1. Man ligger i säng och håller händerna mot ansiktet.
  10 april 2024

  Pandemin tog inte stor plats i drömmarnas värld

  Påverkade coronapandemin verkligen våra drömmar så mycket som rapporterats? Svaret är nej. Mardrömmar till följd av oro och stress ökade nästan inte alls, enligt en studie från Högskolan i Skövde.

 2. Ett rådjur på besök bland blommande trädgård.
  5 april 2024

  Så påverkades vilda djur av pandemin

  Vilda djur anpassar sig hela tiden för att överleva. Vissa djur uppfattar människan som ett hot, medan andra söker skydd och mat i vår närhet. Hur olika djur reagerar på mänsklig närvaro påverkas även av om kontakten sker ute i naturen eller i stadsmiljö. Eftersom vilda djur tvingas...

 3. Kvinna lutar huvudet mot händerna.
  26 mars 2024

  Högt blodtryck kopplas till ökad risk för postcovid

  Patienter som drabbats av postcovid lider ofta av intensiv trötthet och andningssvårigheter. En ny studie visar även att högt blodtryck kan vara en riskfaktor för postcovid.

 4. Barn leker med pussel inomhus.
  26 mars 2024

  Fetma minskar bland yngre barn

  Under pandemin ökade övervikt och fetma bland förskolebarn, men trenden tycks ha varit tillfällig. Det visar en studie från Göteborgs universitet och Uppsala universitet.

 5. Gravid kvinna vaccineras av sjuksköterska
  8 februari 2024

  Covid-vaccin till gravida säkert för barnen

  Forskning visar att gravida kan vaccinera sig mot covid-19 utan att oroa sig för risker för barnet. Snarare tycks risken för död och svåra komplikationer minska om mamman är vaccinerad.

 6. Sängliggande patient håller en person i handen.
  31 januari 2024

  Tufft för anhöriga till IVA-patienter under pandemin

  Under pandemin stängdes intensivvårdsavdelningar för besökare. En studie har undersökt hur det var för anhöriga att inte kunna träffa sina svårt sjuka närstående.

 7. Tunnel, vid slutet ses två gående personer i siluett. Solen lyser in i tunneln, vatten framför personerna.
  12 januari 2024

  Alkoholdödlighet och självmord ökade inte under pandemin

  Coronapandemin ökade stressen hos många. Farhågor fanns om att stressrelaterade utfall som självmord och alkoholproblem också skulle öka under pandemin. Men så verkar det inte ha blivit i Sverige, enligt en studie från Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

 8. En vit dryck hälls upp i genomskinligt dricksglas på bord.
  10 januari 2024

  Tarmbakterier kan påverka effekten av covidvaccinet

  Den som har många ”goda” bakterier i tarmarna har ökad chans att få en god effekt av covid-vaccin. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet. I framtiden kan man eventuellt ge vissa människor en dos med nyttiga bakterier inför vaccinationer, menar forskaren och läkaren Piotr...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera