1. Man med bubblor runt ansiktet
  5 april 2024

  Lightläsk – hur farligt är det egentligen?

  Förra året klassade WHO sötningsmedlet aspartam som ”möjligen cancerframkallande”. Många satte sin aspartamsötade lightläsk i vrångstrupen. Men betyder klassningen att Cola-Cola Zero och andra lågkaloridrycker sötade med aspartam ger cancer?

 2. Restaurangbord med kvarlämnade matrester, bland annat en halvfull skål soppa.
  19 mars 2024

  Hushållen står för mindre del av matsvinnet

  Enligt tidigare rapporter kom två tredjedelar av matsvinnet från hushållen, men nya siffror visar att det knappt är hälften. Den större delen av matsvinnet uppstår tidigare i livsmedelskedjan, det vill säga i jordbruket, industrin, butiker och restauranger.

 3. Gröna och röda tomater i växthus
  11 mars 2024

  Tomater som odlas i Sverige kan ha miljöfördelar

  Svenska året runt-odlade tomater kan vara ett grönare alternativ till importerade. Men då krävs rätt förutsättningar, till exempel att energin till växthusen kommer från spillvärme.

 4. 5 mars 2024

  Filmjölk bättre än mjölk mot benskörhet

  Att dricka mycket mjölk är kopplat till både högre risk att drabbas av höftfraktur och till högre dödlighet, särskilt för kvinnor. Filmjölk och yoghurt är tvärtom kopplade till lägre risk. Men varför? Det kan handla om oxidativ stress.

 5. Blank vattenyta med cirkulära strängsel vid ytan, fiskodling. Högt berg i bakgrunden.
  28 februari 2024

  Jäst och larver kan bli mat till odlad lax

  Ett stort krux med odlad lax är det resursslukande fiskfodret. Men det kan gå att odla fisk på mer hållbart vis genom att mata fiskarna med larver och jäst istället för med fiskmjöl och sojabönor. Det framgår av en ny avhandling.

 6. 6 december 2023

  Alger kan ersätta sojabönor som proteinkälla

  Havssallat kan bli en ingrediens i framtidens livsmedel och – med lite hjälp på traven – få lika hög proteinhalt som sojabönor, visar en avhandling. Det kan bana väg för algburgare eller algbollar som alternativ till köttfärs framöver.

 7. Kvinna äter cheesecake med en gaffel.
  22 november 2023

  Socker ökar suget efter fett

  Det pågår en ständig dragkamp mellan socker och fett i kroppen, åtminstone hos flugor men samma sak gäller troligen även för oss människor. En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.

 8. Två personer står bakom en bardisk och blandar drinkar, restaurangmiljö. Personen till vänster ler.
  17 november 2023

  Forskare om restaurangjobb: Ofta en form av underkastelse

  Restauranger söker ofta personal som ska bete sig underdånigt, medan restaurangarbetare själva vill ha en genuin kontakt med gästerna och få upplopp för sin kreativitet, visar ny forskning.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera