1. Tjejer spelar basket
  8 november 2023

  Mer idrott i skolan ger starkare unga vuxna

  Daglig fysisk aktivitet i skolan kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder. Det visar en studie på elever i grundskolan.

 2. Idrottare i startblock
  28 augusti 2023

  Unga idrottare saknar stöd i tuff tillvaro

  Kolliderande krav, rädsla för skador och svårigheter att prata om psykisk ohälsa. Unga idrottsutövare upplever en pressad situation där tillräckligt psykosocialt stöd saknas, visar studier. Forskare menar nu att idrottsrörelsen måste ta ett större ansvar för hälsofrågor.

 3. Ungdomar spelar fotboll
  16 augusti 2023

  Bra kondition i tonåren kan minska risken för cancer

  Män med bra kondition i övre tonåren har lägre risk att drabbas av olika cancerformer senare i livet. Främst minskar risken för cancer i magtarmkanalen, visar en studie vid Göteborgs universitet.

 4. 11 augusti 2023

  Damfotbollsspelare behöver träna mer på snabb löpning

  Damfotbollen har blivit allt mer fysiskt krävande med ett högre tempo. Samtidigt visar en studie att unga spelare inte tränar tillräckligt på att springa snabbt. De riskerar då både skador och sämre resultat under matcherna.

 5. 15 maj 2023

  Hur farligt är det att nicka?

  Demens är vanligare hos före detta fotbollsspelare och flera länder har infört nickningsförbud för unga spelare. Hur farligt är det egentligen att nicka?

 6. Start av lopp
  15 maj 2023

  Ojämlikhet påverkar skaderisk bland elitidrottare

  Friidrottare från låginkomstländer har inte tillräckligt bra kunskaper om hälsa för att undvika skador vid hård träning. Främst unga idrottare saknar stöd och medicinsk expertis, enligt en studie.

 7. Fotbollsläktare med rök och banderoller det det står "En enad röst utan dess like, från läktaren som aldrig sviker"
  5 april 2023

  Polisens tuffare tag enade supportrar från olika fotbollslag

  Polisens så kallade villkorstrappa för att få ordning på fotbollsmatcher mötte kompakt motstånd. Straffmodellen fick rivaliserande lag att gå ihop och organisera sig – samtidigt som läktarkulturen fick större utrymme på kultursidorna. Det beskrivs i en ny vetenskaplig artikel från...

 8. Två barn tränar med hantlar
  30 mars 2023

  Elever som skippar skolgympan ogillar sina kroppar

  Vart tredje barn i årskurs 6 har skolkat från skolidrotten. En studie visar också att frånvarande elever känner sig mer obekväma med sina kroppar och oroar sig för hur de uppfattas.

 9. Bil parkerad intill ett tält i naturen
  28 mars 2023

  Allt fler i ömtålig natur − huvudbry för friluftsföreningar

  Pandemin fick många att bege sig till naturen. Baksidan är ökade transporter och slitage i känsliga miljöer. Situationen innebär ett dilemma för friluftsföreningar, där många saknar riktlinjer för ekologisk hållbarhet.

 10. Två spelare jagar bollen under en fotbollsmatch
  17 mars 2023

  Fotbollsspelare på elitnivå har ökad risk för demens

  Män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet drabbades oftare av demens, jämfört med övriga befolkningen. Nickar och huvudkollisioner kan vara förklaringen, menar forskarna bakom en ny studie.

 11. 14 mars 2023

  Koll på kroppen minskar skador hos unga friidrottare

  Löpning, kast och hopp kan leda till skador hos ungdomar som siktar på en friidrottskarriär. Men med bättre kunskap om hur den växande kroppen påverkas av träning kan skadorna minska rejält, visar en studie.

 12. 1 mars 2023

  Pepp, koll och fokus – så rustar du dig mentalt för Vasaloppet

  Fysisk träning inför Vasaloppet är en sak. Men hur klarar man mentalt nio mil kantade av tvivel, trötthet och trängsel? Paul Davis, professor i idrottspsykologi, har tipsen som tar dig i mål.

 13. 24 februari 2023

  Sämre kontroll över rörelser kan leda till nya knäskador

  Efter en skada i korsbandet kan kontrollen över rörelserna försämras, visar en avhandling. Det kan öka risken för upprepade knäskador.

 14. Ett barn åker skidor på fjället
  20 februari 2023

  Sportlovet – så gick det från friluftsliv till strandhäng

  Fysisk fostran, hälsosamma fjällresor eller ett sätt att spara pengar i skolorna. Syftet med sportlovet har skiftat genom åren, och numera varvar vårtrötta elever vinteraktiviteter med resor till solen.

 15. Pojklag spelar fotboll
  15 februari 2023

  Barns sportande har blivit allt mer tävlingsinriktat

  Idrottsföreningar har gått från folkrörelse till en angelägenhet för engagerade föräldrar. Men många barn- och ungdomar tappar sugen för idrott när träningen både tar upp tid och blivit mer tävlingsinriktad.

 16. Idrottare i startblock på arena
  6 februari 2023

  Psykisk ohälsa vanligt bland elitidrottare

  Nästan en av fem elitidrottare har drabbats av depressions- eller ångestsymtom. Många har också upplevt att dåligt mående påverkat vardagen. Det visar en avhandling som undersökt psykisk ohälsa bland svenska idrottare på landslagsnivå.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera