Kvinna tränar armstyrka på ett gym.
Artikel från forskning.se

Personer som lider av postcovid har avråtts från att motionera för att inte riskera att symtom förvärras. Men nu kan forskare från Karolinska institutet visa att måttlig träning inte behöver vara skadligt.

Personer som drabbats av postcovid upplever ofta symtom som extrem trötthet, andfåddhet, hög vilopuls och muskelsvaghet. Symtomen förvärras ofta av ansträngning. Det här har lett till att postcovid-patienter avråtts från att motionera.

– Världshälsoorganisationen, WHO, och andra tunga instanser har sagt att personer med post-covid bör undvika intensiv träning, säger Andrea Tryfonos, som är forskare vid Karolinska institutet i en nyhetsartikel på KI.se.

Men en studie visar nu att det här sannolikt är en för strikt rekommendation. Forskare vid Karolinska institutet har låtit personer med postcovid – och en kontrollgrupp utan symtom – genomföra tre olika träningspass.

De fick ägna sig åt högintensiv intervallträning, medelintensiv träning samt styrketräning i en slumpartad ordning med några veckors mellanrum.

Forskarna rekryterade 31 patienter med postcovid. De var mellan 18 och 64 år gamla. De hade haft symtom på post-covid i mer än tre månader, hade inte varit inlagda på sjukhus för covid och hade inga andra diagnoser.

För att kunna jämföra deltog 31 personer utan postcovid i studien.

Träningspassen bestod av:

Högintensiv intervallträning: 5 x 1 min cykling på 90 procent av maxbelastning med en minut vila mellan intervallerna.
Medelintensiv kontinuerlig träning: 30 min cykling på 50 procent av maxbelastning.

Styrketräning med marklyft, armhävningar och benspark i maskin, 3 x 10 repetitioner av varje med tre minuter vila mellan övningarna.
Källa: Studien och Andrea Tryfonos.

Symtom förvärrades inte

I samband med träningspassen kontrollerades deltagarnas symtomnivåer. De fick även lämna blodprov, göra ultraljud av hjärtat samt undersöka lungkapacitet och muskelstyrka. Motionärerna fick också genomgå neurofysiologiska tester och muskelbiopsier.

– Vad vi generellt kan se så klarar postcovid-patienterna träningspassen lika bra som kontrollerna, även om de hade mer symtom från start. Med lika bra menar jag att de inte förvärrade sina symtom eller påverkade något i kroppen negativt under de 48 timmar som vi följde dem, säger Andrea Tryfonos.

Förändringar i muskelvävnad

Studien visade dock att vissa skillnader fanns. Deltagarna med postcovid hade generellt sett sämre kondition och muskelstyrka. Det skulle kunna bero på både infektionen och en lägre fysisk aktivitet, enligt Andrea Tryfonos.

– Efter två år där du har haft långdragna besvär och avråtts från motion så är det inte konstigt om du har tappat i arbetsförmåga, säger hon.

Studien visar också att 62 procent av deltagarna med postcovid led av myopati. Det är en förändring i muskelvävnaden som försämrar musklernas förmåga.

– Det är en alldeles för hög andel för att kunna bero enbart på lägre aktivitet. Därför håller vi just nu på att analysera biopsierna för att se om vi kan förklara orsaken bakom dessa muskelförändringar, säger Andrea Tryfonos.

Uppmuntras till lugn träning

Hon menar dock att rekommendationerna kring motion vid postcovid bör förändras redan nu.

– Personer med post-covid ska inte avrådas från att motionera generellt. Istället bör de under övervakade förhållanden uppmuntras att börja med någon träning de tycker om, naturligtvis på en lämplig nivå, för att sedan långsamt öka intensiteten, säger Andrea Tryfonos

Hon vill dock klargöra att studiens resultat inte innebär att alla patienter klarar av träning lika bra.

Vetenskaplig studie:

Functional Limitations and Exercise Intolerance in Patients With Post-COVID Condition – A randomized Crossover Clinical Trial, JAMA Network Open.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera