1. 17 april 2024

  Svensken – mindre ensam än du tror

  Det sägs ofta att svenskarna är världens ensammaste folk. Stämmer det verkligen? Vad säger forskningen? Svaret är både ja och nej: svenskar bor oftare ensamma än i andra länder, men vi känner oss inte mer ensamma än andra. Hur man mäter ensamhet beror på hur man definierar den, menar...

 2. Slinga med hjärtan lyses upp
  13 februari 2024

  Kärlekens kemi får känslorna att rusa

  Känner du dig lite extra kär och galen inför Alla hjärtans dag? Katja Valli, professor i kognitiv neurovetenskap, reder ut hur kärlekens kemiska cocktail påverkar hjärnan.

 3. 18 oktober 2023

  Sexuella inviter knepigt för unga som nätdejtar

  Nätdejting är vanligt bland tonåringar, men kan innebära risker. En studie visar att unga tjejer upplever att strategier krävs för att nobba sexuella inviter utan att konsekvenser uppstår.

 4. Generationer håller hand
  12 september 2023

  Så många släktingar har vi i Sverige

  Har du koll på hela tjocka släkten? Hur många är de egentligen? Forskare har nu tagit reda på hur många kusiner och övriga släktingar vi har.

 5. 24 augusti 2023

  Yngre män tar mer ansvar för familjens kontakter

  Det är inte längre självklart att kvinnor ser till att svärmor och övrig släkt uppvaktas på födelsedagar. En studie visar att yngre män numera tar större ansvar för familjekommunikationen.

 6. 22 augusti 2023

  Traditionella könsroller lever kvar i bonusfamiljer

  Hon tar hand om hemmet och vårdar relationer, men ska helst inte sätta gränser eller fatta beslut. Livet som bonusmamma är långt ifrån jämställt, enligt en avhandling.

 7. En hand mot kameran, handflatan sysn, flera ringar på fingrarna.
  10 maj 2023

  Så reagerar hjärnan på beröring – beroende på vem som rör oss först

  Om en främling rör vid oss strax innan vår partner rör oss – ja, då kan få vi få skralt påslag av må bra-hormonet oxytocin när partnern rör oss. Det framgår av en studie där personer smektes på armen. Det hela tros handla om ett system som är flexibelt för att passa oss människor...

 8. Kvinna döljer ansikte
  10 maj 2023

  Unga i våldsamma relationer söker ofta stöd online

  Ideella jourverksamheter på nätet spelar en viktig roll för att stötta unga som utsätts för våld. Men anonyma chattar innebär också begränsningar, enligt forskare bakom en ny rapport.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera