1. Pappa kramar om ett yngre barn.
  25 juni 2024

  Jämställdheten ökar när föräldrar separerar

  När föräldrar går skilda väger ökar jämställdheten mellan paret när det gäller ansvar för barnen. En studie visar att pappor numera tar ut fler vabb-dagar. Förklaringen är barnens växelvisa boende.

 2. Samtal mellan två personer på ett kontor.
  31 maj 2024

  Mellanchefen – lite av en kameleont på jobbet

  Kompis, kommendant eller rent av en kameleont? Mellanchefen tvingas ofta anpassa sig till både medarbetarna och den egna chefens krav. Men att växla mellan olika roller kan leda till stress och sämre ledarskap.

 3. Ung man i skägg och glasögon lyssnar med lurar.
  17 april 2024

  Svensken – mindre ensam än du tror

  Det sägs ofta att svenskarna är världens ensammaste folk. Stämmer det verkligen? Vad säger forskningen? Svaret är både ja och nej: svenskar bor oftare ensamma än i andra länder, men vi känner oss inte mer ensamma än andra. Hur man mäter ensamhet beror på hur man definierar den, menar...

 4. Slinga med hjärtan lyses upp
  13 februari 2024

  Kärlekens kemi får känslorna att rusa

  Känner du dig lite extra kär och galen inför Alla hjärtans dag? Katja Valli, professor i kognitiv neurovetenskap, reder ut hur kärlekens kemiska cocktail påverkar hjärnan.

 5. 18 oktober 2023

  Sexuella inviter knepigt för unga som nätdejtar

  Nätdejting är vanligt bland tonåringar, men kan innebära risker. En studie visar att unga tjejer upplever att strategier krävs för att nobba sexuella inviter utan att konsekvenser uppstår.

 6. Generationer håller hand
  12 september 2023

  Så många släktingar har vi i Sverige

  Har du koll på hela tjocka släkten? Hur många är de egentligen? Forskare har nu tagit reda på hur många kusiner och övriga släktingar vi har.

 7. 24 augusti 2023

  Yngre män tar mer ansvar för familjens kontakter

  Det är inte längre självklart att kvinnor ser till att svärmor och övrig släkt uppvaktas på födelsedagar. En studie visar att yngre män numera tar större ansvar för familjekommunikationen.

 8. 22 augusti 2023

  Traditionella könsroller lever kvar i bonusfamiljer

  Hon tar hand om hemmet och vårdar relationer, men ska helst inte sätta gränser eller fatta beslut. Livet som bonusmamma är långt ifrån jämställt, enligt en avhandling.

 9. En hand mot kameran, handflatan sysn, flera ringar på fingrarna.
  10 maj 2023

  Så reagerar hjärnan på beröring – beroende på vem som rör oss först

  Om en främling rör vid oss strax innan vår partner rör oss – ja, då kan få vi få skralt påslag av må bra-hormonet oxytocin när partnern rör oss. Det framgår av en studie där personer smektes på armen. Det hela tros...

 10. Kvinna döljer ansikte
  10 maj 2023

  Unga i våldsamma relationer söker ofta stöd online

  Ideella jourverksamheter på nätet spelar en viktig roll för att stötta unga som utsätts för våld. Men anonyma chattar innebär också begränsningar, enligt forskare bakom en ny rapport.

 11. 5 maj 2023

  Unga tvekar att berätta om sexuellt våld

  Hälften av ungdomarna i en studie har upplevt våld i en sexuell relation. Men många väljer att inte berätta för vårdpersonal om sina upplevelser.

 12. Kvinna sitter i profil vid skrivbord och jobbar vid datorn, grönska utanför stora fönster bakom.
  21 april 2023

  Kollegor slöt sig i bubblor under pandemins hemmajobb

  Spontana möten och småprat försvann. Inbokade möten blev effektivare. Och kollegor slöt sig, medvetet eller omedvetet, i "bubblor" där inte alla fick vara med. Det här syntes under pandemins distansarbete, enligt forskning.

 13. armar på tangetbord
  11 april 2023

  Våld felbedöms – AI kan korrigera

  AI, artificiell intelligens, verkar kunna göra en mer korrekt bedömning av allvaret i våldshändelser än människor gör, enligt två studier från Lunds universitet.

 14. 20 mars 2023

  Män som utsätts för våld lider i tysthet

  Män som utsatts för psykiskt våld upplever ofta stress, ångest och depression. De riskerar också sämre stöd eftersom de inte vill anmäla eller prata om våldet. Forskare bakom en studie beskriver situationen som en tyst epidemi.

 15. 14 mars 2023

  Växelvis boende kan stärka barnens relation till föräldrarna

  Barn som bor varannan vecka hos en förälder mår inte sämre än barn som bor med båda föräldrarna. Växelboende kan också innebära en bättre relation med föräldrarna, visar en avhandling.

 16. Skidåkning i Alperna
  23 februari 2023

  Många barn kan bara drömma om en sportlovsresa

  Fyra procent av Sveriges barn bor i hushåll med mycket dålig ekonomi. Vad betyder det för möjligheten till meningsfull aktivitet under sportlovet? Forskare vid Stockholms universitet reder ut hur knappa resurser påverkar barns aktiviteter och relationer till...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera