam man med mobil i handen.
    25 april 2024

    Eget inflytande över terapin minskade ångest

    När personer med psykisk ohälsa fick påverka sin egen behandling minskade problem med ångest. Det visar en avhandling som undersökt betydelsen av patientinflytande vid internetbaserad terapi.

  6. Kvinna med smärta framför dator
    22 december 2023

    Olika KBT-behandlingar lika effektiva mot fibromyalgi

    KBT-behandling på distans kan mildra symtom som smärta vid fibromyalgi. Nu visar en studie att olika former av terapi via nätet ger samma effekt.

  7. Ett par knäppta manshänder, klocka på vänster arm, ovanpå tangenbordet till bärbar datorn, grön växt längst upp till vänster, på bord
    1 december 2022

    Män tittade mindre på övergrepp mot barn efter anonym KBT

    Forskare vid Karolinska institutet har utvärderat anonym kognitiv beteendeterapi på nätet för personer som tittar på bilder eller videor där barn utnyttjas sexuellt. Efter behandlingen tittade deltagarna mindre, enligt dem själva, på sådant...

  8. 19 maj 2022

    Terapi anpassad till autism minskade stress i skolan

    En anpassad variant av terapiformen ACT kan hjälpa personer med autismspektrumtillstånd, visar forskning vid Karolinska institutet. Behandling anpassad till autism är ovanlig, men den nya terapiformen har visat sig fungera både i skola och psykiatrisk öppenvård.

  9. 3 februari 2022

    Sexmissbruk minskade med beteendeterapi

    Hypersexualitet, så kallat sexmissbruk, har samband med höga halter av hormonet oxytocin. Den goda nyheten är att det går att få ned halterna med hjälp av kognitiv beteendeterapi.

  10. 23 september 2021

    Svåra trauman mildras av digital KBT

    KBT via internet med fokus på trauma kan minska traumasymptom i ett tidigt skede. En kort internet-baserad behandling för personer som nyligen varit med om trauma som våldtäkt, misshandel eller bilolyckor skyddar mot svåra problem som PTSD.

  11. 6 augusti 2021

    Internet-kbt effektivt vid mildare depression

    KBT via internet mot depression är ofta lika bra som traditionell KBT. Det visar en internationell studie där forskare vid Göteborgs universitet medverkat. Det finns dock moment i vissa nätbaserade behandlingar som kan orsaka skada.

  12. 18 maj 2021

    KBT på nätet hjälper barn och unga med tvångssyndrom

    KBT på nätet är lika effektiv som traditionell KBT för behandling av barn och unga med tvångssyndrom. Behandlingen via nätet minskar väntetiderna vilket gör att de som behöver traditionell KBT kan prioriteras. 

  13. 23 november 2020

    Kbt via vårdguiden effektiv mot svår oro över covid-19

    För vissa individer tar oron för covid-19 över vardagen, och kan få långsiktiga konsekvenser för hälsan. En grupp forskare vid Karolinska institutet har utvecklat ett digitalt kbt-program som tydligt minskar deltagarnas ohälsosamma oro....

  14. 28 september 2020

    KBT och kroppseget cannabis ny möjlig behandling vid PTSD

    Kan en ökning av kroppens egna cannabisliknande substanser, lindra posttraumatiskt stressyndrom, ptsd? Det hoppas forskare vid Linköpings universitet som startar en klinisk studie med ett läkemedel som hämmar nedbrytning av endocannabinoider i kroppen, i kombination med...

  15. 14 maj 2020

    Distans-KBT bra alternativ i befarad våg av hälsoångest

    KBT via internet eller öga mot öga på traditionellt vis? Det spelar ingen roll för resultatet när det gäller behandling av hälsoångest, enligt en studie från Karolinska institutet. Hälsoångest, som tidigare kallades hypokondri, är ett...

  16. 3 april 2020

    Flackar en lögnare med blicken? – myter och fakta inom rättspsykologin

    Kroppsspråket avslöjar en lögn. Våldtäktsoffer gör alltid motstånd. Det är bra att pressa på i förhör. Visst? Vi har föreställningar om hur hur människor beter sig vid brott och i rättsliga sammanhang. Men vad är myt och vad är fakta? I en serie kortfilmer berättar forskare inom...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera