1. Spädbarn i blöja ligger på en säng.
  4 april 2024

  Autism och adhd kopplas till störd tarmflora

  Störningar i bakteriefloran i tarmen under ett barns första levnadsår är kopplat till neuropsykiatriska diagnoser senare i livet. Enligt en studie kan ett samband med antibiotikabehandling finnas.

 2. Ung kvinna sitter ihopkrupen framför fönster.
  13 mars 2024

  Medicinering vid adhd kan minska risken att dö i förtid

  Forskare har sett ett samband mellan adhd-läkemedel och minskad risk att dö i förtid. Med medicinering kan risken för onaturliga dödsfall – till exempel efter drogöverdoser – minska med en fjärdedel.

 3. Pojke vid skolbänk lutar sitt huvud mot armarna
  20 december 2023

  Snabbtest kan ge svar om adhd

  Ett enkelt test på fem minuter upptäcker barn som kan ha adhd. Snabbtestet skulle kunna bli ett komplement till nuvarande utredningar, menar forskare.

 4. Ung kvinna håller i en spegelbricka där flera piller ligger utströdda.
  28 november 2023

  Många med adhd slutar med sin medicin

  Många unga slutar att ta sina adhd-läkemedel, något som kan försvåra behandlingen. Samtidigt tycks personer som medicinerar under lång tid – och i högre doser – ha en ökad risk att drabbas av vissa hjärt-kärlsjukdomar.

 5. 25 september 2023

  Adhd missas ofta hos vuxna

  Vuxna med adhd löper ökad risk att drabbas av en rad hälsoproblem. Men äldre får sällan diagnos och behandling – trots symtom.

 6. Person i ljus skjorta och med mörkt kort hår sitter med ryggen mot kameran på en sandstrand, vänd mot vattnet.
  8 maj 2023

  Testikelcancer kopplas till autism och adhd

  Män med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som autism eller adhd, löper en något ökad risk att drabbas av en typ av testikelcancer. Tidiga livshändelser kan spela roll i sammanhanget, menar forskare.

 7. 17 april 2023

  Medicin mot adhd – hur påverkar den kroppen?

  Många upplever att adhd-medicin hjälper dem att fungera i vardagen. Och användningen ökar, trots att det är oklart hur medicinerna påverkar kroppen i längden.

 8. Blå-röda pillar mot vit bakgrund
  17 november 2022

  Adhd-medicin tycks ha positiva effekter vid amfetaminmissbruk

  Amfetaminmissbrukare som tar ett visst adhd-läkemedel tycks löpa mindre risk att dö eller hamna på sjukhus på grund av missbruket, enligt en ny studie.

 9. närbild på pipett som sticks ned i provrör
  16 september 2022

  Adhd knyts till hjärtstopp och stroke

  Det finns starka samband mellan adhd och vissa hjärt-kärlsjukdomar, enligt en ny studie.

 10. ben och fötter på två personer som sitter och dinglar med benen
  15 september 2022

  Adhd kan göra unga kvinnor mer sexuellt utsatta

  Unga kvinnor med ADHD kan vara extra utsatta vad gäller kärlek och sex. De behöver bättre förståelse från vården, hävdar ny studie.

 11. 5 april 2022

  Riskfaktorer i tidig barndom kopplas till autism

  Ärftlighet spelar stor roll vid autism, men en studie på tvillingar visar att även låg födelsevikt, kramper och infektioner under de första levnadsåren kan öka risken för neuropsykiatriska diagnoser.

 12. 21 oktober 2021

  Hur påverkas livet för barn med adhd?

  Vad innebär det att få diagnosen adhd och hur kan vi som samhälle bli bättre på att stötta dem och andra sårbara barn och unga? Pia Tallberg, specialist i neuropsykologi som precis doktorerat vid Lunds universitet, har i sin forskning undersökt hur barn med adhd utvecklas över tid.

 13. 24 september 2021

  Paracetamol kan påverka fostret

  Paracetamol, som finns i till exempel värktabletten Alvedon, kan påverka fostret, framförallt när det tas tidigt i graviditeten. Gravida bör använda paracetamol med ”försiktighet”, anser forskarna.

 14. 10 september 2021

  Adhd kopplas till demens över generationer

  En stor studie från Karolinska Institutet visar att föräldrar och mor- och farföräldrar till personer med adhd hade högre risk för demens, än de med barn och barnbarn utan adhd.

 15. 7 juli 2021

  Adhd hos vuxna kopplat till en rad sjukdomar

  Vuxna med adhd löper ökad risk att drabbas av ett stort antal fysiska åkommor, bland annat sjukdomar i nervsystemet och luftvägarna samt muskuloskeletala och metabola sjukdomar, visar en stor studie från Karolinska institutet.

 16. 8 december 2020

  Gruppdynamik på idrotten viktig för barn med NPF-diagnos

  Goda kunskaper i gruppsykologi hos läraren, ödmjukhet och en aktiv kommunikation. Det är nyckeln till en lyckad integrering av elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer på idrottslektionerna. Allt enligt en studie av Anna Thorén, universitetsadjunkt i Pedagogiskt arbete med inriktning...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera