1. 10 augusti 2023

  Så kan örat meddela hjärnan om hörseln skadats

  En gåtfull signal från innerörat har gäckat forskare i 70 år. Men enligt en ny studie kan den spela en viktig roll för att informera hjärnan om att hörseln fungerar - eller skadats.

 2. 23 maj 2023

  Lite buller räcker för att störa koncentrationen

  Vår arbetsprestation blir sämre om vi utsätts för buller även med så låg ljudstyrka som 40 decibel. Det motsvarar vanligt bakgrundsljud i kontorsmiljöer och kök.

 3. Man med skägg, i profil, läser bok för liten bebis som sitter i mannens famn
  30 november 2022

  Nedsatt hörsel hos barn kan bero på mitokondriell sjukdom

  När ett barn visar sig ha nedsatt hörsel – tänk då på att orsaken kan vara mitokondriell sjukdom. Det säger forskare efter att ha gjort en studie om barn och hörselnedsättning.

 4. 7 oktober 2022

  Tinnitus kan lindras med anpassad hörapparat

  Genom att noga prova ut och programmera hörapparaten utifrån varje enskild patients öra, kan den lindrande effekten på tinnitus fördubblas. Det visar forskning från Lunds universitet.

 5. 28 september 2022

  Ny bild av hur vår hörsel fungerar

  En stor del av vår förmåga att uppfatta musik och tal fungerar på ett annat sätt än man tidigare trott. Upptäckten kan göra det möjligt att förbättra de implantat som används som hörselhjälpmedel idag.

 6. 14 september 2022

  Uggla kan ge räddning för hörselskadad

  Hörselbenet hos hornugglan kan tjäna som förebild till framtida hörselproteser, eftersom det är stabilt och har god förmåga att vidarebefordra ljud. Det visar en avhandling från Umeå universitet.

 7. 4 juli 2022

  Bättre hörsel med öron som en krokodil

  Krokodiler har bra hörsel livet ut. Tricket – som människor inte kan – är att bilda nya hårceller i örat. Kunskap om hur krokodilerna gör kan hjälpa människor med nedsatt hörsel.

 8. Fläkt
  21 april 2022

  Tysta fläktar kan göra oss friskare

  En doktorand vid Chalmers har lokaliserat skadliga ljud från fläktarna i våra ventilationssystem. Och skapat en helt tyst fläkt – utan de farliga tonala ljuden. Brus i inomhusmiljö är en hälsorisk och kan påverka barns kognitiva utveckling. 

 9. 26 januari 2022

  Konstant tinnitus kopplas till förändringar hjärnan

  Det går att mäta förändringar i hjärnan hos personer med konstant tinnitus, visar forskning vid Karolinska institutet. Diagnosmetoden kan ge erkännande till patienter som drabbats.

 10. 28 augusti 2020

  Vibration i skallbenet ställer säkrare yrseldiagnoser

  ​Forskare på Chalmers har utvecklat en mätmetod som kan ge säkrare diagnos vid yrselsymptom och dessutom ger patienten mindre obehag. Resultaten är mycket lovande och flera patientstudier är nu på gång, där en speciellt utvecklad vibrator används för undersökning av balansorganets...

 11. 28 maj 2020

  Dränagesystem i innerörat kan förklara uppkomst av yrselsjukdom

  Balansorganet i innerörat är omgivet av kroppens hårdaste ben. Med hjälp av så kallad synkrotronröntgen har forskare vid Uppsala universitet upptäckt ett dränagesystem som förmodligen spelar en stor roll för uppkomsten av den vanliga och besvärliga sjukdomen Meniere. 

 12. 6 april 2020

  Bilder som kan avslöja örats inre hemligheter

  Hur ser det egentligen ut djupt där inne i våra öron? Det är något som har varit mycket svårt att studera eftersom innerörat är skyddat av kroppens hårdaste ben. Men med hjälp av synkrotronröntgen går det nu att tredimensionellt avbilda detaljer inuti örat.

 13. 7 februari 2020

  Ljudintolerans – relativt okänd men vanlig sjukdom

  Nio procent lider av ljudintolerans. De drabbade begränsas i såväl vardag som arbetsliv och har ofta andra sjukdomar. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

 14. 28 januari 2020

  Stort ordförråd extra viktigt för barn med cochleaimplantat

  Ordförrådet är det som har allra störst betydelse när det gäller utvecklingen av läsförståelse hos barn med cochleaimplantat (CI), visar forskning från Luleå tekniska universitet.

 15. 19 mars 2019

  Fraktur i örat vanligare än tidigare känt

  Hammarfrakturer i örat är vanligare än vad man tidigare trott. Och kan orsaka tinnitus och bestående hörselskada. Olyckan kan vara framme av något så enkelt som ett blött finger i örat efter ett bad. Som tur är finns kirurgiska sätt att laga örat bara skadan upptäcks, visar forskning...

 16. 8 mars 2019

  Därför tappar du hörseln en stund av starka ljud

  När våra öron utsätts för starka ljud kan hörseln bli nedsatt, för att sedan återhämta sig. Nu har forskare vid Linköpings universitet, LiU, upptäckt en mekanism i örat som bidrar till att förklara hur fenomenet uppstår.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera