1. Person med grön rock och röd handväska av märket Hermés, trappa bakom.
  8 april 2024

  Medier ställer sällan kritiska frågor om Sveriges miljardärer

  Mediernas rapportering om svenska miljardärer ifrågasätter sällan den ekonomiska ojämlikheten. Det framgår av en avhandling vid Örebro universitet.

 2. Fasaden på Kreml i Moskva, somartid, färglada torn.
  1 mars 2024

  Allt svårare för Putin att upprätthålla fasaden

  Utgången av det ryska presidentvalet är given, men ju mer förtrycket tilltar desto mer sårbart blir på sikt systemet som upprätthåller det. Det skriver Derek Hutcheson, professor i statsvetenskap, i en artikel om de senaste årtiondenas ryska val.

 3. En svensk flagga hänger i luften, bakom finns grå regnmoln.
  2 februari 2024

  Bilden av Sverige har förändrats i USA

  I USA har det länge, bland många, funnits en bild av Sverige som ett fredligt land med ett välfungerande välfärdssystem – ett land som hittat en balans mellan kapitalism och socialism. Men den bilden har förändrats.

 4. Skorsten, som det kommer vit rök ur, mot blå himmel.
  23 januari 2024

  Koldioxidskatt är ett effektivt sätt att minska utsläpp

  Koldioxidskatten fungerar. Utan den skulle utsläppen från industrin vara betydligt högre i Sverige. Men det finns mer att göra för att minska utsläppen, enligt en studie från KTH.

 5. Skylt på dörr. Skylten säger "Här kan du förtidsrösta".
  22 januari 2024

  SD-väljare förtidsröstar mer

  I valen 2014 och 2018 förtidsröstade SD:s väljare i högre utsträckning än andra, visar forskning från Göteborgs universitet. Förtidsröstandet verkar ha varit en strategi för väljarna att bevara valhemligheten.

 6. Person med gul stickad kofta och silverarmband sitter med händerna på en bärbar dator.
  17 oktober 2023

  Hot och trakasserier mot kvinnor i politiken stör demokratin

  Att politiker drabbas av hot, trakasserier och skrämseltekniker blir vanligare. Och framträdande politiker som är kvinnor trakasseras och tystas i högre utsträckning än manliga kollegor. Denna klyfta får följder för demokratin, enligt en ny avhandling.

 7. Två gungor på lekplats, med regndroppar på.
  12 oktober 2023

  Gemenskap kommer inte automatiskt

  Att blanda människor med olika bakgrund räcker inte för att skapa sammanhållning och integration. Det kan rentav leda till motsatsen, enligt en studie från Malmö.

 8. Elever pluggar vid trädbord utomhus, med uppslagna böcker, sommarväder.
  9 oktober 2023

  Oroande gap när skolan lär ut samhällskunskap

  Undervisningen i samhällskunskap skiljer sig mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program på gymnasiet. Det betyder att en del elever inte får viktiga kunskaper om demokrati, enligt en ny avhandling.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera