1. Man tittar på sin smarta klocka på handleden.
  11 april 2024

  Ny typ av lysdioder kan ge bättre skärmar

  Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat lysdioder som kan bli starten för en ny generation skärmar till telefoner, datorer och surfplattor. Den nya tekniken kan få digitala skärmar att reagera på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls.

 2. Kvinna betalar med mobilen på ett kafé.
  22 mars 2024

  Swish och e-fakturor ger grönast betalning

  Vill du vara klimatsmart bör sedlar och mynt inte användas när kaffet eller glassen ska betalas. Det bästa för miljön är digitala betalningar, visar en studie där forskare vid KTH kartlagt hur olika transaktioner påverkar klimatet.

 3. Mobiltelefon med upplyst skärm hålls av två händer i mörk miljö, ljus i oskärpa i bakgrunden.
  26 februari 2024

  Lokala nyhetsmedier kan lära av filmsajter och dataspel

  Lokala nyhetsmedier kan vinna mycket på att öka användarvänligheten. Ett sätt är att dra nytta av funktioner som finns i dataspel och på filmsajter, enligt en ny avhandling.

 4. Pojke döljer ansiktet med en surfplatta
  15 februari 2024

  AI ingen problemfri hjälpreda i skolan

  AI är på frammarsch i skolan. Men för att tekniken ska bli ett fungerande stöd i undervisningen behövs reglering och etiska riktlinjer, menar forskare.

 5. Tunna lysande trådar med blått ljus längt ut på slutet av trådarna.
  8 februari 2024

  Manipulerade ljuspartiklar kan ge bättre kvantdatorer

  Genom att tämja ljuspartiklar och deras kvanttillstånd har forskare tagit ett kliv mot ännu mer kraftfulla kvantdatorer.

 6. 16 januari 2024

  AI – konkurrent eller kollega?

  De nya AI-verktygen kan effektivisera många arbetsuppgifter – och kommer att påverka arbetsmarknaden. Exakt hur är oklart, men den artificiella hjälpredan lär skapa nya professioner snarare än orsaka massarbetslöshet. Och nån måste ju hålla koll på AI:n.

 7. Rödhårig kvinna sitter framför datorskärmar i kontorsmiljö.
  6 december 2023

  Programmerare över 35 kan hälsa hem

  Det går fort att bli "för gammal" som programmerare i många länder världen över. Det skriver forskare i en ny bok. – Man går från att vara ung och lovande tills man i 35-årsåldern betraktas som gammal, säger Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

 8. Digitalisering i vården och risker: Två personer i munskydd och blå kläder står och tittar på en digital platta i en operationssal.
  1 december 2023

  Allvarliga risker för patienterna när vården digitaliseras

  Digitaliseringen i vården för med sig avsevärda och ökande risker. Konsekvenserna av intrång och haverier kan bli "katastrofala", enligt FOI-forskare som har kartlagt svaga punkter.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera