Samtal vid ett bord mellan två personer.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Tre av fem transpersoner saknar jobb. Särskilt transkvinnor som ändrat sitt juridiska kön har det tufft på arbetsmarknaden, visar en avhandling från Jönköping University.

En avhandling vid Jönköping university har undersökt vilken roll könsidentitet spelar på arbetsmarknaden.

I en studie ingick 900 transpersoner som ändrade sitt juridiska kön mellan 2013 och 2020. De jämfördes med personer som identifierar sig med det kön som tilldelats vid födseln.

Svårt att få jobb

Resultatet visar att transpersoner har betydligt svårare att få en anställning. Tre av fem är utan jobb. Framför allt har transkvinnor en svårare situation, speciellt efter att de ändrat juridiskt kön.

– I Sverige finner jag en signifikant skillnad i sysselsättningsgrad. Resultaten tyder på att lika färdigheter och utbildning inte innebär lika anställningsmöjligheter för transpersoner, säger Erwan Dujeancourt, forskare i nationalekonomi vid Jönköping university.

Lägre inkomster

Studien visar också att transsexuella män har lägre inkomster jämfört med icke-transpersoner. Transkvinnor har däremot 21 procent högre arbetsinkomster, men har alltså större utmaningar när de söker ett jobb.

Enligt Erwan Dujeancourt belyser studien den sårbara ekonomiska situationen för transpersoner i Sverige.

Avhandlingen undersöker även andra aspekter av sexuell läggning och könsidentitet, till exempel hur karriärer, företagsöverlevnad och förmögenhetsmönster påverkas.

Avhandling:

“Labor, firm and wealth effects of gender and sexuality, Jönköping University.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera