1. Man luktar på en citron.
  17 april 2024

  Vårt luktsinne styrs av hjärnans förväntningar

  Luktsinnet påverkas till stor del av ledtrådar från andra sinnen när förutsägelser om dofter ska göras. Det visar en studie från Stockholms universitet.

 2. 9 april 2024

  Vad blinda behöver höra för att se bättre

  Blinda personer kan få upplevelser som påminner om vad seende får via synen – med riktigt bra syntolkning. Hur syntolkningen beskriver det som syns, men inte hörs, spelar stor roll, visar forskning. Ju mer specifikt och tydligt, desto bättre.

 3. Två personer i svarta siluetter sitter i fönster och pratar. Hav och regn utanför.
  22 mars 2024

  Så beter sig hjärnan när vi pratar – och lyssnar

  Vad händer i hjärnan när vi talar? Och när vi lyssnar på någon? Aktiveras samma områden i hjärnan? Det har forskare vid Stockholms universitet undersökt. Resultaten kan på sikt kasta ljus över hur hjärnan fungerar vid exempelvis autism och adhd.

 4. 19 mars 2024

  Sjunga tillsammans är mumma för hjärnan

  Omkring 600 000 personer i Sverige sjunger i kör. Det är en populär aktivitet för såväl yngre som äldre. Men körsång är inte bara roligt och socialt, utan kan också ge mätbara hälsoeffekter.

 5. Man med mobiltelefon mot örat.
  11 mars 2024

  Långa mobilsamtal ökar inte risken för hjärntumör

  Personer som pratar mycket i mobiltelefon har inte högre risk att drabbas av hjärntumör än andra. Det visar en stor internationell studie.

 6. Äldre person tränar gång under rehablitering
  20 februari 2024

  Blodtest förutsäger funktionsförmåga vid stroke

  Ett ultrakänsligt blodtest som speglar hjärnskadan vid akut ischemisk stroke – och förutsäger funktionsförmåga. Upptäckten kan få stor betydelse framöver, menar forskarna bakom en ny studie.

 7. Slinga med hjärtan lyses upp
  13 februari 2024

  Kärlekens kemi får känslorna att rusa

  Känner du dig lite extra kär och galen inför Alla hjärtans dag? Katja Valli, professor i kognitiv neurovetenskap, reder ut hur kärlekens kemiska cocktail påverkar hjärnan.

 8. Barn i sexårsåldern sitter på stol omgiven av bokhyllor och tittar i en bok.
  9 februari 2024

  Hjärnan har en medfödd kunskapsresistens

  Våra hjärnor är "programmerade" så att vi tenderar att lyssna mest på de människor som vi gillar – och lyssna mindre på dem vi ogillar. Det har forskare i neuropsykologi visat i ett nytt experiment.

 9. Vasaloppet, många skidåkare åker.
  29 januari 2024

  Därför kan träning skydda hjärnan mot sjukdomar

  Vasaloppsåkare verkar mer sällan än andra drabbas av vaskulär demens och depression. Så här kan det hänga ihop, i hjärnan.

 10. Närbild på pigg råtta.
  8 december 2023

  Skador i hjärnan efter stroke kan förbättras

  En studie på möss visar att förlorade kroppsfunktioner som känsel kan återställas efter en stroke. Forskarna hoppas att resultatet kan bidra till nya läkemedel för behandling av människor.

 11. Extremt för tidigt födda bebisar kan behöva tillskott av ett protein för att slippa hjärnblödning, liten bebis sover i kuvös med slang in i näsan.
  28 november 2023

  Viktigt nytt steg för att förhindra hjärnblödning hos för tidigt födda

  Forskare hittat en väg in i hjärnan för ett protein som är viktigt för hjärnans tidiga utveckling. Förhoppningen är att kunna hjälpa extremt för tidigt födda barn och förhindra att de får svåra komplikationer som hjärnblödning.

 12. 16 november 2023

  Svåra skallskador kan väcka vilande retrovirus

  Forskarna kan för första gången visa att traumatiska hjärnskador aktiverar nedärvda retrovirus. De kan driva på inflammationer som förvärrar skadorna.

 13. Plastmodell av en mänsklig hjärna, stående på en pinne i inomhusmiljö.
  7 november 2023

  Den starka obehagskänslans plats i hjärnan funnen

  Forskare har hittat en nervcellskrets i hjärnan som vid aktivering ger upphov till stark obehagskänsla. Upptäckten kan bland annat hjälpa till att förklara varför depression kan uppstå vid en viss typ av behandling av Parkinsons sjukdom.

 14. Hjärnavbildningar på rad
  18 oktober 2023

  AI gör datortomografi smartare och bättre

  Forskare från Göteborgs universitet har tagit fram en ny metod som ger bättre information om kroppen vid så kallad datortomografi. Metoden kan göra det lättare att hitta exempelvis demens hos människor, enligt forskarna.

 15. Modell av en mänsklig hjärna
  13 oktober 2023

  Cellerna i vår hjärna kartlagda – ledtråd till sjukdomar

  Forskare har skapat unika atlaser över den mänskliga hjärnans celler – från utveckling under fosterstadium till vuxen ålder. Kartläggningen kan bidra till ökad förståelse av hjärnsjukdomar och bättre behandlingar.

 16. 14 september 2023

  Risk för hjärnblödning kopplas till blodtransfusion

  En risk för hjärnblödning tycks kunna överföras via blodtransfusion. Men sannolikheten att drabbas är mycket liten, enligt forskare bakom en stor studie.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera