1. Skolbarn sittande på golvet i ett klassrum. Vuxen i bakgrunden. Flera barn räcker upp handen.
  8 januari 2024

  Så kan barn hållas borta från gängen

  Det går att minska risken att unga dras till kriminella gäng, enligt en ny rapport. Det handlar om metoder som har prövats i USA men som också kan prövas i Sverige, enligt rapportens författare. – Det är bättre att testa metoder som har hög evidens i andra länder än att testa metoder...

 2. Kvinna med en mobiltelefon i händerna.
  15 november 2023

  Spelberoende får fler kvinnor att begå brott

  Medelålders kvinnor är en ny riskgrupp där spelberoende kan leda till kriminalitet. Det visar en studie som undersökt spelrelaterad brottslighet.

 3. Ett skrivbord med en smartphone, en hopslagen dator och öppnad dator, krukväxt i bakgrunden.
  23 oktober 2023

  Samverkan mot ungdomsbrott är ofta bortkastat jobb

  Samverkansarbete i kommuner för att hjälpa unga i riskzon för brott kan funka om det görs rätt, men blir ofta bortkastat jobb, enligt Christina Söderberg som har skrivit en avhandling i ämnet. – Det är viktigt att inte bara sitta och byta information med varandra, utan se till att det...

 4. En smartphone på ett bord, lila ljus.
  13 oktober 2023

  Åtgärder mot radikalisering kan slå snett

  I kommuners arbete mot radikalisering och terrorhot kan fokus på sociala faktorer leda till att hela grupper istället för enskilda personer betraktas som säkerhetsrisker. Arbetet riskerar också att bli ineffektivt. Den slutsatsen drar forskare vid Göteborgs universitet.

 5. Två gungor på lekplats, med regndroppar på.
  12 oktober 2023

  Gemenskap kommer inte automatiskt

  Att blanda människor med olika bakgrund räcker inte för att skapa sammanhållning och integration. Det kan rentav leda till motsatsen, enligt en studie från Malmö.

 6. Närbild av svart kamera på svart uniformsklädsel.
  27 juni 2023

  Kroppskameror på ordningsvakter – en utveckling att hålla ögonen på

  Ett extra vakande öga på uniformsbröstet – allt fler ordningsvakter bär så kallade kroppskameror med inspelningsfunktion. Men det finns risker med utvecklingen, bland annat gällande etik och rättssäkerhet. Och ordningsvakterna själva är inte odelat positivt inställda till kamerorna,...

 7. En stenstaty av en kvinna som håller en vågskål i handen, Justitia. Grönska i förgrunden.
  16 juni 2023

  Åklagares känslor är viktiga för objektiva domar

  Åklagares känslor spelar en viktig roll i förundersökningar. Och medvetenhet om känslorna är inget som minskar objektiviteten och rättssäkerheten – det är tvärtom, enligt en studie.

 8. Centrala Malmö i kvälls- eller nattmörker.
  30 maj 2023

  Färre skjutningar i Malmö – särskild satsning kan vara orsak

  Skjutningar och sprängningar i Malmö har minskat sedan 2018 då den uppmärksammade satsningen Sluta skjut drog igång, enligt en ny rapport.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera