1. Två personer med långt hår sitter vid ett skrivbord och tittar på en laptop.
  14 december 2023

  Jämställda styrelser öppnar för fler kvinnor som ledare

  Ett tydligt samband finns mellan jämställda bolagsstyrelser och andelen kvinnor på toppositioner. Det framgår av en kartläggning av nordiska medieföretag, bland dem Sveriges Television och Sveriges Radio.

 2. Person med ryggen mot kameran, i terräng och iklädd kamouflagekläder ohc hjälm. Ljus hårfläta tittar fram under hjälmen.
  6 november 2023

  Därför går det segt med jämställdheten i försvaret

  Arbetet för jämställdhet inom Försvarsmakten tar lång tid. Det beror framför allt på ett slags inbyggt motstånd till förändring. Det framgår av en ny avhandling.

 3. Kvinnlig programmerare framför datorskärmar
  31 oktober 2023

  Könsstereotyper bromsar tjejernas teknikintresse

  Både elever och lärare tror att män är bättre på teknik – en föreställning som minskar tjejernas självförtroende. Dessutom tycks inte programmering i skolan väcka elevernas intresse, visar forskning.

 4. En bebis med bar överkropp som blir ammad, sedd uppifrån, blå skjorta på vuxenkroppen och blå bakgrund.
  5 oktober 2023

  Amma offentligt – inte alltid en lätt sak

  "Försökte skyla mig" och "Avstod från att amma". Det är några av svaren i en undersökning från Lunds universitet om föräldrars erfarenheter av att amma utanför hemmet. Det finns flera hinder för den som vill amma sitt barn utanför hemmets väggar, enligt forskare.

 5. 24 augusti 2023

  Yngre män tar mer ansvar för familjens kontakter

  Det är inte längre självklart att kvinnor ser till att svärmor och övrig släkt uppvaktas på födelsedagar. En studie visar att yngre män numera tar större ansvar för familjekommunikationen.

 6. 2 maj 2023

  Småbarnsföräldrar har lägre risk att dö

  Föräldrar med små barn tycks vara extra försiktiga och ha en sundare livsstil. Det leder också till en minskad risk att dö, enligt en ny studie.

 7. 10 mars 2023

  Föräldrar ändrar inte fördelning av barnbidraget

  Föräldrar kan numera dela på barnbidraget, men många avstår från möjligheten – även om paret går skilda vägar. Det visar en rapport.

 8. 8 mars 2023

  Kvinnliga doldisar lyfts fram i eget lexikon

  Kvinnor har bidragit till många samhällsförändringar, men deras insatser kan ha fallit i glömska. Det ville forskare ändra på genom att låta 2000 historiska kvinnor ta plats i ett lexikon.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera