1. Illustration i en bok. En jättestor blå uggla tittar ned på marken där en människa springer iväg. Tecknad bild.
  20 februari 2024

  Döden är blå eller ett djur i svenska barnböcker

  Att döden är blå eller ett flygande djur är de vanligaste sätten att illustrera döden i svenska barnböcker, visar en ny studie. Bara sex av tio böcker använder ordet ”död”. I övriga böcker kan det stå att någon har "somnat in", till exempel. Det kan vara problematiskt, menar...

 2. Man bland hyllor håller i en bok
  5 december 2023

  Små förlag allt viktigare för översatt litteratur

  Många Nobelpristagare ges ut av mindre förlag. De små förlagen har även fått betydelse för att kvinnliga författares böcker ska översättas och nå en svensk publik, visar en avhandling.

 3. 15 november 2023

  Muminvärlden, en sagovärld fylld av miniatyrer

  Tove Jansson använde många uttrycksformer i sina verk, men miniatyren är något som återkommer i alla. Det menar litteraturprofessorn Björn Sundmark. Ett exempel är "det osynliga barnet". Ett annat är förstoringsglaset som dyker upp och ser det stora i det lilla.

 4. Pumpa med utkarvat ansikte, ljus kommer inifrån, rök runtom.
  26 oktober 2023

  Därför skräms vi – här är skräckteman genom tiderna

  Halloween! Läge att karva pumpor, rota fram skelettdräkten, fylla på godisförrådet – och kanske avnjuta en skräckfilm eller en skräckbok? Skräckberättelser har alltid funnits men förändras i viss mån med tiden. Här ger forskare exempel på skräckteman genom tiderna, från flera...

 5. 20 september 2023

  Det går lika bra att läsa med öronen

  Ljudboken har beskrivits som ”fusk” och anklagats för att driva litteraturen mot botten. Men är det egentligen någon skillnad på att lyssna på en bok och att läsa den?

 6. 11 september 2023

  Klimatkrisen ger litterärt liv åt syndafloden

  Flodvågor, dammar som brister, höjda havsnivåer och hot mot mänskligheten. Trenden med översvämningsberättelser märks även i svensk samtidslitteratur, visar en avhandling.

 7. 4 september 2023

  Bokcirkel med högläsning kan få patienter att må bättre

  Högläsning och litteratursamtal i grupp kan väcka läslust, men även gynna vissa patientgruppers mående. Framgången bakom metoden Shared Reading handlar om samtalens upplägg, enligt en studie.

 8. 8 mars 2023

  Kvinnliga doldisar lyfts fram i eget lexikon

  Kvinnor har bidragit till många samhällsförändringar, men deras insatser kan ha fallit i glömska. Det ville forskare ändra på genom att låta 2000 historiska kvinnor ta plats i ett lexikon.

 9. 14 februari 2023

  Sexskildringar i svensk litteratur utmanade gränser

  Erotik, sex och pornografi i den svenska litteraturen har närstuderats i en avhandling vid Lunds universitet. Och i flera romaner ryms både finurliga omskrivningar och frispråkiga sexskildringar som flyttade gränserna för vad som gick an. Dessutom myntas ett helt nytt begrepp: folkhemserotik.

 10. Gamla böcker i en hylla
  3 februari 2023

  300 år gammal litteraturgåta kan vara löst

  Diktarpseudonymen Skogekär Bergbo har gäckat litteraturvetare i över 300 år. Nu pekar forskning mot att en förmodad upphovsman till diktverken får träda tillbaka. Istället kliver en bror fram ur historiens skuggor.

 11. Förskollärare läser för barn
  12 januari 2023

  Rätt stöd rustar små barn i muntligt berättande

  Förskolebarn är skickliga berättare. De använder sitt språk och gör berättelser begripliga genom både ljudhärmning, gester och mimik. Men de kan behöva lite hjälp på traven. Därför behöver pedagogerna uppmuntra det muntliga berättandet, som också är viktigt för att barnet själv...

 12. Två vuxna och ett barn, som sitter på den ene vuxnes axlar, sminkade till zombies på gata
  25 november 2022

  Vampyrer, zombies och väsen hjälper oss hantera vår egen skräck

  Svensk skräck har rönt framgång internationellt, som John Ajvide Lindqvists vampyrroman Låt den rätte komma in. Något som utmärker skräckgenren är att den ofta speglar människors ångest. Men den kan också hjälpa människor att hantera egen ångest. Det framgår av en ny vetenskaplig...

 13. 5 oktober 2022

  Nobelpriset i litteratur – forskarnas favoriter

  Salman Rushdie, Sofi Oksanen och Ngũgĩ wa Thiong'o – det är några av namnen som nämns när forskare vid Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet tippar vinnaren av Nobelpriset i litteratur 2022.

 14. Svartvitt foto av Selma Lagerlöf och Henriette Coyet som sitter i en soffa.
  26 augusti 2022

  Breven till Selma Lagerlöf visar både fattigdom och författardrömmar

  Selma Lagerlöf fick tusentals brev från allmänheten under sin livstid, och hon svarade också på många av dem. En ny bok visar på bredden i brevskörden – och vad författaren svarade.

 15. 17 juni 2022

  Feelgoodböcker allt mer populära

  Feelgood är en populär genre men räknas inte som "fin" litteratur. Det är synd, tycker litteraturvetarna, som tipsar om sina feelgoodfavoriter.

 16. 18 februari 2022

  Hur blir man en läsande människa – på svenska?

  Hur tar en högutbildad person med utländsk bakgrund sig an den svenska skönlitteraturen? Det har forskaren Henrikka Willinger studerat. 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera