1. Gravid kvinna vaccineras av sjuksköterska
  8 februari 2024

  Covid-vaccin till gravida säkert för barnen

  Forskning visar att gravida kan vaccinera sig mot covid-19 utan att oroa sig för risker för barnet. Snarare tycks risken för död och svåra komplikationer minska om mamman är vaccinerad.

 2. En vit dryck hälls upp i genomskinligt dricksglas på bord.
  10 januari 2024

  Tarmbakterier kan påverka effekten av covidvaccinet

  Den som har många ”goda” bakterier i tarmarna har ökad chans att få en god effekt av covid-vaccin. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet. I framtiden kan man eventuellt ge vissa människor en dos med nyttiga bakterier inför vaccinationer, menar forskaren och läkaren Piotr...

 3. Kvinna med munskydd får vaccin
  23 november 2023

  Markant lägre risk för postcovid hos vaccinerade

  Personer som vaccinerat sig löper betydligt lägre risk att drabbas av postcovid efter en covidinfektion. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.

 4. 6 september 2023

  Svåra beslut sinkade vaccinationstakten

  Hur snabbt olika grupper vaccinerade sig under pandemin varierade stort. En studie visar att personer med sämre kognitiv förmåga dröjde längre, men med förbokade tider minskade skillnaderna i vaccinationsgrad.

 5. 23 augusti 2023

  Allvarlig covid-19 dubbelt så vanligt bland bussförare 

  Anställda inom kollektivtrafiken hade betydligt större risk att behöva sjukhusvård för allvarlig covid-19, visar en studie. Även bland personal inom skola och vård fanns förhöjd risk för svår sjukdom.

 6. Barn får vaccinspruta
  26 maj 2023

  Tidigare vaccinering kan skydda mot apkoppor

  Personer som är vaccinerade mot smittkoppor har en minskad risk att drabbas av apkoppor. Det tyder på att immunförsvarets minnesceller är långlivade, enligt en studie.

 7. Person i vit mössa och munskydd står i halvprofil till höger, håller upp en spruta med handskbeklädd hand.
  9 maj 2023

  Vissa har väldigt lite antikroppar – kan behöva extra covidvaccin

  Gamla människor med ovanligt låga nivåer av antikroppar mot covid 19-viruset löper extra stor risk att dö om de får infektionen. Dessa personer har redan vaccinerats flera gånger men kan behöva en extra vaccinboost för att minska risken för dödsfall, enligt forskare.

 8. Barn vaccineras
  20 februari 2023

  Vaccinskepsis hinder för utrotning av HPV

  Vaccin mot HPV ger ett effektivt skydd mot livmoderhalscancer – men många väljer bort sprutan. En förklaring är olika former av vaccinskepsis. Det här innebär en stor utmaning för skolsköterskor, visar en studie.

 9. 21 december 2022

  Så tar fett över lymfkörtlarna när vi åldras

  När vi blir äldre omvandlas vävnaden i våra lymfkörtlar till fettvävnad (lipomatos), något som påverkar kroppens immunförsvar negativt. Forskning från Uppsala universitet visar nu att det redan vid tidiga stadier av lipomatos sker negativa förändringar som försämrar körtlarnas...

 10. Man i vit rock och hätta på huvudet sitter och tittar i mikroskop
  21 november 2022

  Dubbelinfekterade med hiv får långsammare sjukdom

  Den vanliga formen av hiv kallas hiv-1. Men det finns även en mildare variant, hiv-2. Och de som har infekterats av båda tycks få en långsammare sjukdomsutveckling. Kanske kan detta fynd bidra till bättre vaccin framöver, hoppas forskare.

 11. händer med vaccinspruta, suddig person med munskydd i bakgrunden
  2 november 2022

  Tveksam till vaccin, missnöjd med demokratin

  I början av pandemin var många svenskar tveksamma till att vaccineras mot covid-19. Tveksamheten var extra stor i vissa grupper, bland annat hos dem som är missnöjda med den svenska demokratin. – Den grupp i vårt material där tveksamheten var som störst bestod i huvudsak av manliga...

 12. 13 oktober 2022

  Så tar det fruktade polioviruset över kroppens celler

  Polioviruset som nyligen upptäckts i storstäder som London och New York beter sig på lurigt sätt. Forskare har nu avslöjat hur viruset tar över kroppens celler inifrån och använder försvarsfunktioner för egen vinning.

 13. 25 augusti 2022

  Nytt coronavaccin rustas för att klara muterade virus

  Det nya vaccinet innehåller fler delar av coronaviruset, som inte muterar lika lätt som spikprotein. Tanken är att det ska ge ett bredare skydd, mer likt det efter genomgången infektion, säger Matti Sällberg, en av forskarna bakom det coronavaccinet.

 14. 5 april 2022

  Vaccin och genomgången sjukdom ger bäst skydd mot covid-19

  Allra störst skydd mot coronaviruset har den som varit sjuk i covid-19 och vaccinerat sig. Det bekräftas i en studie från Umeå universitet.

 15. 25 mars 2022

  Vaccination mot covid-19 säkert för gravida

  Det finns ingen ökad risk för komplikationer under graviditeten vid vaccination mot covid-19. Det visar en stor studie av forskare vid Karolinska Institutet i Sverige och Folkhälsoinstitutet i Norge.

 16. 7 februari 2022

  Så länge skyddar vaccinet

  Skyddet av vaccin mot att insjukna i covid-19 avtar successivt efter ett antal månader, beroende på vaccintyp. Skyddet mot att bli svårt sjuk bibehålls däremot betydligt bättre över tid, visar en studie från Umeå universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera