1. 3 maj 2024

  Jobbresor kan innebära risker för hantverkare och vårdpersonal

  Trötthet, stress, värk, bristfälliga cyklar och lösa föremål i bilar. En ny forskningsstudie har granskat arbetsmiljö och säkerhet när hantverkare och omsorgspersonal reser i tjänsten.

 2. Bekymrad man blickar ut genom ett fönster.
  19 mars 2024

  Så kan chefer som mår dåligt stöttas

  Allt fler chefer lider av psykisk ohälsa. För att förbättra situationen kan samtal – där fokus ligger på chefernas eget mående – vara en viktig åtgärd, enligt en studie.

 3. Mängd ungdomar i vita studentmössor, händer i luften.
  5 mars 2024

  Kommunala sommarjobb kan bli lönefälla

  Unga människor riskerar att få sämre löneutveckling under flera år om de haft ett jobb i Stockholms stads sommarjobbprogram. Unga män och de som har gått yrkesförberedande gymnasieprogram påverkas mest, enligt en ny rapport.

 4. En fylld plånbok ligger på ett bord.
  13 februari 2024

  Det tar sju år att hämta sig ekonomiskt efter en uppsägning

  En uppsägning från jobbet verkar inte skada privatekonomin lika mycket som man tidigare har trott. Efter i snitt sju år efter en uppsägning är inkomsten lika hög som för andra, som slapp uppsägning vid samma tidpunkt. Det visar en ny rapport.

 5. 16 januari 2024

  AI – konkurrent eller kollega?

  De nya AI-verktygen kan effektivisera många arbetsuppgifter – och kommer att påverka arbetsmarknaden. Exakt hur är oklart, men den artificiella hjälpredan lär skapa nya professioner snarare än orsaka massarbetslöshet. Och nån måste ju hålla koll på AI:n.

 6. närbild på polis i polisväst, utomhus, inget ansikte.
  11 januari 2024

  Balans i livet viktigt för poliser

  En meningsfull fritid, möjlighet till återhämtning efter arbetet samt socialt och emotionellt stöd är avgörande för polisers välmående, enligt en ny avhandling.

 7. Två personer med långt hår sitter vid ett skrivbord och tittar på en laptop.
  14 december 2023

  Jämställda styrelser öppnar för fler kvinnor som ledare

  Ett tydligt samband finns mellan jämställda bolagsstyrelser och andelen kvinnor på toppositioner. Det framgår av en kartläggning av nordiska medieföretag, bland dem Sveriges Television och Sveriges Radio.

 8. Rödhårig kvinna sitter framför datorskärmar i kontorsmiljö.
  6 december 2023

  Programmerare över 35 kan hälsa hem

  Det går fort att bli "för gammal" som programmerare i många länder världen över. Det skriver forskare i en ny bok. – Man går från att vara ung och lovande tills man i 35-årsåldern betraktas som gammal, säger Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

 9. 28 november 2023

  Ensam med appen – så mår en gigarbetare på jobbet

  Taxichaufförerna, buden, frilansarna…hur är det egentligen där ute? Forskare har undersökt hur den växande gruppen gigarbetare mår på jobbet.

 10. Att studera samma som föräldrarna är inte ovanligt. Här syns en person utomhus i vit tröja och jeansjacka med en bunt böcker under armen.
  24 november 2023

  Barn studerar ofta samma som föräldrarna – här syns det starkast

  Valet av utbildning tenderar att gå i arv, särskilt när det gäller utbildningar där det är en hård kamp om platserna och där det framtida jobbet ger hög lön. Det visar en ny rapport.

 11. 7 november 2023

  Återhämtning livsviktigt för skiftarbetare

  Skift- och nattarbetare ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila. Det är lagstadgat. Men felaktigt lagda arbetsscheman är vanliga, och risken att blir sjuk ökar för den som inte får nog återhämtning mellan arbetspassen.

 12. Person med ryggen mot kameran, i terräng och iklädd kamouflagekläder ohc hjälm. Ljus hårfläta tittar fram under hjälmen.
  6 november 2023

  Därför går det segt med jämställdheten i försvaret

  Arbetet för jämställdhet inom Försvarsmakten tar lång tid. Det beror framför allt på ett slags inbyggt motstånd till förändring. Det framgår av en ny avhandling.

 13. Person med gul stickad kofta och silverarmband sitter med händerna på en bärbar dator.
  17 oktober 2023

  Hot och trakasserier mot kvinnor i politiken stör demokratin

  Att politiker drabbas av hot, trakasserier och skrämseltekniker blir vanligare. Och framträdande politiker som är kvinnor trakasseras och tystas i högre utsträckning än manliga kollegor. Denna klyfta får följder för demokratin, enligt en ny avhandling.

 14. Kvinna jobbar framför dator
  16 oktober 2023

  Mer rörelse på jobbet kan förbättra psykiskt mående

  Insatser för mer fysisk aktivitet och minskat stillasittande kan stärka mentalt välbefinnande hos kontorsanställda. Men det är också viktigt att cheferna uppmuntrar mer rörelse på jobbet, visar en avhandling.

 15. Tre personer sitter vid träbord i kontorsliknande miljö, händer och armar på bordet, tillsammans med pennor och skrivblock.
  6 oktober 2023

  Magrare a-kassa driver fram inkomstförsäkringar

  I takt med att a-kassan urholkats har fackförbunden sedan början av 2000-talet erbjudit inkomstförsäkring åt sina medlemmar. Försäkringen är viktig för många, men är samtidigt ett steg i riktning mot en mer konservativ eller liberal välfärdsmodell, enligt forskare vid Handelshögskolan...

 16. 26 september 2023

  Mobbning på jobbet ökar risken för självmord

  Personer som varit utsatta för mobbning eller våld på sin arbetsplats löper högre risk att begå självmord. Det visar en studie från Stockholms universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera