1. Stängsel med taggtråd.
  7 maj 2024

  Ökad risk för demens hos äldre som begått brott

  Äldre med kriminell bakgrund löper högre risk att drabbas av en demenssjukdom. Risken är särskilt stor hos personer som begått allvarliga brott och suttit i fängelse.

 2. Blod i provrör på ett labb
  28 februari 2024

  Blodprov lika bra som ryggvätskeprov för att upptäcka alzheimer

  Ett blodprov är lika träffsäkert – och i vissa fall överlägset – ryggvätskeprov för att ställa en alzheimerdiagnos. Det visar en studie.

 3. Kvinna i rosa skjorta döljer ansikte i händerna
  30 januari 2024

  Hjärnprotein kan skydda kvinnor mot alzheimer

  Aktivering av ett speciellt protein i hjärnan skulle kunna skydda kvinnor från att utveckla demenssjukdomar som alzheimer. Det visar en studie som gjorts på möss.

 4. Vasaloppet, många skidåkare åker.
  29 januari 2024

  Därför kan träning skydda hjärnan mot sjukdomar

  Vasaloppsåkare verkar mer sällan än andra drabbas av vaskulär demens och depression. Så här kan det hänga ihop, i hjärnan.

 5. Person med kort grått hår och brun jacka sitter på bänk i stadsmiljö, rygg och bakhuvud syns.
  6 november 2023

  Hög biologisk ålder kan öka risk för demens och stroke

  Människor vars biologiska ålder är högre än den faktiska kronologiska åldern löper en ökad risk att drabbas av stroke och demens. Det framgår av en studie från Karolinska Institutet.

 6. Illustration av kopplingar, synapser, mellan nervceller.
  1 november 2023

  Förändringar i cellernas kraftverk tidigt tecken på alzheimer

  Långt före symtom på Alzheimers sjukdom förändras energibalansen i hjärnceller som är viktiga för närminnet. Det visar en studie på möss.

 7. Hjärnavbildningar på rad
  18 oktober 2023

  AI gör datortomografi smartare och bättre

  Forskare från Göteborgs universitet har tagit fram en ny metod som ger bättre information om kroppen vid så kallad datortomografi. Metoden kan göra det lättare att hitta exempelvis demens hos människor, enligt forskarna.

 8. 17 oktober 2023

  Tidsuppfattning kan avslöja demens

  För en demenssjuk kan tio minuter kännas som en dag. Ny forskning visar att elektroniska kalendrar är en bra hjälp i vardagen. Men studien visar också att en mätning av människors tidsuppfattning skulle kunna leda till att fler får diagnos och insatser tidigt.

 9. 12 oktober 2023

  Därför kan högt blodtryck skada kärlen

  I en studie har forskare undersökt en speciell sensor som reglerar blodtrycket i kroppen. I takt med ökad ålder försämras den skyddande funktionen, något som kan förvärra skador i kärlen och driva på hjärt-kärlsjukdomar.

 10. 5 oktober 2023

  Grafenoxid väcker hopp om att bromsa alzheimer

  Behandling med nanomaterialet grafenoxid kan minska den skadliga process som stör hjärnans funktioner vid Alzheimers sjukdom. Det visar en studie på jästceller.

 11. 4 oktober 2023

  Långvarig stress kopplas till ökad risk för alzheimer

  Det kan finnas ett möjligt samband mellan kronisk stress och demenssjukdom. Risken att drabbas är liten, men personer under 65 år med utmattningssyndrom och depression får i högre grad Alzheimers sjukdom. Det visar en studie.

 12. 25 september 2023

  Adhd missas ofta hos vuxna

  Vuxna med adhd löper ökad risk att drabbas av en rad hälsoproblem. Men äldre får sällan diagnos och behandling – trots symtom.

 13. 13 september 2023

  Yoga kan stärka hjärnan och hindra demens

  Yoga har större effekt på den kognitiva hälsan än styrke- och konditionsträning. Enligt en ny studie kan yoga även bidra till att förebygga demens hos personer över 55 år.

 14. 21 augusti 2023

  Demens inget hinder för att lära nytt

  Personer med demens har fortfarande förmåga att lära sig nya saker trots sin sjukdom. Det är slutsatsen i en avhandling från Linköpings universitet.

 15. 16 augusti 2023

  Demenssjukdom kan upptäckas före symtom

  Ett ryggvätskeprov kan underlätta tidig diagnos av Lewykroppssjukdom. Studier visar också att nedsatt luktförmåga är starkt kopplat till sjukdomen.

 16. Trafik Essingeleden, Stockholm
  10 augusti 2023

  Luftföroreningar ökar risken för demens

  Små ökningar av luftburna partiklar höjer risken för demens betydligt. Det visar en studie som undersökt hälsan hos personer som bor i centrala Stockholm.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera