1. Gula avlånga och genomskinliga piller mot grå bordsskiva.
  14 mars 2024

  Deprimerade med mild inflammation mådde bättre med omega-3

  Hur kan inflammation hänga ihop med depression? Ny forskning visar att depression kan lindras när patienter med mild inflammation i kroppen äter omega-3. – Vi såg en signifikant förbättring i måendet, säger forskaren Klara Suneson.

 2. Späbarn bärs i randig bärsjal, förälderns händer vilar på barnets rygg, inomhusmiljö.
  15 januari 2024

  Förlossningsdepression kopplas till ökad risk att dö

  De som drabbas av depression under eller efter en graviditet har en förhöjd risk att avlida, både av naturliga och onaturliga orsaker. Det visar en ny studie av förlossningar i Sverige. Risken är störst månaden efter diagnosen.

 3. Mamma med bebis i sitt knä
  9 januari 2024

  Autoimmun sjukdom kan öka risken för förlossningsdepression

  Kvinnor med en autoimmun sjukdom har cirka 30 procent högre risk att drabbas av förlossningsdepression. Sambandet är störst vid MS, enligt en studie.

 4. 26 juni 2023

  Nervceller bakom negativa känslor identifierade

  Vilka biologiska mekanismer styr negativa känslor? Forskare har hittat ledtrådar genom att studera nervceller som framkallar långvarig stress hos möss.

 5. En blå karta med vita piller, på rosa och blå yta.
  12 juni 2023

  Samband mellan p-piller och depression – och tonåringarna sticker ut

  De som börjar med p-piller under tonåren har en 130-procentig högre frekvens av depressiva symtom, enligt en ny studie. Även hos vuxna p-pilleranvändare syns mönstret.

 6. Tre hus bredvid varandra på en gata, två bilar parkerade.
  29 maj 2023

  Ökad risk för depression i villa- och radhusförorter, enligt forskare

  Att bo i villa- eller radhusförort tycks vara en riskfaktor för depression, enligt en ny studie. I glesbygd och i förorter med höghus är risken lägre. "Märkligt", säger forskarna – som ändå har förklaringar till hur det kan hänga ihop.

 7. 23 mars 2023

  Självskadebeteende hos unga kan minska med melatonin

  Sömnhormonet melatonin används mot sömnproblem, men verkar även förebygga självskadebeteende hos unga. Risken för självskador minskade främst bland tonårsflickor, visar en studie.

 8. 20 mars 2023

  Män som utsätts för våld lider i tysthet

  Män som utsatts för psykiskt våld upplever ofta stress, ångest och depression. De riskerar också sämre stöd eftersom de inte vill anmäla eller prata om våldet. Forskare bakom en studie beskriver situationen som en tyst epidemi.

 9. 14 mars 2023

  Litium och elbehandling kan minska självmord bland unga

  Läkemedel som litium och klozapin, men också elbehandling kan minska risken att tonårspojkar med psykisk sjukdom begår självmord. Det visar en studie som jämfört behandlingar i svenska regioner.

 10. Ensam människa sitter vid ett hav
  31 januari 2023

  Hjärtmedicin kopplas till minskad risk för våldsbrott

  Betablockerare används främst för att behandla hjärtsjukdomar och högt blodtryck. Men medicineringen tycks också dämpa aggressivitet och minska risken för våldsbrott. Det visar en studie från Karolinska institutet.

 11. 25 januari 2023

  Psykisk ohälsa 30 år efter giftgasattack mot kurdisk stad

  Det kemiska stridsmedlet senapsgas orsakar skador på syn, hud och andning. Men tre decennier efter gasattacken mot staden Halabja vittnar kurdiska överlevare främst om depressioner och lägre livskvalitet.

 12. Sagoläsning med litet barn
  24 januari 2023

  Samarbetsproblem ökar risken för depression hos pappor

  Oenighet och trassligt samarbete mellan föräldrarna kan leda till depression hos pappor under småbarnsåren. Det visar en ny studie vid Karolinska institutet.

 13. 15 december 2022

  Förhöjd risk att dö med behandlingsresistent depression

  Mångas depression går inte över trots behandling med antidepressiva eller psykoterapi. Patienter med sådan så kallad behandlingsresistent depression har betydligt högre risk för att dö, jämfört med andra deprimerade patienter.

 14. Bekymrad kvinna håller händer för ansiktet
  6 december 2022

  Ekonomiska svårigheter ökar risken för psykisk ohälsa

  Personer som har svårt att betala sina räkningar och saknar besparingar löper betydligt större risk att drabbas av psykisk ohälsa, enligt forskning vid Lunds universitet. De ekonomiska problemen är vanligast bland kvinnor, utlandsfödda och personer med osäkra anställningsförhållanden.

 15. 31 oktober 2022

  Kvinnor med autism har ökad risk för psykisk ohälsa

  Unga kvinnor med autism drabbas i högre utsträckning än män av psykiatriska tillstånd som depression, självskadebeteende och ångestsyndrom. Det visar en studie från Karolinska institutet.

 16. 24 augusti 2022

  Låg kontroll på jobbet ökar risken för självmord

  Män i yrken där kontrollen över arbetssituationen är låg har en högre risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera