1. Kvinna tränar armstyrka på ett gym.
  5 april 2024

  Postcovid inget hinder för att träna

  Personer som lider av postcovid har avråtts från att motionera för att inte riskera att symtom förvärras. Men nu kan forskare från Karolinska institutet visa att måttlig träning inte behöver vara skadligt.

 2. Barbröstad man gör armhävning utomhus med fötterna mot en pelare och armarn mot marken. Röd stenbeläggning på marken.
  19 februari 2024

  Mer intensiv fysisk aktivitet ger fler hälsovinster

  För att få chans till bästa möjliga hälsovinster krävs en högre intensiv fysisk aktivitet än man tidigare trott, enligt en ny avhandling. Det viktiga är att man tar i så mycket att man förbättrar sin kondition. Man ska bli varm och andfådd, gärna de flesta av veckans dagar.

 3. Vasaloppet, många skidåkare åker.
  29 januari 2024

  Därför kan träning skydda hjärnan mot sjukdomar

  Vasaloppsåkare verkar mer sällan än andra drabbas av vaskulär demens och depression. Så här kan det hänga ihop, i hjärnan.

 4. Undersidan av en idrottssko, en löpare står på en idrottsarena, redo att börja springa, med händerna i marken.
  10 november 2023

  Här är riskerna med energibrist hos idrottare

  Relativ energibrist, att man äter för lite i relation till hur mycket man tränar, är inte ovanligt inom idrotten. Energibristen kan bland annat påverka järnstatus och immunförsvar och leda till ätstörningar, stressfrakturer och benskörhet. Det framgår av en ny forskningssammanställning...

 5. Kvinna jobbar framför dator
  16 oktober 2023

  Mer rörelse på jobbet kan förbättra psykiskt mående

  Insatser för mer fysisk aktivitet och minskat stillasittande kan stärka mentalt välbefinnande hos kontorsanställda. Men det är också viktigt att cheferna uppmuntrar mer rörelse på jobbet, visar en avhandling.

 6. 13 september 2023

  Yoga kan stärka hjärnan och hindra demens

  Yoga har större effekt på den kognitiva hälsan än styrke- och konditionsträning. Enligt en ny studie kan yoga även bidra till att förebygga demens hos personer över 55 år.

 7. Ungdomar spelar fotboll
  16 augusti 2023

  Bra kondition i tonåren kan minska risken för cancer

  Män med bra kondition i övre tonåren har lägre risk att drabbas av olika cancerformer senare i livet. Främst minskar risken för cancer i magtarmkanalen, visar en studie vid Göteborgs universitet.

 8. 11 augusti 2023

  Damfotbollsspelare behöver träna mer på snabb löpning

  Damfotbollen har blivit allt mer fysiskt krävande med ett högre tempo. Samtidigt visar en studie att unga spelare inte tränar tillräckligt på att springa snabbt. De riskerar då både skador och sämre resultat under matcherna.

 9. Äldre man håller upp sitt barnbarn
  30 maj 2023

  Rökfri och fysiskt aktiv – bra grund för hälsosamt åldrande

  Att skippa rökning och ägna sig åt träning i 60-årsåldern kopplas till bättre hälsa senare i livet. Men för att må bra i högre ålder är också sociala relationer, engagemang och självbestämmande viktigt. Det visar en avhandling.

 10. Två personer på cykeltur
  22 maj 2023

  Motion tycks skydda mot stora hjärnblödningar

  Personer som drabbas av hjärnblödning får mätbart mindre blödningar om de motionerat regelbundet före insjuknandet. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.

 11. Människa, som syns från armarna och nedåt, går åt höger i bild, iklädd gul jacka och gröna byxor. Hus och gräsmatta i bakgrunden.
  8 maj 2023

  Träning fördubblar chans till god återhämtning efter stroke

  Personer som tränar fyra timmar i veckan efter sin stroke uppnår bättre funktion på ett halvår än de som inte gör det. Chansen till god återhämtning verkar kunna förbättras avsevärt. Det framgår av en ny studie.

 12. Två barnsben, i jeans och sneaker, i ett hopp ovanför en vattenpöl utomhus.
  18 april 2023

  Rörelse på recept bra för barn, enligt skolsköterskor

  Fysisk aktivitet på recept är ett bra verktyg för att få stillasittande barn i rörelse, enligt skolsköterskor. Och det funkar bäst om de vuxna kring barnet är delaktiga.

 13. 1 mars 2023

  Pepp, koll och fokus – så rustar du dig mentalt för Vasaloppet

  Fysisk träning inför Vasaloppet är en sak. Men hur klarar man mentalt nio mil kantade av tvivel, trötthet och trängsel? Paul Davis, professor i idrottspsykologi, har tipsen som tar dig i mål.

 14. 27 februari 2023

  Vasaloppsåkare har färre problem med graviditeten

  Kvinnor som åker Vasaloppet har en lägre risk att drabbas av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Men det är inte skidåkningen i sig som är avgörande, snarare handlar det om en aktiv livsstil.

 15. 21 februari 2023

  Fysiskt krävande jobb leder inte till bättre kondition

  Personer som är fysiskt aktiva på jobbet har ofta sämre kondition än stillasittande kontorsarbetare, som tränar på fritiden. Forskare har undersökt hur det här hänger ihop.

 16. 20 februari 2023

  Tio minuter extra träning stärker äldres muskler

  Daglig lågintensiv träning minskar risken för muskelförtvining hos äldre. Och det räcker att öka tiden för rörelse med tio minuter för att få en positiv effekt.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera