1. 21 maj 2024

  Så påverkar snabbmatsreklam vad unga äter

  Övervikt och fetma är ett växande folkhälsoproblem som kryper allt längre ner i åldrarna. Ioannis Ioakeimidis, forskare vid Karolinska Institutet, undersöker hur ungas exponering för matreklam påverkar vad de väljer att äta. Hans metod involverar även barnen i forskningen.

 2. Ledsen flicka i skolmiljö
  13 maj 2024

  Växande klyfta mellan tjejer och killar i skolan

  Flickor umgås med varandra och pojkar bildar en egen grupp. Men konsekvensen av uppdelningen blir en tuffare stämning. Det här riskerar att leda till mer mobbning, enligt forskning vid Högskolan i Gävle.

 3. Ensam flicka i barnrum tittar ut genom fönster.
  23 april 2024

  Barn med svår hemmiljö får hjälp av ny metod

  Över 400 000 barn i Sverige lever i familjer där föräldrarna har beroendeproblematik. I sådana miljöer riskerar barnen sämre hälsa både under uppväxten och som vuxna. De kan också få sämre möjligheter i arbetslivet, enligt samstämmig forskning.  För att hjälpa familjer, där en...

 4. Barn leker med siffror på ett golv.
  23 april 2024

  Samarbete med föräldrar kan stärka matematiken i förskolan

  Föräldrar vill att barnen i förskolan förbereds på livets matematik. Förskolans pedagoger vill göra barnen redo för skolans ekvationer. Forskning visar att bättre samarbete mellan hem och förskola behövs.

 5. Nyfödd bebis på sjukhus.
  16 april 2024

  Snabbhetspremie ledde till fler för tidigt födda barn

  Tanken var att stärka föräldrapenningen, men reformen fick negativa konsekvenser för barns hälsa. Den så kallade snabbhetspremien ledde till en ökning av antalet för tidigt födda barn, visar en studie från Stockholms universitet.

 6. Elever i en skola skriver på sina datorer.
  12 april 2024

  Nyanlända ungdomar förlorare i gymnasievalet

  Ett myller av skolor som är svåra att jämföra. Dessutom saknas stöd och vägledning. En avhandling vid Stockholms universitet lyfter fram tuffa utmaningar när nyanlända ska välja gymnasieskola.

 7. Barn ritar en teckning.
  3 april 2024

  Språkstörningar hos barn upptäcks med screening

  Nya screeningverktyg inom barnhälsovården är effektiva för att identifiera tidiga språksvårigheter hos barn. Det visar två studier där 6 000 barn ingick.

 8. 2 april 2024

  Blir barn speedade av socker?

  Barnkalas! Ballonger och serpentiner, lekar och Ja må hen leva, finklädda kompisar och prassliga paket – och kanske tårta, glass, läsk, fiskdamm med godispåsar. En del föräldrar bävar för vad som väntar: sockerstinna, hyperaktiva barn. Men blir barn verkligen hyperaktiva av socker?

 9. Gamla bilbatterier staplade intill varandra.
  11 mars 2024

  Högre halter av tungmetaller hos barn nära smältverk

  Barn som bor nära smältverket utanför Landskrona har högre halter av bly, kvicksilver och kadmium i blodet än barn som bor längre bort. Och de senaste 15 åren har nivåerna av kadmium och kvicksilver i blodet inte minskat, vilket oroar forskare.

 10. Mängd ungdomar i vita studentmössor, händer i luften.
  5 mars 2024

  Kommunala sommarjobb kan bli lönefälla

  Unga människor riskerar att få sämre löneutveckling under flera år om de haft ett jobb i Stockholms stads sommarjobbprogram. Unga män och de som har gått yrkesförberedande gymnasieprogram påverkas mest, enligt en ny rapport.

 11. barn i gul regnjacka plaskar i vattenpöl.
  1 mars 2024

  Stor brist på riktlinjer för barn som utsatts för sexövergrepp

  Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hjälp och vård. Ett av dem är Sverige, visar en ny studie.

 12. 29 februari 2024

  Tonåringar som nobbar alkohol har bättre relation till föräldrarna

  Alkohol lockar allt färre ungdomar. De som avstår har färre sociala kontakter, men en öppnare relation till sina föräldrar. Det visar en studie.

 13. Ett barn sitter utomhus, iklädd shorts och kort tröja, med en platta i knät.
  21 februari 2024

  Råd om små barns skärmtid gör mer skada än nytta

  Nya rekommenderade begränsningar av skärmtid för barn under fem år är svåra att leva upp till och skapar oro hos föräldrar. Råden är heller inte realistiska i den tid vi lever i, menar forskarna bakom en ny studie om små barns digitala medieanvändning.

 14. Illustration i en bok. En jättestor blå uggla tittar ned på marken där en människa springer iväg. Tecknad bild.
  20 februari 2024

  Döden är blå eller ett djur i svenska barnböcker

  Att döden är blå eller ett flygande djur är de vanligaste sätten att illustrera döden i svenska barnböcker, visar en ny studie. Bara sex av tio böcker använder ordet ”död”. I övriga böcker kan det stå att någon har "somnat in", till exempel. Det kan vara problematiskt, menar...

 15. Alldeles nyfödd bebis ligger på bröstet och tittar.
  13 februari 2024

  Missnöje med BB-vården under pandemin 

  Att som partner stängas ute från BB under pandemin var för många en negativ upplevelse. "En skandal" och "jag betydde ingenting" är några av vittnesmålen om BB-vården i en ny studie.

 16. Litet barn äter grönsaker
  31 januari 2024

  Bra kost tidigt i livet tycks skydda mot tarmsjukdom

  Att äta mycket fisk och grönsaker vid ett års ålder, och även ha ett lågt intag av sockersötad dryck, tycks skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera