1. Gula avlånga och genomskinliga piller mot grå bordsskiva.
  14 mars 2024

  Deprimerade med mild inflammation mådde bättre med omega-3

  Hur kan inflammation hänga ihop med depression? Ny forskning visar att depression kan lindras när patienter med mild inflammation i kroppen äter omega-3. – Vi såg en signifikant förbättring i måendet, säger forskaren Klara Suneson.

 2. Späbarn bärs i randig bärsjal, förälderns händer vilar på barnets rygg, inomhusmiljö.
  15 januari 2024

  Förlossningsdepression kopplas till ökad risk att dö

  De som drabbas av depression under eller efter en graviditet har en förhöjd risk att avlida, både av naturliga och onaturliga orsaker. Det visar en ny studie av förlossningar i Sverige. Risken är störst månaden efter diagnosen.

 3. Mamma med bebis i sitt knä
  9 januari 2024

  Autoimmun sjukdom kan öka risken för förlossningsdepression

  Kvinnor med en autoimmun sjukdom har cirka 30 procent högre risk att drabbas av förlossningsdepression. Sambandet är störst vid MS, enligt en studie.

 4. 26 juni 2023

  Nervceller bakom negativa känslor identifierade

  Vilka biologiska mekanismer styr negativa känslor? Forskare har hittat ledtrådar genom att studera nervceller som framkallar långvarig stress hos möss.

 5. En blå karta med vita piller, på rosa och blå yta.
  12 juni 2023

  Samband mellan p-piller och depression – och tonåringarna sticker ut

  De som börjar med p-piller under tonåren har en 130-procentig högre frekvens av depressiva symtom, enligt en ny studie. Även hos vuxna p-pilleranvändare syns mönstret.

 6. Tre hus bredvid varandra på en gata, två bilar parkerade.
  29 maj 2023

  Ökad risk för depression i villa- och radhusförorter, enligt forskare

  Att bo i villa- eller radhusförort tycks vara en riskfaktor för depression, enligt en ny studie. I glesbygd och i förorter med höghus är risken lägre. "Märkligt", säger forskarna – som ändå har förklaringar till hur det kan hänga ihop.

 7. 23 mars 2023

  Självskadebeteende hos unga kan minska med melatonin

  Sömnhormonet melatonin används mot sömnproblem, men verkar även förebygga självskadebeteende hos unga. Risken för självskador minskade främst bland tonårsflickor, visar en studie.

 8. 20 mars 2023

  Män som utsätts för våld lider i tysthet

  Män som utsatts för psykiskt våld upplever ofta stress, ångest och depression. De riskerar också sämre stöd eftersom de inte vill anmäla eller prata om våldet. Forskare bakom en studie beskriver situationen som en tyst epidemi.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera