Forskning om klimatet
-
Varmare klimat förändrar Sveriges sjöar – men på olika sätt
Tre decenniers forskning på 110 svenska sjöar visar att klimatförändringen påverkar ekosystemen – men effekterna ser olika ut. I norr breder plankton ut sig och nya arter har etablerat sig, medan förändringarna i söder delvis döljs av återhämtning från försurning.
-
Därför är forskarna oense om skogsbrukets klimatpåverkan
Forskare har olika syn på skogsbrukets klimatpåverkan – trots samma data och analysmetoder. Nu har en studie analyserat den vetenskapliga litteraturen och hittat vad oenigheten beror på. Forskarna konstaterar också att minskad avverkning är det bästa för klimatet.
-
Kalla vintrar bromsar arters spridning
När klimatet blir varmare rör sig många arter norrut – men alla klarar inte kylan. En ny studie av svingelgräsfjärilen visar att snabb evolution kan underlätta spridningen, men att kalla vintrar fortfarande utgör ett hinder.
-
Klimatförändringar gör att tropiska infektioner sprider sig norrut
Klimatförändringar utgör numera den största faran mot folkhälsan på vår jord. Infektionssjukdomar hör till de allvarligaste hoten, där människor inte har rätt kunskap och sjukvården inte är beredd på de nya utmaningar som kommer med ett varmare klimat.
-
Rester från jordbruk kan bli framtidens kläder
Forskare har hittat ett sätt att göra kläder av rester från jordbruk. Metoden kräver mindre kemikalier och kan leda till en textilproduktion som är bättre för klimatet.
-
Sillgrisslor fiskar helst i kända vatten
Sillgrisslor söker sig till områden där tillgången på fisk är stabil, även om mängden är liten. Men den här strategin kan göra fåglarna sårbara när havsmiljön förändras. I en avhandling vid SLU har jakten på föda i Östersjön studerats med hjälp av modern teknik.
-
Svalt väder hindrade inte försommarens blommor
Blåklockorna tycks ha tvekat lite i det kyliga majvädret, men många andra försommarblommor har slagit ut i full prakt. Det visar årets sammanställning av forskningsprojektet Försommarkollen.
-
Klimatförändring hotar Mälarens ekosystem
Mälarens ytvattentemperatur fortsätter stiga, enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet. Det riskerar att förvärra övergödningsproblemen i sjön.
-
Bra för miljön att laga och köpa begagnat – uthyrning mer osäkert
Att laga kläder eller köpa begagnade istället för nya ger tydliga miljövinster. Uthyrning av kläder är däremot mer osäkert, visar en studie som undersökt olika cirkulära tjänsters klimatpåverkan.
-
Gödsling av skog binder inte mer kol
Skogsgödsling tycks ha begränsad effekt som klimatåtgärd. En studie från SLU och Uppsala universitet visar att gödsling inte leder till ökad kolinlagring i skogen på längre sikt. Inte heller syns några tydliga effekter på den biologiska mångfalden tio år efter avverkning.
-
Flytande glaciär smälter allt snabbare
Petermannglaciärens shelfis i norra Grönland har krympt med 40 procent på 15 år. Forskare har nu identifierat en kritisk tröskel där förlusten av is kan drivas på av nya smältmekanismer.
-
Värmetålig fisk visade oväntad styrka
Fiskars evolutionära anpassning till varmare vatten har länge antagits ha ett fysiologiskt pris. Men zebrafisken visar motsatsen – efter sju generationer i högre temperaturer syns inga negativa effekter. I stället blev fiskarna även mer köldtåliga, visar en studie.
-
Så kan industrins koldioxidutsläpp minska
De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent – men då krävs att energieffektivisering ses som mer än bara en teknisk fråga. Det menar forskare bakom en ny studie.
-
Varmare klimat stuvar om i Arktis växtvärld
Arktis förändras snabbt när klimatet blir varmare – och det märks på växtlivet. En studie med forskare från Göteborgs universitet visar att vissa växter gynnas av värmen, medan andra konkurreras ut. Men exakt vilka arter som påverkas varierar mycket från plats till plats.
-
Så kan fastigheter skyddas mot översvämningar
Kraftiga skyfall och översvämningar blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Men många fastighetsägare underskattar sitt ansvar – och vet inte vad de själva kan göra för att förebygga skador. Nu visar forskare vid Linköpings universitet hur insatser kan bli enklare och mer...
-
Fyraåringarnas matvanor är inte hållbara
En studie vid SLU visar att barns kost redan i förskoleåldern ofta överskrider hållbara gränser för planeten. Enligt forskarna pekar resultaten på att vuxna inte lyckas visa att mat kan vara både god, näringsrik och hållbar.