1. Person med grön rock och röd handväska av märket Hermés, trappa bakom.
  8 april 2024

  Medier ställer sällan kritiska frågor om Sveriges miljardärer

  Mediernas rapportering om svenska miljardärer ifrågasätter sällan den ekonomiska ojämlikheten. Det framgår av en avhandling vid Örebro universitet.

 2. Fasaden på Kreml i Moskva, somartid, färglada torn.
  1 mars 2024

  Allt svårare för Putin att upprätthålla fasaden

  Utgången av det ryska presidentvalet är given, men ju mer förtrycket tilltar desto mer sårbart blir på sikt systemet som upprätthåller det. Det skriver Derek Hutcheson, professor i statsvetenskap, i en artikel om de senaste årtiondenas ryska val.

 3. En svensk flagga hänger i luften, bakom finns grå regnmoln.
  2 februari 2024

  Bilden av Sverige har förändrats i USA

  I USA har det länge, bland många, funnits en bild av Sverige som ett fredligt land med ett välfungerande välfärdssystem – ett land som hittat en balans mellan kapitalism och socialism. Men den bilden har förändrats.

 4. Skorsten, som det kommer vit rök ur, mot blå himmel.
  23 januari 2024

  Koldioxidskatt är ett effektivt sätt att minska utsläpp

  Koldioxidskatten fungerar. Utan den skulle utsläppen från industrin vara betydligt högre i Sverige. Men det finns mer att göra för att minska utsläppen, enligt en studie från KTH.

 5. Skylt på dörr. Skylten säger "Här kan du förtidsrösta".
  22 januari 2024

  SD-väljare förtidsröstar mer

  I valen 2014 och 2018 förtidsröstade SD:s väljare i högre utsträckning än andra, visar forskning från Göteborgs universitet. Förtidsröstandet verkar ha varit en strategi för väljarna att bevara valhemligheten.

 6. Person med gul stickad kofta och silverarmband sitter med händerna på en bärbar dator.
  17 oktober 2023

  Hot och trakasserier mot kvinnor i politiken stör demokratin

  Att politiker drabbas av hot, trakasserier och skrämseltekniker blir vanligare. Och framträdande politiker som är kvinnor trakasseras och tystas i högre utsträckning än manliga kollegor. Denna klyfta får följder för demokratin, enligt en ny avhandling.

 7. Två gungor på lekplats, med regndroppar på.
  12 oktober 2023

  Gemenskap kommer inte automatiskt

  Att blanda människor med olika bakgrund räcker inte för att skapa sammanhållning och integration. Det kan rentav leda till motsatsen, enligt en studie från Malmö.

 8. Elever pluggar vid trädbord utomhus, med uppslagna böcker, sommarväder.
  9 oktober 2023

  Oroande gap när skolan lär ut samhällskunskap

  Undervisningen i samhällskunskap skiljer sig mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program på gymnasiet. Det betyder att en del elever inte får viktiga kunskaper om demokrati, enligt en ny avhandling.

 9. Tre personer sitter vid träbord i kontorsliknande miljö, händer och armar på bordet, tillsammans med pennor och skrivblock.
  6 oktober 2023

  Magrare a-kassa driver fram inkomstförsäkringar

  I takt med att a-kassan urholkats har fackförbunden sedan början av 2000-talet erbjudit inkomstförsäkring åt sina medlemmar. Försäkringen är viktig för många, men är samtidigt ett steg i riktning mot en mer konservativ eller liberal välfärdsmodell, enligt forskare vid Handelshögskolan...

 10. Vy över Uppsala i skymningsljus
  6 oktober 2023

  Människor med olika inkomst isoleras alltmer från varandra

  Människor med olika inkomstnivå bor i allt högre grad i skilda områden. Det visar ny forskning. Tydligast är utvecklingen för personer med barn.

 11. 7 september 2023

  EU-kommissionen har stärkt greppet om utrikespolitiken

  Kriser i omvärlden har stärkt EU-kommissionens roll i den europeiska säkerhets- och utrikespolitiken. Inte minst har ordförande Ursula von der Leyen blivit mäktigare, enligt en studie.

 12. En plastleksak i form av en liten viking står i torrt gräs och blickar ut över ett suddigt landskap.
  28 augusti 2023

  Sverige både slagpåse och ledstjärna för högerextremister

  Amerikanska högerextremister beskriver Sverige som ett land i djupt förfall, enligt en studie. Men bilden spretar. Sverige kan också lyftas fram som positiv förebild – om det passar in i ideologin.

 13. Modefotografering av två kvinnor som blickar ut över havet
  18 augusti 2023

  Nostalgi präglar högerkonservativ nyhetssajt

  Det var bättre förr. I nyhetssajten Samtidens artiklar vilar ett nostalgiskt skimmer över en homogen svensk identitet, enligt en studie.

 14. Navigationsskärm inuti en elbil, Stockholms slott skymtar framför vindrutan.
  29 juni 2023

  Trafikforskare: Mer trängselskatt behövs

  Skatt på bränsle är en viktig kassako för staten. Så varifrån ska staten få nödvändiga inkomster i framtiden när nästan alla lär susa fram i elbilar? Lösningen kan vara högre och utökad trängselskatt, enligt forskare.

 15. 22 juni 2023

  Bilder av en vacker dåtid avgörande för SD-framgångar

  Referenser till historien har varit viktiga för Sverigedemokraternas och Dansk Folkepartis framgångar. Men partierna hanterar historien på lite olika vis. Och SD sticker ut med sin folkhemsdröm, enligt en ny avhandling.

 16. Utsnitt av en gammal jordglob, med damm på.
  21 juni 2023

  Kvinnor som ambassadörer – så vanliga (eller ovanliga) är de

  Andelen ambassadörer som är kvinnor, globalt, har ökat från knappt 1 procent år 1968 till 21 procent 2021. Det visar en ny databas vid Göteborgs universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera