1. Illustration av spermier som närmar sig ett ägg.
  15 mars 2024

  Så skyddar sig ägget mot befruktning av flera spermier

  Efter att ett ägg har blivit befruktat av en spermie stramas det omgivande ägghöljet åt. Det skyddar ägget från att fler spermier tar sig in, visar ny forskning – som också kastar ljus över möjliga orsaker till kvinnlig infertilitet.

 2. Blodkärl där fett rör sig och samlas vid väggarna
  15 mars 2024

  Immunceller i levern äter upp skadligt kolesterol

  Höga kolesterolnivåer får leverns immunceller att rycka ut till kroppens försvar. En studie visar att de snabbt bekämpar det ”onda” kolesterolet, som kan skada blodkärlen och orsaka åderförfettning.

 3. Person med joggingskor ställer sig på en våg
  12 mars 2024

  Östrogen ger skydd mot fettlever

  Hormonet östrogen tycks skydda mot sjukdomen fettlever, som drabbar allt fler med fetma. Ett nytt läkemedel utvecklas även för att behandla fettlever och levercancer.

 4. Droppställning i sjukhuskorridor
  27 februari 2024

  Upptäckt visar hur inflammation snabbt sprids i kroppen

  En studie visar att vesiklar – små blåsor på cellernas yta – har stor betydelse för spridning av inflammationer. Det kan vara en förklaring till att antikroppsbehandling vid sepsis inte alltid fungerar.

 5. Makrofager angriper bakterier
  14 februari 2024

  Störd cellfunktion bakom typ 2-diabetes vid fetma

  Störd funktion hos kroppens städarceller kan vara en del av förklaringen till att vissa med fetma drabbas av typ 2-diabetes, men andra inte. Det visar en studie.

 6. Makrofager angriper bakterier
  14 februari 2024

  Störd cellfunktion bakom typ 2-diabetes vid fetma

  Störd funktion hos kroppens städarceller kan vara en del av förklaringen till att vissa med fetma drabbas av typ 2-diabetes, men andra inte. Det visar en studie.

 7. 12 februari 2024

  Blockerat protein väcker hopp om bromsad cancertillväxt

  Forskare har hittat en läkemedelskandidat som kan bromsa skadlig aktivitet av så kallade aquaporiner - ett protein som spelar roll vid cancer. Förhoppningen är att minska leukemicellers förmåga att växa.

 8. Öga i närbild
  2 februari 2024

  Ögat kan spegla hur levern mår

  Leverceller kan transplanteras till ögat och bli ett fönster in till kroppen. Metoden används idag på möss, men forskarna hoppas kunna följa leverns roll i sjukdomar som obesitas, typ 2-diabetes och fettlever.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera