1. Ung kvinna sitter ensam i en trappa.
  19 april 2024

  Psykisk ohälsa bland unga kan öka risken för kriminalitet

  Psykiatriska diagnoser ökar risken för unga att begå brott – särskilt för kvinnor. Det visar en avhandling vid Örebro universitet.

 2. Kvinna håller sina händer runt ett par nakna bebisfötter.
  12 april 2024

  Paracetamol under graviditet ökar inte risk för adhd och autism

  Farhågor har funnits att paracetamol under graviditeten kan öka risken för att barnet får autism, adhd eller intellektuell funktionsnedsättning. Men nu visar en stor studie att det inte finns någon koppling mellan det smärtstillande läkemedlet och neuropsykiatriska diagnoser.

 3. 25 mars 2022

  Många diagnoser hos extremt för tidigt födda barn

  Barn som föds extremt för tidigt löper stor risk att drabbas av både neuropsykiatriska och fysiska diagnoser. – Att födas mycket omogen innebär långsiktiga konsekvenser, säger Ann Hellström, professor vid Sahlgrenska akademin.

 4. 8 december 2020

  Gruppdynamik på idrotten viktig för barn med NPF-diagnos

  Goda kunskaper i gruppsykologi hos läraren, ödmjukhet och en aktiv kommunikation. Det är nyckeln till en lyckad integrering av elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer på idrottslektionerna. Allt enligt en studie av Anna Thorén, universitetsadjunkt i Pedagogiskt arbete med inriktning...

 5. 28 september 2018

  Genetiska förändringar orsakar Tourettes syndrom

  Det finns strukturella förändringar i arvsmassan som kan kopplas till Tourettes syndrom. Det visar en ny studie gjord av forskare från bland annat Uppsala universitet, där arvsmassan hos 802 familjer har analyserats.

 6. placeholder bild.
  9 oktober 2007

  Elever med koncentrationssvårigheter glöms bort när nya skolor planeras

  Elever med ADHD, Downs syndrom och autism påverkas i högre grad av ljud- och synintryck än andra. Idag finns inte tillräckligt med kunskap om denna grupps behov när nya skolor ska byggas. I rätt utformad skolmiljö kan koncentrationsförmågan hos dessa elever förlängas väsentligt, hävdar...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera