1. 17 juni 2024

  Hopp för strömming på borden, trots gifterna

  Strömmingen på våra tallrikar är hotad – av både gifter och storskaligt fiske. Men med en smartare fiskestrategi kan strömmingen öka igen i Östersjön. Bestånden kan kartläggas på genetisk väg och det finns metoder för att minska gifthalterna. Det finns alltså hopp om att vi ska...

 2. 24 april 2024

  Stadsodling kan ge oss mat i kristid

  Tillgång till mat är avgörande för vår överlevnad. Men vad händer om det blir krig, eller en längre kris? Stadsodlingar kan vara ett sätt att dryga ut livsmedlen. Men det krävs en vilja – från både politiker och samhälle.

 3. Man med bubblor runt ansiktet
  5 april 2024

  Lightläsk – hur farligt är det egentligen?

  Förra året klassade WHO sötningsmedlet aspartam som ”möjligen cancerframkallande”. Många satte sin aspartamsötade lightläsk i vrångstrupen. Men betyder klassningen att Cola-Cola Zero och andra lågkaloridrycker sötade med aspartam ger cancer?

 4. Restaurangbord med kvarlämnade matrester, bland annat en halvfull skål soppa.
  19 mars 2024

  Hushållen står för mindre del av matsvinnet

  Enligt tidigare rapporter kom två tredjedelar av matsvinnet från hushållen, men nya siffror visar att det knappt är hälften. Den större delen av matsvinnet uppstår tidigare i livsmedelskedjan, det vill säga i jordbruket, industrin, butiker och restauranger.

 5. Gröna och röda tomater i växthus
  11 mars 2024

  Tomater som odlas i Sverige kan ha miljöfördelar

  Svenska året runt-odlade tomater kan vara ett grönare alternativ till importerade. Men då krävs rätt förutsättningar, till exempel att energin till växthusen kommer från spillvärme.

 6. 5 mars 2024

  Filmjölk bättre än mjölk mot benskörhet

  Att dricka mycket mjölk är kopplat till både högre risk att drabbas av höftfraktur och till högre dödlighet, särskilt för kvinnor. Filmjölk och yoghurt är tvärtom kopplade till lägre risk. Men varför? Det kan handla om oxidativ stress.

 7. Blank vattenyta med cirkulära strängsel vid ytan, fiskodling. Högt berg i bakgrunden.
  28 februari 2024

  Jäst och larver kan bli mat till odlad lax

  Ett stort krux med odlad lax är det resursslukande fiskfodret. Men det kan gå att odla fisk på mer hållbart vis genom att mata fiskarna med larver och jäst istället för med fiskmjöl och sojabönor. Det framgår av en ny avhandling.

 8. 6 december 2023

  Alger kan ersätta sojabönor som proteinkälla

  Havssallat kan bli en ingrediens i framtidens livsmedel och – med lite hjälp på traven – få lika hög proteinhalt som sojabönor, visar en avhandling. Det kan bana väg för algburgare eller algbollar som alternativ till köttfärs framöver.

 9. Kvinna äter cheesecake med en gaffel.
  22 november 2023

  Socker ökar suget efter fett

  Det pågår en ständig dragkamp mellan socker och fett i kroppen, åtminstone hos flugor men samma sak gäller troligen även för oss människor. En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.

 10. Två personer står bakom en bardisk och blandar drinkar, restaurangmiljö. Personen till vänster ler.
  17 november 2023

  Forskare om restaurangjobb: Ofta en form av underkastelse

  Restauranger söker ofta personal som ska bete sig underdånigt, medan restaurangarbetare själva vill ha en genuin kontakt med gästerna och få upplopp för sin kreativitet, visar ny forskning.

 11. 1 november 2023

  Så kan maten räddas när åkrar blir bostadsområden

  Kommunerna tar inte tillräckligt mycket hänsyn till framtida livsmedelsförsörjning när bostäder byggs på åkermark. Forskare bakom en studie anser därför att fler ekonomiska styrmedel behövs.

 12. 26 oktober 2023

  Odlad havskatt kan bli alternativ till laxmiddagen

  I framtiden kan odlad havskatt dyka upp på våra tallrikar. Men jämfört med den populära laxen finns en del utmaningar vid storskalig odling, visar en avhandling.

 13. 29 september 2023

  Matsvinn fortfarande ett stort problem

  Matsvinnet har minskat lite bland svenska hushåll, men globalt går utvecklingen trögt. För att nå FN:s hållbarhetsmål behövs fler insatser, menar forskare vid Karlstads universitet.

 14. 25 augusti 2023

  Muggar i papper eller plast – båda skadliga för naturen

  Det är inte problemfritt att byta ut kaffemuggen i plast till en i papper. Även en slängd pappersmugg innehåller giftiga kemikalier som gör skada i naturen, enligt forskare.

 15. 24 augusti 2023

  Larver läker sår bättre än antibiotika – om vi låter dem

  Larver kan både mätta oss och läka svåra sår bättre än både antibiotika och kirurgi. Om de får. Äckelkänslor kan lura oss att undvika också det som är bra för oss, visar forskning.

 16. 27 juni 2023

  Bred mix av havssallat finns längs kusterna

  20 olika arter havssallat växer i svenska kustvatten. Det är långt fler av de ätbara algerna än forskare hittills känt till.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera