1. Stängsel med taggtråd.
  7 maj 2024

  Ökad risk för demens hos äldre som begått brott

  Äldre med kriminell bakgrund löper högre risk att drabbas av en demenssjukdom. Risken är särskilt stor hos personer som begått allvarliga brott och suttit i fängelse.

 2. Terapi under ett fysiskt möte.
  3 maj 2024

  Chattbotar som terapeuter – inte riskfritt

  Appar som lovar lindring av psykisk ohälsa växer lavinartat. Men eftersom många klassas som friskvård skyddas inte sårbara användare av en ny EU-förordning. Forskare manar därför till försiktighet vid val av appar som inte utvecklats av vårdgivare.

 3. Fundersam man med mobil i handen.
  25 april 2024

  Eget inflytande över terapin minskade ångest

  När personer med psykisk ohälsa fick påverka sin egen behandling minskade problem med ångest. Det visar en avhandling som undersökt betydelsen av patientinflytande vid internetbaserad terapi.

 4. Ung kvinna sitter ensam i en trappa.
  19 april 2024

  Psykisk ohälsa bland unga kan öka risken för kriminalitet

  Psykiatriska diagnoser ökar risken för unga att begå brott – särskilt för kvinnor. Det visar en avhandling vid Örebro universitet.

 5. 15 april 2024

  Kuratorer ger trygghet för skolbarn

  En avhandling har undersökt skolkuratorns roll inom både skolsystem och elevhälsoteam, men också betydelsen av individuella samtal med barn. Det skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande. — Skolkuratorn har en otydlig roll och position i skolan och därmed också i elevhälsoteamet....

 6. Man ligger i säng och håller händerna mot ansiktet.
  10 april 2024

  Pandemin tog inte stor plats i drömmarnas värld

  Påverkade coronapandemin verkligen våra drömmar så mycket som rapporterats? Svaret är nej. Mardrömmar till följd av oro och stress ökade nästan inte alls, enligt en studie från Högskolan i Skövde.

 7. Ung person handlar på nätet.
  28 mars 2024

  Unga vuxna har dålig koll på ekonomi

  Vad är inflation, ränta och riskdiversifiering? De ekonomiska begreppen vållar huvudbry bland många unga vuxna, visar en studie. Samtidigt blir många ungdomar allt mer skuldsatta. Situationen är bekymmersam, menar forskare.

 8. Bekymrad man blickar ut genom ett fönster.
  19 mars 2024

  Så kan chefer som mår dåligt stöttas

  Allt fler chefer lider av psykisk ohälsa. För att förbättra situationen kan samtal – där fokus ligger på chefernas eget mående – vara en viktig åtgärd, enligt en studie.

 9. Kvinna stickar en vinröd tröja.
  18 mars 2024

  Stickning ger lugn vid psykisk ohälsa

  Stickning kan stärka personer som lever med psykisk ohälsa, visar en studie. Handarbetet ger möjlighet att hitta ett lugn och skapa struktur i vardagen.

 10. Ung person med långt svart hår sitter med vita hörlurar, böcker, penna och dator framför ett stort fönster i hemmiljö.
  5 februari 2024

  Gymnasielever kan ha mått bra av distansundervisning

  Gymnasieelever sökte mer sällan hjälp för psykisk ohälsa när de studerade hemma under pandemin, enligt en ny studie. – Vi tror att det kan finnas en viss grupp som mår sämre av att vara på skolan och därmed gynnades av att vara hemma, säger Helena Svaleryd, professor i nationalekonomi.

 11. Ungdomar sitter runt ett träbord, bara ben och händer syns. Dator, kaffekopp och hörlurar ligger på bordet.
  30 januari 2024

  Drygt hälften av flickorna i nian har fått en dickpic senaste halvåret

  Det finns stora skillnader i hur tjejer och killar mår, visar en enkät gjord bland niondeklassare i Sverige. Killar uppger ett större välmående. Samtidigt är tjejer betydligt mer utsatta för sexuellt våld och sexuella trakasserier, både online och i verkligheten. Allt det här hänger...

 12. Ung kvinna sitter i soffan med en mobiltelefon
  24 januari 2024

  Mindre tid på sociala medier förbättrade psykiskt mående

  Psykisk hälsa och självkänsla kan förbättras om mindre tid läggs på sociala medier. Det visar en studie där unga vuxna begränsade användningen till en halvtimme om dagen.

 13. närbild på polis i polisväst, utomhus, inget ansikte.
  11 januari 2024

  Balans i livet viktigt för poliser

  En meningsfull fritid, möjlighet till återhämtning efter arbetet samt socialt och emotionellt stöd är avgörande för polisers välmående, enligt en ny avhandling.

 14. Flicka i rosa träningskläder sitter på yogamatta.
  10 november 2023

  Yoga och dans minskade magont hos flickor

  Dans och yoga kan vara ett sätt att förbättra psykisk ohälsa bland yngre. En studie visar att aktiviteterna hjälpte mot magont och stress hos flickor.

 15. Sittande person håller knäppta händer över sin gravida mage, bär blå kortärmad tröja och grå byxor.
  3 november 2023

  Elbehandling av gravida med psykisk sjukdom tycks ge god effekt

  Elbehandling under graviditet tycks inte medföra allvarliga risker för den gravida och fostret, enligt en ny svensk studie. De flesta av dem som har fått elbehandling upplever också en symtomlindring i sin psykiska sjukdom. Men många frågetecken kvarstår i forskningen.

 16. Fredsdemonstranter håller upp plakat med "Stop war" och "Stop Putin"
  23 oktober 2023

  Hur hanterar vi vår oro?

  Det är krig i vår närhet och det pratas om terrorhot mot Sverige. Diffusa hot skapar stress. Forskaren och psykologen Kristina Bondjers förklarar vad man kan göra för att hantera sin oro: Låtsas inte att du är opåverkad av situationen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera