1. Liten mus tittar ut från isig håla.
  13 juni 2024

  Urgammalt protein hjälper oss att klara kyla

  Ett protein som kan spåras 100 miljoner år tillbaka i tiden har fortfarande betydelse. Proteinet fungerar ungefär som en värmegenerator och bidrar till att däggdjur kan leva i kallt klimat.

 2. 10 juni 2024

  Nytt sätt att mäta risk för brusten aorta

  Stört blodflöde i stora kroppspulsådern, aorta, är kopplat till inflammation och skador i kärlväggen. Det visar en studie vid Linköpings universitet. Fynden kan underlätta bedömningar av risken för att kroppspulsådern brister.

 3. 4 juni 2024

  Fler fall av livmoderhalscancer upptäcks med nytt test

  Forskare har utvecklat ett nytt enklare test som upptäcker fler fall av livmoderhalscancer jämfört med nuvarande screeningmetod. Det visar en studie från Karolinska institutet.

 4. 22 maj 2024

  Kroppens budbärare rustas för målstyrd cancerbehandling

  Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en målsökande cancerbehandling som utnyttjar kroppens egen "flaskpost" – små membranbubblor. En studie visar att behandlingen minskar tumörers tillväxt och förbättrar överlevnaden hos möss.

 5. Cell med omgivande proteiner.
  13 maj 2024

  Ny teknik avslöjar proteinernas beteende

  Nu kan proteiner i enskilda celler kartläggas och studeras mer i detalj, något som kan få betydelse för forskning om cancer. Det har blivit möjligt genom en ny teknik som utvecklats vid Karolinska institutet.

 6. 2 maj 2024

  Ny substans minskade fetma hos möss

  Forskare kan ha hittat ett nytt sätt att behandla fetma med läkemedelssubstanser som riktar in sig på cellernas kraftverk, mitokondrierna. Det visar en studie på möss.

 7. Illustration av spermier som närmar sig ett ägg.
  15 mars 2024

  Så skyddar sig ägget mot befruktning av flera spermier

  Efter att ett ägg har blivit befruktat av en spermie stramas det omgivande ägghöljet åt. Det skyddar ägget från att fler spermier tar sig in, visar ny forskning – som också kastar ljus över möjliga orsaker till kvinnlig infertilitet.

 8. Blodkärl där fett rör sig och samlas vid väggarna
  15 mars 2024

  Immunceller i levern äter upp skadligt kolesterol

  Höga kolesterolnivåer får leverns immunceller att rycka ut till kroppens försvar. En studie visar att de snabbt bekämpar det ”onda” kolesterolet, som kan skada blodkärlen och orsaka åderförfettning.

 9. Person med joggingskor ställer sig på en våg
  12 mars 2024

  Östrogen ger skydd mot fettlever

  Hormonet östrogen tycks skydda mot sjukdomen fettlever, som drabbar allt fler med fetma. Ett nytt läkemedel utvecklas även för att behandla fettlever och levercancer.

 10. Droppställning i sjukhuskorridor
  27 februari 2024

  Upptäckt visar hur inflammation snabbt sprids i kroppen

  En studie visar att vesiklar – små blåsor på cellernas yta – har stor betydelse för spridning av inflammationer. Det kan vara en förklaring till att antikroppsbehandling vid sepsis inte alltid fungerar.

 11. Makrofager angriper bakterier
  14 februari 2024

  Störd cellfunktion bakom typ 2-diabetes vid fetma

  Störd funktion hos kroppens städarceller kan vara en del av förklaringen till att vissa med fetma drabbas av typ 2-diabetes, men andra inte. Det visar en studie.

 12. Makrofager angriper bakterier
  14 februari 2024

  Störd cellfunktion bakom typ 2-diabetes vid fetma

  Störd funktion hos kroppens städarceller kan vara en del av förklaringen till att vissa med fetma drabbas av typ 2-diabetes, men andra inte. Det visar en studie.

 13. 12 februari 2024

  Blockerat protein väcker hopp om bromsad cancertillväxt

  Forskare har hittat en läkemedelskandidat som kan bromsa skadlig aktivitet av så kallade aquaporiner - ett protein som spelar roll vid cancer. Förhoppningen är att minska leukemicellers förmåga att växa.

 14. Öga i närbild
  2 februari 2024

  Ögat kan spegla hur levern mår

  Leverceller kan transplanteras till ögat och bli ett fönster in till kroppen. Metoden används idag på möss, men forskarna hoppas kunna följa leverns roll i sjukdomar som obesitas, typ 2-diabetes och fettlever.

 15. Rymdstationen kretsar runt jorden
  26 januari 2024

  Stamceller utforskas under rymdresa

  Hur påverkas stamceller av tyngdlöshet? Det vill forskare vid Uppsala universitet ta reda på. Flera miljoner stamceller har därför följt med till den internationella rymdstationen ISS, där experiment ska utföras av astronauter.

 16. Illustration av kopplingar, synapser, mellan nervceller.
  1 november 2023

  Förändringar i cellernas kraftverk tidigt tecken på alzheimer

  Långt före symtom på Alzheimers sjukdom förändras energibalansen i hjärnceller som är viktiga för närminnet. Det visar en studie på möss.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera