1. Närbild på ett pekfinger och en mobilskärm med flera ikoner för appar, däribland Telegram.
  20 mars 2024

  Supermedium framträder i krigets Ukraina  

  Sociala medier spelar en central roll i nyhetsflödet från kriget i Ukraina – inte minst plattformen Telegram som har blivit som ett slags supermedium i Ukraina. Kruxet är att källorna kan vara både osäkra och okända. Och när svenska medier hänvisar till osäker information riskerar de...

 2. Kvinna i vit tröja och vit rock tittar på sin mobiltelefon.
  20 februari 2024

  Tveksamma medicinska tester marknadsförs med feministiska argument

  Fertilitet och bröstcancer är områden där tester och behandlingar med tveksam effekt saluförs till kvinnor. Reklamargumenten har ofta en feministisk ton samtidigt som de säljande företagen tiger om att vetenskapligt stöd saknas, skriver forskare i en analys.

 3. Ung kvinna sitter i soffan med en mobiltelefon
  24 januari 2024

  Mindre tid på sociala medier förbättrade psykiskt mående

  Psykisk hälsa och självkänsla kan förbättras om mindre tid läggs på sociala medier. Det visar en studie där unga vuxna begränsade användningen till en halvtimme om dagen.

 4. Person med gul stickad kofta och silverarmband sitter med händerna på en bärbar dator.
  17 oktober 2023

  Hot och trakasserier mot kvinnor i politiken stör demokratin

  Att politiker drabbas av hot, trakasserier och skrämseltekniker blir vanligare. Och framträdande politiker som är kvinnor trakasseras och tystas i högre utsträckning än manliga kollegor. Denna klyfta får följder för demokratin, enligt en ny avhandling.

 5. 12 september 2023

  Unga känner press att dela nakenbilder

  Killar och tjejer på högstadiet gör det i lika stor utsträckning, men tjejer har mer negativa erfarenheter. De känner större press att dela bilder av sig själva och blir oftare "skammade", visar forskning.

 6. Tre ungdomar i svart i en tegelbeklädd trappa utomhus. En av personerna ligger och verkar sova.
  15 juni 2023

  Trötta tonåringar vill att vuxna skärper sömnrutiner

  Ungdomar sover ofta för lite. Och många av dem tycker att vuxna bör skärpa till sig och bestämma mer – till exempel genom att kräva att skärmar släcks i god tid på kvällen. Det framgår av en avhandling.

 7. Person sitter utomhus, i keps, och läser dagstidning.
  16 maj 2023

  Allt fler prenumererar på dagstidningar

  Fler prenumererar på dagstidningar. Och befolkningen i Sverige ägnar överlag mer tid åt medier jämfört med hur det var före pandemin. Det framgår av statistik från Göteborgs universitet.

 8. Folkmassa utomhus, i fokus syns ung man som ropar i megafon.
  9 maj 2023

  Det avgör vem som blir politiskt aktiv, exempelvis i Ryssland

  Vem blir politiskt aktiv? I Ryssland och många andra länder är politiskt engagemang ett privilegium för de redan privilegierade – de som har hög status och tillhör de rätta sociala nätverken. Det är slutsatsen i en ny avhandling.

 9. Man i svart kavaj och slips, Vladimir Putin, från bröstkorg och upp.
  20 april 2023

  Så använder Putin den stora lögnen som metod

  Vladimir Putin ljuger öppet om kriget i Ukraina. Men det stora ohämmade ljugandet, även om stora saker som går att kontrollera och avfärda, är inget nytt i politiken. Det säger Anna-Karin Selberg, doktor i filosofi vid Södertörns högskola.

 10. Kläder på galgar, utomhus.
  18 april 2023

  Siffrorna störtdök – så har pandemin förändrat klädshoppingen

  Kläder och skor köps på nätet. Färre jippon sker i fysiska butiker. Pandemin har fått tydliga konsekvenser för klädbranschen i Sverige, visar forskning. Och utvecklingen ser ut att hålla i sig.

 11. mobiltelefon i förgrunden, där Ukrainas president syns. I bakgrunden större bild på Kinas ledare.
  6 april 2023

  Därför är Ukrainas krigskommunikation unik

  Välregisserade videor, bilder på friande soldater, statistik över döda. Ukrainas kommunikation utåt kring kriget är på många sätt unik i världen. Här är skälen till det, enligt Göran Bolin, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

 12. En hand och en mobiltelefon, i kvällsljus med små ljuskällor i oskärpa bakom.
  5 april 2023

  Digital övervakning − ett nödvändigt ont, enligt många

  Den digitala övervakningen ökar konstant. Vissa människor vill göra motstånd och begränsa övervakningen. Men många ser också övervakningen som ett nödvändigt ont, enligt forskare.

 13. 28 februari 2023

  Förståelse av drivkrafter på sociala medier viktigt vid kriser

  Varför deltar vissa sociala medier-användare i debatter om vaccinationer? En studie har undersökt motiven bakom inläggen – något som kan vara nyckeln till om myndigheter ska lyckas nå ut med information under kriser.

 14. två händer på tangentbord, kostym- och skjortärmar syns
  24 november 2022

  Ord byts ut – så sker högerextrem radikalisering på nätet

  Forskare har analyserat 20 års diskussioner på ett högerextremt nätforum och sett hur det går till när medlemmar socialiseras in i allt mer extrema åsikter. Till exempel syns hur deltagare i forumet bit för bit ändrar sina ordval.

 15. tangentbord till dator
  16 november 2022

  Fördomar mot etniska minoriteter vanliga på nätforum

  Vart femte inlägg rörande etniska minoriteter innehåller fördomar och negativa attityder mot grupper av människor. Det konstaterar forskare efter att ha studerat diskussioner på nätforumet Reddit. Forskarna ser fyra huvudsakliga typer av fördomar.

 16. Delar av parthenon i motljus
  21 oktober 2022

  Politik på Tiktok – som i antikens Grekland, ungefär

  Inför valet 2022 flyttade en del av den politiska diskussionen till Tiktok. En del har förfärats över att svensk politik avhandlas i en Kinaägd app med algoritmer som premierar snabba och känsloväckande klipp. Men kommunikationsformen är varken farlig eller särskilt ny. Den användes...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera