Mobiltelefon och ett par händer som håller i den.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Fyra av tio 65-åringar använder tjänsten Uttagsplaneraren på sajten minPension, enligt en rapport från Jönköping University. Rapporten visar också att de flesta väljer bort att få tjänstepension livet ut, vilket oroar forskarna.

Webbplatsen minPension är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Där kan svenska pensionssparare få en samlad överblick över hela sin pension, det vill säga allmän pension, tjänstepension och privata pensionsförsäkringar. Användarna kan även göra pensionsprognoser för att förstå hur olika beslut påverkar den framtida pensionen.

Sedan fem år tillbaka finns på minPension en tjänst som kallas Uttagsplaneraren och som är tänkt som ett stöd till den som vill planera pensionsuttagen.

Användaren kan bland annat testa olika sätt att ta ut sina pensioner och se sin pension över tid. Användaren kan också få en checklista på saker som behöver göras och instanser som ska kontaktas för att pensionen ska betalas ut.

Fyra av tio har använt tjänsten

Nio av tio 66-åringar har vid något tillfälle loggat in på minPension och fyra av tio har använt Uttagsplaneraren. Det framgår av en rapport från Jönköping International Business School vid Jönköping University. Analysen bygger på data från minPension och Statistiska centralbyrån.

Uttagsplaneraren används oftare av personer med högre utbildning och inkomster än personer med låg utbildning och inkomst, visar det sig. Många loggar också in en gång utan att återkomma, enligt rapporten.

Väljer bort livslånga uttag

Rapporten visar vidare att endast fyra av tio planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Var femte tjänstepension planeras att tas ut över fem år och ungefär lika många över tio år.

– Många väljer korta uttagstider av goda skäl, men det är oroande att de flesta pensionärer väljer bort den ekonomiska trygghet som livsvariga uttag ger ifall de skulle leva längre än väntat, säger Johannes Hagen, docent i nationalekonomi.

Analysen visar också att användning av Uttagsplaneraren på minPension är kopplat till längre arbetsliv och senare uttagsålder.

– Vår rapport ger unika insikter om hur dagens äldre planerar för sin pension. Vi får också ny kunskap om vilka grupper som är mer eller mindre benägna att använda digitala pensionsverktyg som Uttagsplaneraren, säger Johannes Hagen.

Rapport:

Hur ser svenskarnas pensionsplaner ut?, Jönköping university.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera