1. Man ligger i säng och håller händerna mot ansiktet.
  10 april 2024

  Pandemin tog inte stor plats i drömmarnas värld

  Påverkade coronapandemin verkligen våra drömmar så mycket som rapporterats? Svaret är nej. Mardrömmar till följd av oro och stress ökade nästan inte alls, enligt en studie från Högskolan i Skövde.

 2. Ett rådjur på besök bland blommande trädgård.
  5 april 2024

  Så påverkades vilda djur av pandemin

  Vilda djur anpassar sig hela tiden för att överleva. Vissa djur uppfattar människan som ett hot, medan andra söker skydd och mat i vår närhet. Hur olika djur reagerar på mänsklig närvaro påverkas även av om kontakten sker ute i naturen eller i stadsmiljö. Eftersom vilda djur tvingas...

 3. Kvinna lutar huvudet mot händerna.
  26 mars 2024

  Högt blodtryck kopplas till ökad risk för postcovid

  Patienter som drabbats av postcovid lider ofta av intensiv trötthet och andningssvårigheter. En ny studie visar även att högt blodtryck kan vara en riskfaktor för postcovid.

 4. Barn leker med pussel inomhus.
  26 mars 2024

  Fetma minskar bland yngre barn

  Under pandemin ökade övervikt och fetma bland förskolebarn, men trenden tycks ha varit tillfällig. Det visar en studie från Göteborgs universitet och Uppsala universitet.

 5. Gravid kvinna vaccineras av sjuksköterska
  8 februari 2024

  Covid-vaccin till gravida säkert för barnen

  Forskning visar att gravida kan vaccinera sig mot covid-19 utan att oroa sig för risker för barnet. Snarare tycks risken för död och svåra komplikationer minska om mamman är vaccinerad.

 6. Sängliggande patient håller en person i handen.
  31 januari 2024

  Tufft för anhöriga till IVA-patienter under pandemin

  Under pandemin stängdes intensivvårdsavdelningar för besökare. En studie har undersökt hur det var för anhöriga att inte kunna träffa sina svårt sjuka närstående.

 7. Tunnel, vid slutet ses två gående personer i siluett. Solen lyser in i tunneln, vatten framför personerna.
  12 januari 2024

  Alkoholdödlighet och självmord ökade inte under pandemin

  Coronapandemin ökade stressen hos många. Farhågor fanns om att stressrelaterade utfall som självmord och alkoholproblem också skulle öka under pandemin. Men så verkar det inte ha blivit i Sverige, enligt en studie från Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

 8. En vit dryck hälls upp i genomskinligt dricksglas på bord.
  10 januari 2024

  Tarmbakterier kan påverka effekten av covidvaccinet

  Den som har många ”goda” bakterier i tarmarna har ökad chans att få en god effekt av covid-vaccin. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet. I framtiden kan man eventuellt ge vissa människor en dos med nyttiga bakterier inför vaccinationer, menar forskaren och läkaren Piotr...

 9. Man med nässprej
  10 januari 2024

  Nässprej med antikroppar testas mot covid-19

  En studie på möss visar att näsdroppar med IgA-antikroppar är effektiva mot covid-19. Forskare hoppas att nässprejen, som inte ersätter vacciner, även ska kunna skydda människor som är särskilt sårbara för infektioner.

 10. EKG som visar hjärtats rytm visas på en läsplatta.
  13 december 2023

  Svår covid ökar risken för störd hjärtrytm

  Personer som varit sjuka i covid-19 har en ökad risk att drabbas av rubbad hjärtrytm. Det visar en studie vid Umeå universitet.

 11. Stor byggnad med människor stående på den, solnedgång bakom, stadsmiljö. Oslo.
  27 oktober 2023

  Svår covid tycks öka risken för långtidsbesvär

  De som drabbades hårdast av covid-19, när infektionen slog till, var också de som sedan upplevde mest långtidsbesvär i form av trötthet, yrsel med mera. Det framgår av en ny studie från Sverige, Norge, Danmark och Island.

 12. 25 oktober 2023

  Postcovid kopplas inte till skador i hjärnan

  Postcovid tycks inte bero på en pågående infektion i hjärnan eller en aktiv hjärnskada. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.

 13. 27 september 2023

  Psykisk ohälsa under pandemin kopplas till låg inkomst

  Personer med lägre inkomst och utbildning löpte större risk att må sämre psykiskt under coronapandemin. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

 14. 26 september 2023

  Är covid-19 över nu?

  Snart blir coronaviruset ett förkylningsvirus bland andra, menar forskare. Men hur vet vi att coronaviruset inte muterar till något dödligare innan dess?

 15. 19 september 2023

  Postcovid – forskarnas bild klarnar allt mer

  Varför får en del så långdragna symtom efter covid-19 och vad beror de på? En översiktsstudie har tittat på vad forskningen säger om störningar i kroppen vid postcovid.

 16. 6 september 2023

  Svåra beslut sinkade vaccinationstakten

  Hur snabbt olika grupper vaccinerade sig under pandemin varierade stort. En studie visar att personer med sämre kognitiv förmåga dröjde längre, men med förbokade tider minskade skillnaderna i vaccinationsgrad.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera