1. Fjärrkontroll och tv-skärm
  14 maj 2024

  Rörlig bild i topp bland svenska medievanor

  De flesta svenskar lägger mycket tid på medier − mest populärt är att titta på rörlig bild och strömmad tv. Men även sociala medier står högt i kurs och Tiktok lockar allt fler yngre. Årets Mediebarometer visar också att förtroendet för public service är högt.

 2. 24 april 2024

  Spel hjälpte elever att granska nyheter

  I myllret av inlägg på sociala medier är det inte alltid lätt att avgöra om informationen är korrekt och trovärdig. Men genom att använda ett datorspel blev gymnasieelever bättre på att skilja mellan pålitliga och vilseledande nyheter. Det visar en studie vid Uppsala universitet.

 3. Person med grön rock och röd handväska av märket Hermés, trappa bakom.
  8 april 2024

  Medier ställer sällan kritiska frågor om Sveriges miljardärer

  Mediernas rapportering om svenska miljardärer ifrågasätter sällan den ekonomiska ojämlikheten. Det framgår av en avhandling vid Örebro universitet.

 4. Närbild på ett pekfinger och en mobilskärm med flera ikoner för appar, däribland Telegram.
  20 mars 2024

  Supermedium framträder i krigets Ukraina  

  Sociala medier spelar en central roll i nyhetsflödet från kriget i Ukraina – inte minst plattformen Telegram som har blivit som ett slags supermedium i Ukraina. Kruxet är att källorna kan vara både osäkra och okända. Och när svenska medier hänvisar till osäker information riskerar de...

 5. Bord i trä på vilket det finns en vas med blommor, en bärbar dator, en tröja och en dagstidning.
  6 mars 2024

  I krislägen litar svenskarna på lokaltidningen

  Vem lyssnar människor på när det är kris? Myndigheter och lokaltidningar, är svaret i en ny studie om människors beteenden under coronapandemin.

 6. Mobiltelefon med upplyst skärm hålls av två händer i mörk miljö, ljus i oskärpa i bakgrunden.
  26 februari 2024

  Lokala nyhetsmedier kan lära av filmsajter och dataspel

  Lokala nyhetsmedier kan vinna mycket på att öka användarvänligheten. Ett sätt är att dra nytta av funktioner som finns i dataspel och på filmsajter, enligt en ny avhandling.

 7. Kvinna i vit tröja och vit rock tittar på sin mobiltelefon.
  20 februari 2024

  Tveksamma medicinska tester marknadsförs med feministiska argument

  Fertilitet och bröstcancer är områden där tester och behandlingar med tveksam effekt saluförs till kvinnor. Reklamargumenten har ofta en feministisk ton samtidigt som de säljande företagen tiger om att vetenskapligt stöd saknas, skriver forskare i en analys.

 8. En svensk flagga hänger i luften, bakom finns grå regnmoln.
  2 februari 2024

  Bilden av Sverige har förändrats i USA

  I USA har det länge, bland många, funnits en bild av Sverige som ett fredligt land med ett välfungerande välfärdssystem – ett land som hittat en balans mellan kapitalism och socialism. Men den bilden har förändrats.

 9. En trave med gamla tidningar i pocketformat.
  9 november 2023

  Tidningen Starlet ett fönster till tonårstjejernas värld

  Utskälld och sågad, men också hyllad. Tidningen Starlet väckte heta känslor under 30 års utgivning. Men för många yngre tjejer var tidningen en viktig mötesplats, ungefär som dagens sociala medier. Det visar en avhandling i etnologi.

 10. Ung kvinna sitter i profil framför skärmar med spel, mörk miljö.
  9 november 2023

  Så används tv-spel för att manipulera och spionera

  Stater och olika typer av grupperingar, till exempel IS och Hizbollah, kan enkelt utnyttja tv-spel för att påverka människor. De använder också spel till rekrytering. Det framgår av ny forskningsrapport.

 11. Pumpa med utkarvat ansikte, ljus kommer inifrån, rök runtom.
  26 oktober 2023

  Därför skräms vi – här är skräckteman genom tiderna

  Halloween! Läge att karva pumpor, rota fram skelettdräkten, fylla på godisförrådet – och kanske avnjuta en skräckfilm eller en skräckbok? Skräckberättelser har alltid funnits men förändras i viss mån med tiden. Här ger forskare exempel på skräckteman genom tiderna, från flera...

 12. En plastleksak i form av en liten viking står i torrt gräs och blickar ut över ett suddigt landskap.
  28 augusti 2023

  Sverige både slagpåse och ledstjärna för högerextremister

  Amerikanska högerextremister beskriver Sverige som ett land i djupt förfall, enligt en studie. Men bilden spretar. Sverige kan också lyftas fram som positiv förebild – om det passar in i ideologin.

 13. 24 augusti 2023

  Yngre män tar mer ansvar för familjens kontakter

  Det är inte längre självklart att kvinnor ser till att svärmor och övrig släkt uppvaktas på födelsedagar. En studie visar att yngre män numera tar större ansvar för familjekommunikationen.

 14. Modefotografering av två kvinnor som blickar ut över havet
  18 augusti 2023

  Nostalgi präglar högerkonservativ nyhetssajt

  Det var bättre förr. I nyhetssajten Samtidens artiklar vilar ett nostalgiskt skimmer över en homogen svensk identitet, enligt en studie.

 15. Två personer sitter som svarta siluetter vid ett fönster och talar med varandra.
  27 juni 2023

  AI-verktyg läser av känslor och kroppsspråk

  Ett AI-system som kan läsa av och sammanfatta känslor och utvecklas just nu vid Stockholms universitet. Verktyget är tänkt att användas av terapeuter, särskilt vid internetbaserad terapi.

 16. Närbild av svart kamera på svart uniformsklädsel.
  27 juni 2023

  Kroppskameror på ordningsvakter – en utveckling att hålla ögonen på

  Ett extra vakande öga på uniformsbröstet – allt fler ordningsvakter bär så kallade kroppskameror med inspelningsfunktion. Men det finns risker med utvecklingen, bland annat gällande etik och rättssäkerhet. Och ordningsvakterna själva är inte odelat positivt inställda till kamerorna,...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera