1. Tjejer spelar basket
  8 november 2023

  Mer idrott i skolan ger starkare unga vuxna

  Daglig fysisk aktivitet i skolan kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder. Det visar en studie på elever i grundskolan.

 2. Idrottare i startblock
  28 augusti 2023

  Unga idrottare saknar stöd i tuff tillvaro

  Kolliderande krav, rädsla för skador och svårigheter att prata om psykisk ohälsa. Unga idrottsutövare upplever en pressad situation där tillräckligt psykosocialt stöd saknas, visar studier. Forskare menar nu att idrottsrörelsen måste ta ett större ansvar för hälsofrågor.

 3. Ungdomar spelar fotboll
  16 augusti 2023

  Bra kondition i tonåren kan minska risken för cancer

  Män med bra kondition i övre tonåren har lägre risk att drabbas av olika cancerformer senare i livet. Främst minskar risken för cancer i magtarmkanalen, visar en studie vid Göteborgs universitet.

 4. 11 augusti 2023

  Damfotbollsspelare behöver träna mer på snabb löpning

  Damfotbollen har blivit allt mer fysiskt krävande med ett högre tempo. Samtidigt visar en studie att unga spelare inte tränar tillräckligt på att springa snabbt. De riskerar då både skador och sämre resultat under matcherna.

 5. 15 maj 2023

  Hur farligt är det att nicka?

  Demens är vanligare hos före detta fotbollsspelare och flera länder har infört nickningsförbud för unga spelare. Hur farligt är det egentligen att nicka?

 6. Start av lopp
  15 maj 2023

  Ojämlikhet påverkar skaderisk bland elitidrottare

  Friidrottare från låginkomstländer har inte tillräckligt bra kunskaper om hälsa för att undvika skador vid hård träning. Främst unga idrottare saknar stöd och medicinsk expertis, enligt en studie.

 7. Fotbollsläktare med rök och banderoller det det står "En enad röst utan dess like, från läktaren som aldrig sviker"
  5 april 2023

  Polisens tuffare tag enade supportrar från olika fotbollslag

  Polisens så kallade villkorstrappa för att få ordning på fotbollsmatcher mötte kompakt motstånd. Straffmodellen fick rivaliserande lag att gå ihop och organisera sig – samtidigt som läktarkulturen fick större utrymme på kultursidorna. Det beskrivs i en ny vetenskaplig artikel från...

 8. Två barn tränar med hantlar
  30 mars 2023

  Elever som skippar skolgympan ogillar sina kroppar

  Vart tredje barn i årskurs 6 har skolkat från skolidrotten. En studie visar också att frånvarande elever känner sig mer obekväma med sina kroppar och oroar sig för hur de uppfattas.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera