1. Stängsel mot mörk himmel
    5 juni 2024

    Ökad risk för självmord efter tvångsplacering av unga

    Barn och ungdomar som tvångsplaceras i särskilda hem löper ökad risk för självmord, psykisk ohälsa och kriminalitet. Det visar en avhandling som undersökt effekter av omhändertagande enligt LVU.

  2. 31 maj 2024

    Lägg ner ditt vapen! Kan socialtjänsten stoppa gängvåldet?

    I utsatta områden står socialtjänsten inför stora utmaningar i sin kamp för att unga inte ska lockas in i den växande gängkriminaliteten – och för att hjälpa dem som redan är där.

  3. Polisbil med blåljus.
    16 maj 2024

    Oro för skjutningar – men ändå litar vi på varandra

    Många oroar sig för samhällsutvecklingen med skjutningar och sprängningar, men de flesta litar fortfarande på andra människor. Men bland personer som känner mycket oro för våldet ser forskare en risk att tilliten till grupper med annan bakgrund kan minska.

  4. Stängsel med taggtråd.
    7 maj 2024

    Ökad risk för demens hos äldre som begått brott

    Äldre med kriminell bakgrund löper högre risk att drabbas av en demenssjukdom. Risken är särskilt stor hos personer som begått allvarliga brott och suttit i fängelse.

  5. Ung kvinna sitter ensam i en trappa.
    19 april 2024

    Psykisk ohälsa bland unga kan öka risken för kriminalitet

    Psykiatriska diagnoser ökar risken för unga att begå brott – särskilt för kvinnor. Det visar en avhandling vid Örebro universitet.

  6. Skolbarn sittande på golvet i ett klassrum. Vuxen i bakgrunden. Flera barn räcker upp handen.
    8 januari 2024

    Så kan barn hållas borta från gängen

    Det går att minska risken att unga dras till kriminella gäng, enligt en ny rapport. Det handlar om metoder som har prövats i USA men som också kan prövas i Sverige, enligt rapportens författare. – Det är bättre att testa metoder som har hög <a...

  7. Kvinna med en mobiltelefon i händerna.
    15 november 2023

    Spelberoende får fler kvinnor att begå brott

    Medelålders kvinnor är en ny riskgrupp där spelberoende kan leda till kriminalitet. Det visar en studie som undersökt spelrelaterad brottslighet.

  8. Ett skrivbord med en smartphone, en hopslagen dator och öppnad dator, krukväxt i bakgrunden.
    23 oktober 2023

    Samverkan mot ungdomsbrott är ofta bortkastat jobb

    Samverkansarbete i kommuner för att hjälpa unga i riskzon för brott kan funka om det görs rätt, men blir ofta bortkastat jobb, enligt Christina Söderberg som har skrivit en avhandling i ämnet. – Det är viktigt att inte bara sitta och byta...

  9. En smartphone på ett bord, lila ljus.
    13 oktober 2023

    Åtgärder mot radikalisering kan slå snett

    I kommuners arbete mot radikalisering och terrorhot kan fokus på sociala faktorer leda till att hela grupper istället för enskilda personer betraktas som säkerhetsrisker. Arbetet riskerar också att bli ineffektivt. Den slutsatsen drar forskare vid Göteborgs...

  10. Två gungor på lekplats, med regndroppar på.
    12 oktober 2023

    Gemenskap kommer inte automatiskt

    Att blanda människor med olika bakgrund räcker inte för att skapa sammanhållning och integration. Det kan rentav leda till motsatsen, enligt en studie från Malmö.

  11. Närbild av svart kamera på svart uniformsklädsel.
    27 juni 2023

    Kroppskameror på ordningsvakter – en utveckling att hålla ögonen på

    Ett extra vakande öga på uniformsbröstet – allt fler ordningsvakter bär så kallade kroppskameror med inspelningsfunktion. Men det finns risker med utvecklingen, bland annat gällande etik och rättssäkerhet. Och ordningsvakterna själva är...

  12. En stenstaty av en kvinna som håller en vågskål i handen, Justitia. Grönska i förgrunden.
    16 juni 2023

    Åklagares känslor är viktiga för objektiva domar

    Åklagares känslor spelar en viktig roll i förundersökningar. Och medvetenhet om känslorna är inget som minskar objektiviteten och rättssäkerheten – det är tvärtom, enligt en studie.

  13. Centrala Malmö i kvälls- eller nattmörker.
    30 maj 2023

    Färre skjutningar i Malmö – särskild satsning kan vara orsak

    Skjutningar och sprängningar i Malmö har minskat sedan 2018 då den uppmärksammade satsningen Sluta skjut drog igång, enligt en ny rapport.

  14. Tre datorskärmar på ett träskrivbord, cafelatte framför tangentbordet.
    25 april 2023

    Organiserad brottslighet finns i hela Sverige – och är lönsam

    Det finns en stor geografisk spridning av den organiserade brottsligheten i Sverige, konstateras i en ny rapport. Och den ekonomiska kriminaliteten med bedrägerier och bidragsfusk har ökat mycket på några årtionden.

  15. armar på tangetbord
    11 april 2023

    Våld felbedöms – AI kan korrigera

    AI, artificiell intelligens, verkar kunna göra en mer korrekt bedömning av allvaret i våldshändelser än människor gör, enligt två studier från Lunds universitet.

  16. 28 februari 2023

    Danmark tveksam förebild i kampen mot gängvåldet

    I Danmark har arbetet mot kriminella gäng gett resultat. Men att snegla för mycket på grannlandet kan leda fel. I Sverige ser brottsligheten annorlunda ut, enligt forskaren David Sausdal som inte tror att visitationszoner och hårdare straff kommer att stoppa våldet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera