1. Vattenglas mot grön natur i bakgrunden.
  7 maj 2024

  Avloppsvatten kan bli ren dryck

  Klimatförändringar och torra somrar kan hota tillgången på vatten. Men problemen kan lindras av ett billigt sätt att rena avloppsvatten som till och med skulle kunna drickas, visar en avhandling. – Jag blev förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet med en relativt enkel och...

 2. 3 maj 2024

  Så långt har den svenska våren kommit

  Vårkollen är ett medborgarforskningsprojekt där forskare analyserar data om vårtecken som frivilliga personer rapporterat in under Valborgshelgen. Med hjälp av observationerna ges en ögonblicksbild av hur långt våren kommit i olika delar av landet vid samma tidpunkt varje år. Forskarna kan...

 3. Lågor i närheten av barrträd.
  22 april 2024

  Fler bränder kan hota skogarnas kollagring

  Skogsbränder som drabbade Sverige 2018 väntas öka i takt med den globala uppvärmningen. Forskare har nu undersökt hur klimatförändringar påverkar de skadade skogarnas utveckling och förmåga att ta upp koldioxid från atmosfären.

 4. Mätstationer på tundran.
  18 april 2024

  Så påverkar varmare klimat kolutsläppen från tundran

  Ett team med över 70 forskare från olika länder har simulerat effekterna av ett uppvärmt klimat i 28 områden med tundra runt om i världen, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande. För att göra detta har forskarna använt sig av så kallade öppna kammare, OTC. De fungerar ungefär...

 5. 10 april 2024

  Tidig algblomning kan störa Östersjöns ekosystem

  Blomningen av växtplankton startar allt tidigare, visar en studie från Stockholm universitet. Samtidigt har säsongen för djurplankton inte förändrats. Det finns därför en risk att den känsliga balansen i Östersjöns ekosystem rubbas.

 6. Anemon sitter på en klippkant i vatten.
  4 april 2024

  Blyga anemoner vinnare i allt varmare hav

  I naturen kan det löna sig att vara lite försiktig. Havsanemoner som reagerar långsammare på förändring klarar en värmebölja bättre än artfränder som snabbt ändrar sitt beteende. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

 7. Snok ringlar på marken
  25 mars 2024

  Snokarna har blivit större – men klarar vintern sämre

  Svenska snokar är världens nordligaste äggläggande reptiler. Forskare har nu undersökt hur klimatförändringar påverkar dem. Studien ger en blandad bild av effekterna, skriver Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande. Forskningen, som utgått från över 60 års snokdata från...

 8. Kvinna betalar med mobilen på ett kafé.
  22 mars 2024

  Swish och e-fakturor ger grönast betalning

  Vill du vara klimatsmart bör sedlar och mynt inte användas när kaffet eller glassen ska betalas. Det bästa för miljön är digitala betalningar, visar en studie där forskare vid KTH kartlagt hur olika transaktioner påverkar klimatet.

 9. Trafik på leden mellan Södermalm och city.
  20 mars 2024

  Renare luft i svenska städer har gynnat hälsan

  Luften i svenska städer har blivit betydligt bättre under de senaste 20 åren. Forskare bedömer att minskade föroreningar har bidragit till flera tusen färre dödsfall varje år.

 10. Några blåsippor i klunga till höger, skogsmark.
  20 mars 2024

  Vårdagjämning – här är vårtecknen

  Den 20 mars infaller vårdagjämningen, då dag och natt är lika långa i hela landet. Själva våren kommer däremot vid olika tidpunkter i olika landsdelar. I södra Sverige finns gott om blåsippor medan snön ligger kvar över norra Sverige. Nu vill forskare ha hjälp från landets invånare...

 11. Gröna och röda tomater i växthus
  11 mars 2024

  Tomater som odlas i Sverige kan ha miljöfördelar

  Svenska året runt-odlade tomater kan vara ett grönare alternativ till importerade. Men då krävs rätt förutsättningar, till exempel att energin till växthusen kommer från spillvärme.

 12. Lövsångaren har grönt bröst och grå vingar.
  5 mars 2024

  Dyster trend för Sveriges vanligaste fågel

  Lövsångarna har blivit betydligt färre i Sverige. Den senaste räkningen av ringmärkta fåglar visar att den vikande trenden tycks fortsätta.

 13. Samling moln mot klarblå himmel.
  23 februari 2024

  Ny modell ska ge bättre koll på molnen

  Moln påverkar klimatet och mer kunskap behövs om deras egenskaper och beteende. En ny modell ger nu svar på hur vattendroppar och ånga samspelar vid molnkanten. Det här är viktig kunskap för framtidens klimatmodeller.

 14. Stor solpark omgiven av ökensand
  22 februari 2024

  Saharas solparker kan slå mot global energiproduktion

  Utbyggnaden av solenergiparker i Sahara kan ha oväntade effekter i länder långt från ökenområdet. Produktionen av solenergi kan minska i länder som USA, Indien och Kina – men öka i Skandinavien.

 15. Boskap betar på torr mark
  19 februari 2024

  Mer vatten kan öka problem för boskapsskötare i Afrika

  Ökad tillgång på vatten i områden med extrem torka söder om Sahara kan på kort sikt hjälpa nomadiserade boskapsskötare. Men på lång sikt kan det leda till större problem.

 16. Fjaril sitter på ett blad. Den har vingar som är orange med svartvita fält.
  15 februari 2024

  Fler arter ingen garanti för biologisk mångfald

  I Storbritannien ses en ökning av växt- och djurarter – trots förändrade livsmiljöer. Men det behöver inte vara goda nyheter för den biologiska mångfalden. En del arter kan gynnas lokalt av nya miljöer samtidigt som specialiserade arter försvinner. 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera