1. Stjärnhimmel med många stjärnor. Person i förgrunden. Natt.
  4 mars 2024

  Flest män som letar ufon

  Att tro på paranormala fenomen, som spöken, är överlag vanligt i Sverige. Men bland så kallade ufologer dominerar männen. Det framgår av en ny avhandling.

 2. Utklädda barn firar halloween
  31 oktober 2023

  Halloweentraditionen – mer än bus eller godis

  Glödande pumpor, barn på godisjakt och lekfulla gestaltningar av döden. Halloweenfirandet har på kort tid blivit populärt i Sverige, men fröet till traditionen kan spåras till förkristen tid.

 3. Två barn i femårsåldern går hand i hand på ett berg, sommar.
  27 juni 2023

  Religiösa vill ha fler barn, frikyrkor toppar listan

  Religiositet spelar roll för hur många barn man vill ha – och får. Men kanske inte på det sätt många tror, enligt en avhandling.

 4. En hand håller i ett tarotkort. Någon sitter på knä på trägolv framför utlagda tarotkort, ett brinnande stearinljus och en bok om tarot.
  5 maj 2023

  Fyra av tio i Sverige tror på övernaturliga förmågor

  Många i Sverige, kanske överraskande många, tror att det finns människor med paranormala förmågor. Det visar en ny studie. Och vissa grupper i befolkningen tror mer än andra, men inte exakt på det vis som forskarna hade föreställt sig.

 5. Kyrka med en pil som går uppåt
  21 mars 2023

  Byggnader kan gå från levande kulturarv till zombiekyrkor

  Systemet som ska bevara svenska kyrkor riskerar att få motsatt effekt, enligt en avhandling. En ny syn behövs för att utveckla kulturarvet – och undvika att välbevarade kyrkor töms på innehåll.

 6. 17 februari 2023

  Förskolor firar högtider – men väjer för religiöst arv

  Barn firar jul och påsk i förskolan, men får sällan reda på bakgrunden till högtiderna. En studie visar att pedagogerna känner en oro för att blanda in religion i undervisningen.

 7. Hand med målade naglar håller upp en affisch med protestord mot regimen i Iran,
  12 oktober 2022

  Protesterande i Iran saknar ledare – en svaghet

  En viktig framgångsfaktor vid uppror är att det finns någon som leder rörelsen. Någon sådan finns inte i Iran, nu. Det är en svaghet, menar Rola El-Husseini, forskare vid Lunds universitet och expert på kvinnorörelser i Mellanöstern. 

 8. gammaldags kyrktorn på landsbygden, i närbild
  13 september 2022

  Religion allt viktigare för Sverigedemokraterna och NMR

  Religion har blivit viktigare för svenska radikalnationalister, som Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen, visar ny avhandling.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera