1. 27 maj 2024

  Så läker fiskens nervceller ryggmärgsskador

  Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt en viktig mekanism som gör att zebrafiskar kan reparera ryggmärgsskador. Fyndet kan få framtida betydelse för behandlingen av liknande skador hos människor.

 2. Person med handprotes framför dator.
  17 maj 2024

  Robotar kan få lika bra känsel som människor

  Robotar kan utrustas med elektronisk hud som gör dem känsliga för beröring. Det här kan få handproteser att kännas som en del av kroppen. Det visar forskning vid Uppsala universitet och Karolinska institutet.

 3. Kvinna promenerar på väg
  4 mars 2024

  Elva proteiner kan ge svar om svår MS

  En kombination av elva proteiner kan förutsäga hur sjukdomen MS utvecklar sig på sikt. Forskare hoppas att de identifierade proteinerna ska underlätta individanpassad behandling.

 4. Barn vårdas på sjukhus.
  26 januari 2024

  Vart tredje barn får livslånga skador efter hjärnhinneinflammation

  En av tre som drabbats av bakteriell hjärnhinneinflammation som barn lever med permanenta neurologiska funktionsnedsättningar efter infektionen. Det visar en registerstudie.

 5. Blodprov tas på en man
  16 november 2023

  Nytt herpesvirus kopplas till MS

  Herpesviruset 6A kan ha en pådrivande roll vid utvecklingen av sjukdomen multipel skleros, MS. Det visar en studie vid Umeå universitet.

 6. Plastmodell av en mänsklig hjärna, stående på en pinne i inomhusmiljö.
  7 november 2023

  Den starka obehagskänslans plats i hjärnan funnen

  Forskare har hittat en nervcellskrets i hjärnan som vid aktivering ger upphov till stark obehagskänsla. Upptäckten kan bland annat hjälpa till att förklara varför depression kan uppstå vid en viss typ av behandling av Parkinsons sjukdom.

 7. Hjärnavbildningar på rad
  18 oktober 2023

  AI gör datortomografi smartare och bättre

  Forskare från Göteborgs universitet har tagit fram en ny metod som ger bättre information om kroppen vid så kallad datortomografi. Metoden kan göra det lättare att hitta exempelvis demens hos människor, enligt forskarna.

 8. 10 oktober 2023

  Stamcellstransplantation effektiv vid svår MS

  Behandling med autolog blodstamcellstransplantation kan minska symtomen hos patienter med aktiv multipel skleros, MS. Metoden är även säker att använda, enligt en studie.

 9. Två ben utomhus, fötter med gymnastikskor på, mot stenbeläggning.
  28 juni 2023

  Ny upptäckt ger hopp om att bekämpa svår MS

  Forskare har funnit en MS-gen-variant som kopplas till sjukdomens svårighetsgrad. De hoppas nu på behandlingar som hejdar den ökande funktionsnedsättningen hos människor med MS.

 10. Ett öga med brun pupill, i närbild.
  19 juni 2023

  Så kämpar ögats muskler emot vid ALS

  En unik typ av muskelfiber i ögat kan stå emot ALS och till och med öka i andel för att kompensera när andra muskelfibrer förtvinar. Det visar ny forskning.

 11. Person med gravidmage står i träningskläder och med gångstav och tittar till vänster. Högt berg och träd med gula löv i bakgrunden.
  14 juni 2023

  Därför mår kvinnor med MS bättre när de är gravida

  Gravida med MS brukar få en tillfällig lindring i sin sjukdom, under graviditeten. Nu har forskare kartlagt de gynnsamma förändringar som sker under en graviditet och hoppas att det ska visa vägen till nya behandlingar.

 12. närbild på fästing som kryper på hand.
  2 juni 2023

  Svensk TBE-variant kan orsaka extra svår sjukdom

  En svensk variant av det fruktade TBE-viruset orsakar ovanligt svår sjukdom i försök på möss. Om samma även gäller människor skulle det kunna hjälpa till förklara varför vissa TBE-smittade blir mycket sjukare än andra.

 13. Abstrakt bild med rörelseoskärpa av ung man som skakar på huvudet.
  17 mars 2023

  Svårare epilepsi kopplas till social situation

  Personer med låg utbildning och sämre inkomst har svårare epilepsi. De har också sämre tillgång till specialiserad vård, visar en avhandling.

 14. 1 mars 2023

  Digital tvilling hjälpreda vid inflammatoriska sjukdomar

  Sjukdomar som MS och ledgångsreumatism kan skilja sig stort mellan patienter. Men med hjälp av digitala modeller har forskare fått en bättre bild av mekanismerna bakom inflammatoriska sjukdomar – något som kan leda till skräddarsydda behandlingar.

 15. Kvinna med svart mössa och hörlurar, närbild på ansikte
  22 december 2022

  Huvudvärk förknippad med män visar sig drabba kvinnor hårdare

  Klusterhuvudvärk, tidigare kallad Hortons huvudvärk, har länge beskrivits som en mansdominerad sjukdom. Nu visar ny forskning att kvinnor generellt påverkas mer i vardagen än män och oftare har en kronisk variant av den plågsamma huvudvärken.

 16. Två personer går bredvid varandra, på avstånd, dimma och höga träd
  13 december 2022

  Ostadig gång går att behandla

  Många gamla människor har problem med ostadig gång. Men inget säger att alla måste ha det så. Ungefär en femtedel av äldre med gångbesvär har en speciell typ av neurologisk förklaring till sina problem – vilket innebär att det kan gå att få behandling, enligt forskning.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera